Suomen Uutiset on tällä ja viime viikolla kertonut Yleisradion sensuurikohusta sekä Yleisradion huomattavan yksipuolisista kolumnistirekrytoinneista. – Monet kansalaiset ovat olleet asiasta ihmeissään, joten ei se varmaan ole sattumaa. Ylessä olisi kohtuullista ainakin todeta, että asiaa tarkastellaan sisäisesti. Ihmisten huolille ja mielipiteille ei pitäisi viitata kintaalla, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi sanoo Suomen Uutisille.

Ylen kolumnisteina ja bloggareina toimii yli 50 henkilöä, joiden joukossa on huomattava määrä kirjoittajia, jotka edustavat aatemaailmaltaan vihervasemmistoa. Arvokonservatiiveja ei joukossa ole ainoatakaan, ja talousliberaaleja aniharva. Ylen kolumnituottajana toimii Rakel Liekki, joka itse tunnustautuu vasemmalle kallistuvaksi feministiksi.

Julkisuudessa on myös kerrottu äskettäin useista tapauksista, joissa Ylen kolumnisteja on joko estetty kirjoittamasta tai heidän kirjoituksiaan ei ole haluttu julkaista. Viimeisimpänä tunnettu historioitsija Teemu Keskisarja, joka kertoi eilen Ilta-Sanomissa lopettaneensa kolumnien kirjoittamisen tuottaja Liekin rajoitusten takia.

Kolumnistiporukka vinoutunut

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi kirjoitti aiemmin Twitterissä pitävänsä selvänä asiana sitä, että Ylen kolumnistiporukka on pahasti poliittisesti vinoutunut.

– Asian kieltämisen sijaan pitäisi ehkä tutkia miten tällainen kehitys on päässyt tapahtumaan. Mikä on ollut se prosessi, jolla kolumnistit on valittu, Romakkaniemi kirjoittaa.

Suomen Uutiset tavoitti Romakkaniemen, joka sanoo huomanneensa jo aiemmin, että Ylen kolumnistivalinnat ovat parissa vuodessa kehittyneet omituiseen suuntaan.

– Olen sitä itsekin viime vuosina useaan otteeseen ihmetellyt. Sitä en tiedä, miten tilanne on mennyt tällaiseksi. Kysyinkin myös Ylen toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta Twitterissä, että kannattaisiko ilmiselvän kehityksen ja ongelman kieltämisen sijaan selvittää Ylessä millä kriteereillä kolumnistivalinnat on tehty ja miten tähän tilanteeseen on päädytty.

Itsekritiikki on tärkeää

Ylen toimitusjohtaja Ylä-Anttila kirjoitti itse Twitterissä, että kohussa on ”harvinaisen vähän pointtia”. Myös Ylen vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen on yrittänyt toppuutella kolumnistien kirjoituksien hyllyttämisestä noussutta kohua.

Romakkaniemi sanoo ymmärtävänsä, että toimitusjohtaja lähtökohtaisesti puolustaa yritystä ja tehtyjä toimituksellisia valintoja.

– Pitäisi kuitenkin muistaa, että itsekritiikki on kritiikin tärkein muoto. Ylessä kannattaa varmasti ainakin selvittää sisäisesti, onko heidän aihevalinnoissaan ollut jotain erikoista tai onko mahdollisesti kolumnistit valittu liian pienestä piiristä.

– Monet kansalaiset ovat olleet asiasta ihmeissään, joten ei se varmaan ole sattumaa. Tässä kohtaa Ylessä olisi varmaan kohtuullista ainakin todeta, että asiaa tarkastellaan sisäisesti. Ihmisten huolille ja mielipiteille ei pitäisi viitata kintaalla. Itsekin odotan, että Yle selvittää, onko kaikki mennyt niin kuin on suunniteltu ja prosessien mukaisesti vai mistä laaja tyytymättömyys johtuu.

Jungner: Kolumnistit uudistusmielisiä

Myös ex-kansanedustaja, viestintäjohtaja Mikael Jungner on kommentoinut Ylen sensuurikohua. Jungner itse vihjasi epäsuorasti, että Ylen kolumnistit on valittu yksipuolisesti.

– Ylen kolumnistien vihervasemmistolaisuudesta ollaan huolissaan. Ei välttämättä tarvitse. Jos pelkkä Ylen sisältö määrittäisi kansakunnan suunnan, olisi Suomi arvatenkin liittynyt Varsovan liittoon 70-luvulla. Antaa kaikkien kukkien kukkia, kunhan eivät loukkaa ihmisoikeuksia, Jungner kirjoittaa Twitterissä.

Jungner sanoo Suomen Uutisille, että hänen mielestään paras sana kuvaamaan Ylen kolumnisteja on uudistusmielinen.

– Kaikki kirjoittajat eivät välttämättä toimi aktiivisesti politiikassa, mutta he pyrkivät uudistamaan yhteiskuntaa. Perinteinen jako oikeistoon ja vasemmistoon ei mielestäni ole enää nykyään kovin relevantti, Jungner selventää.


Muutos 22.5 klo 11.11. Jutussa todettiin aikaisemmin: Y”len kolumnisteina ja bloggareina toimii yli 50 henkilöä, jotka käytännössä kaikki edustavat aatemaailmaltaan vihervasemmistoa”. Muutettu muotoon: ”Arvokonservatiiveja ei joukossa ole ainoatakaan, ja talousliberaaleja aniharva. Ylen kolumnisteina ja bloggareina toimii yli 50 henkilöä, joiden joukossa on huomattava määrä kirjoittajia, jotka edustavat aatemaailmaltaan vihervasemmistoa.”

SUOMEN UUTISET