Tunnettu historijoitsija Teemu Keskisarja kertoo Ilta-Sanomissa lopettaneensa kolumnien kirjoittamisen tuottaja Tiina-Rakel Liekin rajoitusten takia. Hän on jo viides julkisuuteen noussut Ylen kolumnisti, jonka kirjoituksia on sensuroitu tai rajoitettu.

Teemu Keskisarja aloitti kolumnien kirjoittamien Ylellä ennen kuin kolumnituottajaksi nousi sensuurikohujen keskellä oleva Tiina-Rakel Liekki. Sukset menivät kuitenkin ristiin nopeasti Liekin kanssa, kun tämä aloitti kolumnien tuottajana.

Keskisarja kertoo, että Yle oli pyytänyt häntä alunperin kirjoittamaan uskaliaita avauksia. Yle ei häiriinny mahdollisista ylilyönneistä, antaa palaa vaan, Yleltä luvattiin.

Kun Liekki aloitti tuottajana, Keskisarjan kolumnit loppuivat kummalliseen selkkaukseen. Yhdessä Keskisarjan talvisotaan ja Raatteen tiehen viitanneessa tekstissä oli ”ryssä”-sana -sotahistorian kontekstissa, ilman mielleyhtymää nykyiseen naapurimaahan tai maahanmuuttajiin.

Radiokolumni tyssäsi vain sanavalintaan. Raatteen tiellä ei saanut ”marssia yhtään ryssää” Yleisradion eettisten ohjeiden takia.

– Minulle siteerattiin: ”Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. Moniarvoisuus on perusarvomme.… Ihmisarvoa loukkaavat esimerkiksi syrjintä, väkivaltaan yllyttäminen sekä yksilöön tai kansanryhmään kohdistuvan vihan lietsonta”, Keskisarja kirjoittaa.

Kyseinen siteeraaja oli juuri Tiina-Rakel Liekki.

Aikaisemmin sensuroituja tai rajoitettuja kolumisteja ovat Keskisarjan lisäksi Saarikivi, Ukkola, Sabanadesan ja Ehrnrooth.

Keskisarja kirjoittaa nykyään kolumneja Ilta-Sanomissa.

SUOMEN UUTISET