Sanna Marinin (sd.) hallitus on tänään antanut periaatepäätöksen, jolla erityisesti venäläisten turistiviisumeita rajoitetaan merkittävästi. Hallitus linjasi, että päätös ei kuitenkaan estä matkustusta, joka on humanitaarisista syistä tai kansainvälisten velvoitteiden vuoksi tarpeen. Lisäksi hallitus on jättänyt aukon ”muille erityisille syille”, joita voidaan harkita niin, että viisumi myönnetään.

Suomeen on tullut Venäjän osittaisen liikekannallepanoilmoituksen jälkeen yli 42 000 venäläistä. Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen huomautti tänään eduskunnan kyselytunnilla, että tämä on enemmän kuin Suomeen on saapunut sotaa pakenevia ukrainalaisia.

– Jos nyt vihdoin saatte edes osan turistiviisumeista jäihin, on todennäköistä, että rajan yli pyritään laittomasti tai turvapaikanhakijoina monilla rajanylityspaikoilla ja maastorajalla, Ronkainen totesi.

Jopa sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) on myöntänyt olevan mahdollista, että turvapaikanhakijamäärät ja laittomat rajanylitykset voivat kasvaa.

Peruutteleeko hallitus raja-aita-asiassa?

Rajavartiolaitos on todennut, että itärajalle tarvitaan aita mahdollisimman nopeasti. Ronkainen huomautti, että rajalain käsittelyn yhteydessä heinäkuussa puolueiden yksimielinen kanta oli, että asiaa edistetään, mutta hallitus ei kuitenkaan ole esittämässä rahaa hankkeelle tuoreessa talousarviossaan.

– Arvoisa sisäministeri, sanoitte eilen, että raja-aidasta on ”syytä käydä keskustelua”, mutta nyt pitää toimia nopeasti. Tiedämme, että kustannuksia on jo selvitetty ja tekniikka on olemassa, mutta onko hallituksella poliittinen tahtotila rakentaa raja-aita vai ei? Osaatteko tehdä päätöksen? Ronkainen kysyi.

Ei vastausta

Sisäministeri Mikkonen aloitti vähättelemällä tulijoiden määrää todeten, että määrät ovat tippuneet viimeisen vuorokauden aikana. Ministerin tietojen mukaan Venäjä ilmaisesti estää miesten lähtemistä eivätkä kaikki tulijat jää Suomeen.

Mikkonen ei vastannut siihen, tahtooko hallitus rakentaa raja-aidan, vaan totesi vain sen, että nykyinen rajalaki mahdollistaa aidan rakentamisen.

– Vastaus kysymykseen olisi ollut kiva kuulla, Ronkainen kuittasi.

Teoriassa jopa 20 miljoonaa asepalvelusta välttelevää

Ronkainen arvioi, ettei kukaan täysin pysty takaamaan nyt tulleiden kymmenien tuhansien venäläisten todellisia taustoja ja motiiveja. Tästä syystä perussuomalaiset on vaatinut pitkään, että venäläisten pääsy maahan estetään laajemmin, oli viisumi tai ei.

– Laajamittainen maahantulo, esimerkiksi massoittain tapahtuva turvapaikanhaku, voidaan estää ottamalla rajalain pykälät käyttöön. Haluamme huomauttaa, että sotilaspalveluksen pakoilu ei ole turvapaikkaperuste. Jos se olisi, oikeus turvapaikkaan syntyisi teoriassa jopa 20 miljoonalle venäläiselle, Ronkainen huomautti.

– Tästä huolimatta sisäministeri eilen totesi, että rajalla jopa valmistaudutaan turvapaikanhakijoiden tulvaan niin, että heidät otetaan vastaan ja Suomeen perustetaan järjestelykeskuksia. Potentiaalisesti miljoonilleko? Ronkainen kuittasi.

Humanitäärinen viisumi käyttöön

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra totesi, että vaikka turistiviisumien rajoitus on hyvä asia, hallitus on toisella kädellä helpottamassa venäläisten pääsyä maahan uudella ”humanitäärisellä viisumilla”.

– Tänään olemme kuulleet, että te (hallitus) olette edistämässä humanitääristä viisumia. Aiemmin ministeriöstä ilmoitettiin, että sen edistäminen vie niin kauan, ettei se ehdi tälle kaudelle. Tämän päivän tietojen mukaan te olette tehneet siitä kuitenkin päätöksen, ja valmistelu ei viekään kovin kauaa, Purra ihmetteli.

Humanitäärinen viisumi käytännössä tarkoittaa, että venäläinen tai minkä tahansa muun maan kansalainen voi anoa turvapaikkaa edes tulematta Suomen rajoille.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) myönsi, että ulkoministeriö valmistelee asiaa.

Suomen Uutiset