Venäjän presidentti Vladimir Putin syyttää lännen tiedustelupalveluita sabotaasin dramaattisesta kasvusta Venäjällä. Putinin esiintulon tarkoituksena lienee jälleen kerran pelotella venäläisiä ja yrittää murskata opposition heikoimmatkin kaiut. Venäjällä on meneillään hajoamiskehitys, kommentoidaan tapahtumia Ukrainassa.

Maanantaina venäläiset ampuivat alas oman ilmoituksensa mukaan kolme dronea, jotka olivat tiettävästi matkalla muuntoasemalle Belgorodin alueella. Tiistaina puolestaan drone räjähti ukrainalaismedian mukaan lähellä venäläistä öljyvarastoa Mustameren rannalla.

Venäjä on raportoinut iskuista myös sotilaslentokentälleen, josta pommikoneet nousevat iskeäkseen kohteisiin Ukrainassa. Siviililkentilläkin liikenne on ollut ajoittain poikki dronehälytyksen takia Pietarissa asti.

Taustalla Venäjän hajoamiskehitys

– On vaikeaa sanoa kuka dronet lähetti, mutta ukrainalaisten intressissä on saada iskut näyttämään venäläisten vastarintamiesten tekemiltä, toteaa everstiluutnantti Joakim Paasikivi Ruotsin Maanpuolustuskorkeakoulusta.

– Sabotaasin määrä Venäjällä on lisääntynyt dramaattisesti viimeisen vuoden aikana. Armeijan rekrytointitoimistoja ja poliisiasemia on poltettu ahkerasti. Ja mitä tulee vahinkoihin junaliikenteessä, ne ovat kohdistuneet tavarankuljetuksiin, eikä henkilöliikenteeseen, kertoo tiedusteluasiantuntija Joakim von Braun Dagens Nyheterissä.

– Tämä todistaa sen, että kyse on protestiliikkeestä

Mykhailo Podolyak Ukrainan presidentinkansliasta sanoo iskujen takana olevan ”Venäjän hajoamiskehityksen” ja sabotaasin takana ovat siten Putinin diktatuuria vastustavat venäläiset itse.

– Me emme hyökkää Venäjälle, vaan yritämme ajaa venäläisjoukot pois miehittämiltään alueilta, Podolyak sanoo.

Putinin syyttää lännen tiedustelupalveluita

Presidentti Vladimir Putin kehotti viime tiistaina maan sisäistä turvallisuuspalvelua lisäämään ponnistelujaan ”länsimaisia vakoiluorganisaatioita” vastaan. Puheessaan Putin käski Reutersin mukaan FSB:tä pysäyttämään Ukrainasta saapuvat ”sabotaasiryhmät” ja estämään niitä herättämästä ”terroristisoluja” Venäjän sisällä.

– He käyttävät meitä vastaan mitä ikinä saavatkaan käsiinsä, se on aina ollut niin ja näin se on myös tänä päivänä, Putin maalaili.

Itse asiassa Putin yrittänee pelotella venäläisiä, jotta nämä eivät olisi missään tekemisissä länsimaisten medioiden tai henkilöiden kanssa. Pelkkä epäily tällaisesta voi johtaa syytteeseen vehkeilystä ulkomaisten tiedustelupalvelujen kanssa. Diktatuurissa se voi olla kohtalokasta.

SUOMEN UUTISET