”Mitä olisi maailma ilman Venäjää”, pohdiskeli ja uhkaili presidentti Vladimir Putin jo vuonna 2018. Vastaus on tietenkin, että ”ei mitään”. Siinä Putin saattaa olla väärässä. Myös Venäjän mahdollisessa hajoamisessa on koossa kaikki katastrofin ainekset.

Suurvaltojen sotapeleissä Venäjän valtion hajoaminen Ukrainassa koetun tappion jälkeen on eräs mahdollinen skenaario. Strategiaan uppoutuneet sotilaat ja diplomaatit pohtivat muun muassa vaihtoehtoa, jossa Venäjästä tulisi kaikenkarvaisten sotalordien hallitsema tilkkutäkki.

Vertailukohtaa voisi hakea vaikkapa nykypäivän Libyasta, miksei periaatteessa myös etnisten puhdistusten leimaamista Jugoslavian hajoamissodista Balkanilla.

Sekasorto tuttua Venäjän nykyjohdolle

Skenaariot Venäjän sotilaallisen erikoisoperaation epäonnistumisesta vaihtelevat Politico-lehden mukaan 20 etnisen alueen kansannousuista täydelliseen Libyan kaltaiseen sekasortoon, joka oli seurausta diktaattori Muammar Gaddafdin kukistumisesta niin sanotun arabikevään tuoksinassa vuonna 2011.

Ovet länsimaiden sekaantumiselle Libyan tapahtumiin avasi enteellisesti Venäjän tuolloinen presidentti Dmitri Medvedev. Hän päätti Venäjän pidättäytymisestä YK:n turvallisuusneuvoston äänestyksestä, joka antoi lännelle laillisen mahdollisuuden sotatoimiin Libyassa. Venäjän hiljaisen myönteinen asenne vaikutti tuolloin myös Kiinan äänestyskäyttäytymiseen.

Paikallisia ydinsotia

Kumpikin mahdollinen tapahtumakulku tappion jälkeisellä Venäjällä muodostaisi vakavia uhkia alueelliselle vakaudelle ja koko Euroopalle.

Supervallan hajoamisen seurauksia voisivat olla esimerkiksi ydinaseilla varustautuneiden ryhmien yhteenotot ja niitä seuraava valtava pakolaisvyöry EU:n alueelle.

Kansainvälisten toimitusketjujen katkeaminen iskisi puolestaan laajasti eurooppalaiseen teollisuuteen ja siten talouteen. Vuoden 2020 keväällä koronan myötä alkanut maailman uusi aika saattaisi muistuttaa yhä enemmän Ilmestyskirjaa.

Medvedevin ennustus

Skenaariot Ukrainan sodan päättymisestä ovat toki totaalisen ennenaikaisia, eikä Venäjän tulevaisuudella suostu juuri kukaan spekuloimaan virallisella estradilla. Asia on hälyttävän kriittinen kaikille konfliktin osapuolille ja siksi vaikeneminen on kultaa.

Venäjän federaation sotateollisuuskomission varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev tosin otti kantaa ”norsuun olohuoneessa” viime keskiviikkona. Menneestä oppineena Medvedev totesi Delfoin oraakkelin tapaan Telegramissa:

– Jos Venäjä lopettaa sotilaallisen erikoisoperaation Ukrainassa saavuttamatta voittoa, Venäjä katoaa, se revitään palasiksi.

SUOMEN UUTISET