Demarit ovat jostain syystä haluttoman oloisia estämään hyökkäyssotaa käyvän Venäjän kansalaisten matkailun Suomeen, vaikka löysä rajapolitiikka samalla vesittää Venäjään kohdistettujen pakotteiden tehoa. Eilen vuorossa oli kansanedustaja Kimmo Kiljunen, joka esitti AlfaTV:llä vuolassanaisesti, miksi venäläisille tulisi edelleen olla mahdollisuus kulkea rajan yli. Tueksi Kiljunen tarjosi myös Putinin pussiin -tyylistä perustelua.

Hallitus on viimein päättämässä venäläisten maahantulon rajoittamisesta, tiettävästi jo tämän viikon aikana, sillä itärajalle kasaantuu painetta diktaattori Vladimir Putinin ilmoitettua viikko sitten osittaisesta liikekannallepanosta. Sotaa kannattavat, mutta taisteluhaluttomat venäläiset miehet pyrkivät nyt poistumaan maasta, jottei rintamalle Ukrainaan tarvitsisi lähteä.

SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen sanoi eilen AlfaTV:n Uutis+ -ohjelmassa, että Suomi ei kuitenkaan ole sulkemassa rajaa täysin.

– Perhesyistä, opiskelun ja työpaikan syistä raja pidetään edelleen auki.

Perussuomalaiset on vaatinut toimia venäläisten turistiviisumien estämiseksi jo viime keväästä saakka. Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri huomautti Kiljuselle, että asiassa on vitkasteltu erilaisten verukkeiden nojalla ja EU:n taakse piiloutumalla.

Meri totesi, että kyse on nyt paitsi venäläisten huvimatkailun estämisestä, myös Suomen kansallisesta turvallisuudesta.

– Ulkoministeriön kansliapäällikkö on aiemmin tuonut esille, että oikeusperustaa ei löydy. Myös eduskunnan kyselytunnilla ministerit ovat väittäneet, että laillisia keinoja ei ole. Myös pääministeri on selittänyt, että virkamiesten kantoja täytyisi kuunnella. Kuitenkin myös oikeuskansleri on katsonut, että viisumien estäminen kollektiivisesti venäläisiltä on mahdollista.

Löysä rajapolitiikka vesittää Venäjä-pakotteita

Jostain syystä demarit ovat haluttomia estämään hyökkäyssotaa käyvän Venäjän kansalaisten matkailua Suomeen, vaikka löysä rajapolitiikka samalla vesittää Venäjään kohdistettujen pakotteiden tehoa.

Eilen kansanedustaja Erkki Tuomioja ilmoitti halustaan tarjota suojaa Venäjältä pakeneville miehille. Myös Kiljunen keksi Putinin pussiin -tyylisen perustelun sille, miksei venäläisten matkailua Suomeen tulisi rajoittaa.

– Venäjän oppositio toivoo, että venäläisten matkustusmahdollisuutta Eurooppaan ei saa katkaista, eikä venäläisiä eristää Euroopasta, koska se on juuri sitä mitä Putin haluaa, Kiljunen sanoi.

Rajan yli on mahdollista pyrkiä myös hakemalla Suomesta turvapaikkaa, ja hakemusten määrä tulee todennäköisesti kasvamaan sen jälkeen, kun turistiviisumilla ei enää pääse Suomeen. Meri huomautti, että yksinomaan sotilaskarkuruus ei kuitenkaan ole lain mukainen turvapaikkaperuste.

Kiljunen esitti, että pidättäytyminen lähtemästä sotimaan sotarikoksiin syyllistyvän Venäjän armeijan riveissä kuitenkin mahdollistaisi toissijaisen oleskeluluvan myöntämisen.

– Minun kantani on selkeä: humanitaaristen syiden luukku on rajalla pidettävä auki, vaikka raja olisi suljettu turistiviisumien osalta.

Onko venäläismiesten sodan vastustaminen uskottavaa?

Meri huomautti kansanedustajakollegalleen, että Venäjällä on liki 20 miljoonaa armeijan käynyttä miestä.

– Meinaatko, että otamme rajalle vaikka kymmenen miljoonaa venäläistä ja alamme yksilöllisesti tutkimaan turvapaikkaperusteita jokaisen kohdalla? Eihän siihen pysty kukaan. Toisaalta me emme myöskään voi olla liian sinisilmäisiä siinä, että otamme Suomeen lisää venäläisiä. On muistettava, että Venäjä käyttää monin tavoin hyväkseen Venäjän rajan ulkopuolella olevia venäläisvähemmistöjä.

Kiljunen myönsi, että Suomeen pyrkijöiden joukossa saattaa olla ”monenlaisia” tapauksia. Kiljusen mukaan sotaan joutumista ja kutsuntoja vältteleviä venäläismiehiä tulisi päästää Suomeen siksi, että he Kiljusen mukaan ”vastustavat sotaa”.

– He eivät halua mennä sotimaan. Muutenhan he menisivät rintamalle tappamaan. Se on upea merkki siitä että venäläinen yhteiskunta herää, kansa protestoi Putinin hallintoa vastaan, Kiljunen sanoi.

Meri huomautti, että vaikka on venäläisten itsensä tehtävä muuttaa omaa yhteiskuntaansa, ratkaisu ei voi olla se, että keskiluokka pakenee maasta. Meri myös esitti, ettei sodan vastustaminen ole uskottavaa, koska venäläisillä on ollut yli puoli vuotta aikaa poistua maasta.

– Aikaa protesteille on ollut useita kuukausia, mutta vasta nyt nähdään reaktiota, kun riski joutua rintamalle on osumassa omalle kohdalle. Se vaikuttaa epäilyttävältä.

Toivottavasti vatulointia ei enää nähdä

Venäjä saattaa myös yrittää välineellistettyä maahantuloa tai muuta hybridioperaatiota rajan kautta.

Meri muistutti, että Suomen laissa on, pitkälti perussuomalaisten sinnikkyyden ansiosta, heinäkuussa hyväksytyt rajalain uudet pykälät, jotka mahdollistavat koko itärajan sulkemisen laajamittaisen maahantulon edessä. Tällöin turvapaikkahakemusten vastaanottaminen voidaan keskittää esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentälle.

Mikäli raja on tarpeen sulkea valtioneuvoston päätöksellä, Meri toivoo, ettei enää nähtäisi samanlaista vetkuttelua ja viivyttelyä kuin viisumien estämisen kohdalla on nähty.

– Toivon mukaan sitten ei ole enää vatulointia. Ei voi olla niin, että ongelma tulee ensin rajojen yli ja raja saadaan kiinni vasta sitten.

Meri muistutti että ensisijaisen tärkeää on nyt varmistaa Suomen kansallinen turvallisuus ja kansalaisten ihmisoikeuksien toteutuminen.

– Suomen turvallisuus on nyt pidettävä kirkkaana mielessä.

SUOMEN UUTISET