Ylen hallintoneuvoston perussuomalaiset jäsenet Olli Immonen. Leena Meri, Jari Ronkainen ja Jussi Wihonen puuttuvat Ylen ympärillä vellovaan sensuurikohuun.

Julkisuudessa on noussut esiin useita tapauksia, joissa Ylen kolumnisteja (Janne Saarikivi, Sanna Ukkola, Jari Ehnrooth, Rajkumar Sabanadesan, Teemu Keskisarja) on rajoitettu tai sensuroitu. Erityisen ongelmallista on, että asiantuntijoita on estetty kirjoittamasta aiheista heidän omalla tutkimusalueellaan. Historioitsija Teemu Keskisarjan Talvisota-kirjoitukseen puututtiin, samoin kielitieteilijä Janne Saarikiven kirjoitukseen, jossa hän arvioi hallituksen viestintää.

– On äärimmäisen huolestuttavaa, jos Yle estää alustallaan hallituksen toimien kriittistä arviointia, hallintoneuvoston perussuomalaiset jäsenet toteavat.

Ei saa käyttää poliittisen toiminnan välikappaleena

Hallintoneuvoston jäsenet kantavat myös huolta kirjoittajien yksipuolisuudesta. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Yle on suosinut kolumnistipoolissa hyvin voimakkaasti niin sanottua arvoliberaalia laitaa. Arvokonservatiiveja alustalta ei löydy ainoatakaan.

– Yleä ei saa käyttää poliittisen toiminnan välikappaleena. Yhtiöllä on Yleisradiota koskevan lain nojalla velvollisuus tarjota monipuolisia tietoja ja mielipiteitä. Tämä vaatimus ei toteudu, mikäli kolumnistivalinnoilla ja valikoivalla sensuurilla/rajoituksilla suositaan voimakkaasti politiikan yhtä klikkiä. Ylen tehtävä verovaroin ylläpidettynä yhtiönä ei ole osallistua vihervasemmistolaiseen poliittiseen aktivismiin.

Edellytettävä puolueettomuutta ja tasapuolista tiedonvälitystä

Hallintoneuvoston jäsenet edellyttävät Yleltä puolueettomuutta ja tasapuolista tiedonvälitystä. Julkisuudessa vellova sensuuriuutisointi ei edistä luottamusta yhtiön toimintaan.

– Puolueettomuus edellyttää, että toiminta myös objektiivisesti arvioituna näyttää puolueettomalta. Ja nyt toiminta näyttää puolueelliselta valikoinnilta. Tällainen ei ole neutraalia tiedonvälitystä vaan politikointia, joka ei missään tapauksessa kuulu Ylen tehtäviin.

– Asia on selvitettävä. Nostamme asian esille tänään hallintoneuvoston kokouksessa, nelikko lupaa.

SUOMEN UUTISET