Klikatuimpia uutisia ovat vuoden verran olleet venäläisten hyökkäyssodassaan tekemät tunaroinnit ja epäonnistumiset. Ukrainalaiset sotilaat ovatkin sitten onnistuneet puolustustautumaan huomattavasti paremmin. Historioitsijan mukaan länsimedian tiedot eivät valitettavasti pidä paikkaansa. Ukrainassa voi käydä kummin päin tahansa.

Suomalaismedian – kuten länsimedian yleensäkin – uutisointi Ukrainan sodasta on historioitsija Teemu Keskisarjan mielestä kaikkea muuta kuin tasapuolista tai paikkansapitävää. Venäjän epäonnistumisia liioitellaan ja Ukrainan vastoinkäymisistä vaietaan, toteaa Keskisarja omaan suoranuottiseen tapaansa Puheenaihe-podcastissa.

Keskisarja sanoo itsekin ”sydämestään” toivovansa Ukrainan voittoa Venäjästä, mutta faktojen valossa tilanne on ”veitsenterällä” ja lopputulos voi kääntyä kumman tahansa voitoksi.

– Ei ole tietenkään selvää, kenen pääkaupungin raunioilla loppujen lopuksi seisomme.

”On vain somekirjeenvaihtajia”

– Jokseenkin joka päivä vuoden ajan, lähestulkoon, klikatuimpia uutisia ovat olleet venäläisten ryssimiset, sössimiset ja tunaroinnit. Venäläisiä kuulemma kaatuu kuin heinää, venäläisten kalusto on neuvostoaikaista romurautaa. Ukrainalaiset ovat taitavaisia ja päättäväisiä, he ovat saaneet lännestä huippuaseita. Tiedot eivät valitettavasti pidä paikkaansa.

– Nykyisin 2020-luvulla ei juurikaan ole sotakirjeenvaihtajia, on vain somekirjeenvaihtajia. He onkivat hakukoneilta tai Twitter-tileiltä oletetut totuutensa. Minusta se ei anna kovin verevää tai todenmukaista kuvaa Ukrainan tapahtumista.

– Jos Venäjä oikeasti olisi niin paska ja yksi ukrainalainen länsimaalainen vastaisi kymmentä ryssää, niin niillä tiedoilla Putinin rosvojoukkojen pitäisi paeta tällä hetkellä Siperiassa saakka, Keskisarja polemisoi.

”Uutinen on toinen juttu”

– Valeuutisia vastaan valehteleminen Suomessa – hyvässä tarkoituksessa, hyvässä uskossa – pitää taas nostaa suomalaisten moraalia ja tsempata ukrainalaisia – se on kääntynyt itseään vastaan.

Moraali ja uutisointi pitää olla Keskisarjan mielestä erikseen.

– Kaikin mokomin pääkirjoituksissa ja kolumneissa saa lukea, että Putin on Ilmestyskirjan peto ja venäläiset sotilaat ovat demoneita. Uutinen on toinen juttu. Siinä pitää pyrkiä kuvaamaan, miten kummallakin sotajoukolla menee.

– Valeuutisia vastaan valehteleminen, se ei kerta kaikkiaan toimi, Keskisarja toteaa.

”Oli virhe blokata Venäjän media pois”

Länsimedia on valeuutisten pelossa sulkenut venäläisen median ja keinotodellisuuden pois sisällöistään. Kriittisen historiantutkijan mukaan se ei välttämättä ole paras tapa toimia.

– Olisi mielenkiintoista jokailtaisen A-studion sotaviisastelun sijaan katsoa Venäjän keskusteluohjelmia, Venäjän uutislähetyksiä. Todellisuudessa ei olisi sellaista vaaraa, että Putinin propaganda uppoaisi, mutta ymmärtäisimme enemmän Venäjän kansan sielunmaisemaa.

– Minusta oli virhe blokata Venäjän media pois Suomesta, Keskisarja sanoo.

SUOMEN UUTISET