Yhdysvaltain ilmavoimien merivalvontalentokone kiersi sunnuntaina ovaalin muotoista reittiä Mustameren rantojen yllä, aivan Ukrainan rajan tuntumassa. Pienempi Italian ilmavoimien tiedustelukone kiersi omaa kehäänsä Romanian ja Moldovan välistä rajaa viistäen. Venäjän pelätään yrittävän Ukrainaan takaovesta bandiittien avulla.

Koneet lensivät transponderit päällä, jotta kaikki varmasti näkivät niiden olevan paikalla. Kyseessä lienee ennen kaikkea viesti Venäjälle ja sitä tukeville tahoille: Ukrainan sodan eskalaatio ei pääse alkamaan huomaamatta.

Kreml kiistää kaikki epäilyt interventiosta Moldovaan ja Transnistriaan. Ukrainan presidentin neuvonantaja Mykhailo Podolyak on ymmärrettävän kyyninen Venäjän lausunnoille:

– Moldovassa he haluavat tehdä sen eri tavalla, ei tankeilla vaan bandiittien avulla, Podolyak pohtii.

Ukrainasta piti tuleman sisämaan tynkävaltio

Moldova on pieni valtio Ukrainan ja Romanian välissä. Moldova itsenäistyi Neuvostoliiton hajottua vuonna 1991. Runsas viikko sitten Venäjän presidentti Vladimir Putin repi vuodelta 2012 olevan sopimuksen, jonka mukaan Venäjä takaa Moldovan suvereniteetin.

Transnistria on puolestaan Moldovasta itsenäiseksi julistautunut, parisataa kilometriä pitkä, kapea maanriekale Ukrainan ja Moldovan välissä. Yksikään valtio ei ole tunnustanut venäläismielistä Transnistriaa itsenäiseksi. Vuonna 1992 käydyn sodan jäljiltä alueella on edelleen 1 600 venäläistä sotilasta.

Eräänä Venäjän aloittaman hyökkäyssodan tavoitteena uskotaan olleen koko Ukrainalle kuuluvan Mustameren rannikon haltuunotto ja samalla Transnistrian liittäminen osaksi Venäjää.

Itä-Euroopan suurin ammusvarasto

Vain kahdeksan kilometrin päässä Ukrainan rajasta Transnistriassa sijaitsee Cobasnan kylä. Siellä sijaitsee Itä-Euroopan suurin ammusvarasto, jonka kätköissä odottaa noutajaansa 22 000 tonnia ammuksia. Neuvostoliiton ajan tavaraa, jota vartoivat venäläiset ”rauhanturvaajat”.

Juuri sen tyyppisistä ammuksista on pula Ukrainan sodan sekä hyökkääjällä, että puolustajalla. Ukrainalla on neuvostoajan peruja edelleen paljon tuon aikaista tykistöä, ja venäläiset ovat puolestaan joutuneet ottamaan naftaliinista yhä vanhempaa aseistusta tuhoutuneen materiaalin tilalle.

Toisaalta huomattava osa materiaalista saattaa olla käyttökelvotonta ja muodostaa akuutin räjähdysvaaran. Asevaraston räjähtäminen tai räjäyttäminen vastaisi 10 kilotonnin ydinpommia eli vaikutus olisi samaa luokkaa kuin Hiroshimaan pudotetulla, historian ensimmäisellä atomipommilla.

SUOMEN UUTISET