

LEHTIKUVA
Juho Romakkaniemi muistuttaa Yleisradiota itsekritiikin merkityksestä: ”Kannattaa varmasti selvittää, onko kolumnistit valittu liian pienestä piiristä”
Suomen Uutiset on tällä ja viime viikolla kertonut Yleisradion sensuurikohusta sekä Yleisradion huomattavan yksipuolisista kolumnistirekrytoinneista. – Monet kansalaiset ovat olleet asiasta ihmeissään, joten ei se varmaan ole sattumaa. Ylessä olisi kohtuullista ainakin todeta, että asiaa tarkastellaan sisäisesti. Ihmisten huolille ja mielipiteille ei pitäisi viitata kintaalla, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi sanoo Suomen Uutisille.
Ylen kolumnisteina ja bloggareina toimii yli 50 henkilöä, joiden joukossa on huomattava määrä kirjoittajia, jotka edustavat aatemaailmaltaan vihervasemmistoa. Arvokonservatiiveja ei joukossa ole ainoatakaan, ja talousliberaaleja aniharva. Ylen kolumnituottajana toimii Rakel Liekki, joka itse tunnustautuu vasemmalle kallistuvaksi feministiksi.
Julkisuudessa on myös kerrottu äskettäin useista tapauksista, joissa Ylen kolumnisteja on joko estetty kirjoittamasta tai heidän kirjoituksiaan ei ole haluttu julkaista. Viimeisimpänä tunnettu historioitsija Teemu Keskisarja, joka kertoi eilen Ilta-Sanomissa lopettaneensa kolumnien kirjoittamisen tuottaja Liekin rajoitusten takia.
Kolumnistiporukka vinoutunut
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi kirjoitti aiemmin Twitterissä pitävänsä selvänä asiana sitä, että Ylen kolumnistiporukka on pahasti poliittisesti vinoutunut.
– Asian kieltämisen sijaan pitäisi ehkä tutkia miten tällainen kehitys on päässyt tapahtumaan. Mikä on ollut se prosessi, jolla kolumnistit on valittu, Romakkaniemi kirjoittaa.
Suomen Uutiset tavoitti Romakkaniemen, joka sanoo huomanneensa jo aiemmin, että Ylen kolumnistivalinnat ovat parissa vuodessa kehittyneet omituiseen suuntaan.
– Olen sitä itsekin viime vuosina useaan otteeseen ihmetellyt. Sitä en tiedä, miten tilanne on mennyt tällaiseksi. Kysyinkin myös Ylen toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta Twitterissä, että kannattaisiko ilmiselvän kehityksen ja ongelman kieltämisen sijaan selvittää Ylessä millä kriteereillä kolumnistivalinnat on tehty ja miten tähän tilanteeseen on päädytty.
Itsekritiikki on tärkeää
Ylen toimitusjohtaja Ylä-Anttila kirjoitti itse Twitterissä, että kohussa on ”harvinaisen vähän pointtia”. Myös Ylen vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen on yrittänyt toppuutella kolumnistien kirjoituksien hyllyttämisestä noussutta kohua.
Romakkaniemi sanoo ymmärtävänsä, että toimitusjohtaja lähtökohtaisesti puolustaa yritystä ja tehtyjä toimituksellisia valintoja.
– Pitäisi kuitenkin muistaa, että itsekritiikki on kritiikin tärkein muoto. Ylessä kannattaa varmasti ainakin selvittää sisäisesti, onko heidän aihevalinnoissaan ollut jotain erikoista tai onko mahdollisesti kolumnistit valittu liian pienestä piiristä.
– Monet kansalaiset ovat olleet asiasta ihmeissään, joten ei se varmaan ole sattumaa. Tässä kohtaa Ylessä olisi varmaan kohtuullista ainakin todeta, että asiaa tarkastellaan sisäisesti. Ihmisten huolille ja mielipiteille ei pitäisi viitata kintaalla. Itsekin odotan, että Yle selvittää, onko kaikki mennyt niin kuin on suunniteltu ja prosessien mukaisesti vai mistä laaja tyytymättömyys johtuu.
Jungner: Kolumnistit uudistusmielisiä
Myös ex-kansanedustaja, viestintäjohtaja Mikael Jungner on kommentoinut Ylen sensuurikohua. Jungner itse vihjasi epäsuorasti, että Ylen kolumnistit on valittu yksipuolisesti.
– Ylen kolumnistien vihervasemmistolaisuudesta ollaan huolissaan. Ei välttämättä tarvitse. Jos pelkkä Ylen sisältö määrittäisi kansakunnan suunnan, olisi Suomi arvatenkin liittynyt Varsovan liittoon 70-luvulla. Antaa kaikkien kukkien kukkia, kunhan eivät loukkaa ihmisoikeuksia, Jungner kirjoittaa Twitterissä.
Jungner sanoo Suomen Uutisille, että hänen mielestään paras sana kuvaamaan Ylen kolumnisteja on uudistusmielinen.
– Kaikki kirjoittajat eivät välttämättä toimi aktiivisesti politiikassa, mutta he pyrkivät uudistamaan yhteiskuntaa. Perinteinen jako oikeistoon ja vasemmistoon ei mielestäni ole enää nykyään kovin relevantti, Jungner selventää.
Muutos 22.5 klo 11.11. Jutussa todettiin aikaisemmin: Y”len kolumnisteina ja bloggareina toimii yli 50 henkilöä, jotka käytännössä kaikki edustavat aatemaailmaltaan vihervasemmistoa”. Muutettu muotoon: ”Arvokonservatiiveja ei joukossa ole ainoatakaan, ja talousliberaaleja aniharva. Ylen kolumnisteina ja bloggareina toimii yli 50 henkilöä, joiden joukossa on huomattava määrä kirjoittajia, jotka edustavat aatemaailmaltaan vihervasemmistoa.”
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- yksipuolisuus itsekritiikki kolumnistit Rakel Liekki vihervasemmisto Jouko Jokinen Juho Romakkaniemi Merja Ylä-Anttila Sensuuri Yle Mikael Jungner
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Teemu Keskisarjan sensurointitapaus katkaisi kamelin selän – PS vie asian hallintoneuvostoon, vaatii Yleltä selvitystä siitä, mitä yhtiössä oikein tapahtuu

Punavihreä feminismi valtasi Yleisradion – Päivi Räsänen kehottaa kansalaisia antamaan suoraa palautetta Ylelle: ”Kannattaa olla yhteydessä ja vaatia tasapuolista sisältöä”

Rakel Liekin rekrytoinnit Yle-kolumnisteiksi: Feministipoliitikko, feministiaktiivi, vihreä poliitikko, transaktivisti, vasemmistoaktiivi, feministiaktivisti, feministi, vasemmistoaktiivi..

Ylen korkein johto kiistää jyrkästi Yle-kolumnien politisoitumisen ja sensuurin – Merja Ylä-Anttila: ”tässä on harvinaisen vähän pointtia”

Tynkkynen esittää arvion tekemistä siitä, minkälaista sisältöä Yle onnistunut tuottamaan – ”Selvästi nähtävissä nopeasti vahvistuva feministinen ja vasemmistolainen talouspoliittinen trendi”

Kritiikki yltyy – Ylen tuottaja Rakel Liekki rajasi sometiliensä näkyvyyttä, toiminta viittaa aktivistitaustan peittelyyn

Ne vuodet, joina kommunistit rakensivat Ylestä taisteluvälinettä – Reporadio sensuroi oikeistolaisia ja julisti räikeän puolueellisesti ”tiedostamista”, ”muutosta” ja ”aatteellista heräämistä”

Uuden lakiesityksen mukaan Yle ei saisi enää pääsääntöisesti julkaista tekstiä ilman liikkuvaa kuvaa

Ylen hallintoneuvoston PS-edustajat Matti Apusen valinnasta hallituksen puheenjohtajaksi: ”Yle tarvitsee uudistumishaluisen johtajan”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää