Venäjä on Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen ymmärretty lännessä täysin väärin. Venäjä on olemassa yksinomaan maan eliittiä ja sen pohjatonta ahneutta varten. Venäjän vihollinen ei ole Nato vaan länsimainen kansanvalta.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on maailmalla nähty jotenkin irrationaalisena liikkeenä: Vladimir Putin uhraa oman valtakuntansa talouden ja kansalaisten hyvinvoinnin lähtemällä älyttömään operaatioon, josta ei mitään hyvää seuraa.

Valtiossa, jossa hyvinvointi ei perustu työhön, vaan varastamiseen, argumentointi ja politiikan perustelut ovat kuitenkin erilaiset kuin demokraattisissa oloissa. ”Järjestelmä ei ole korruptoitunut, vaan korruptio on itse järjestelmä”, kirjoittaa sotatieteen tohtori Oscar Jonsson teoksessaan Hotet från Ryssland (Venäjän uhka).

Lännestä voi ostaa vaikutusvaltaa

Jonssonin mukaan länsimaat ovat tehneet kardinaalimunauksen siinä, että ne ovat naiiviuttaan lisänneet kaupankäyntiä ja päästäneet sekä Venäjän, että Kiinan osaksi omia järjestelmiään – ”jotta nämä muuttuisivat kaltaisiksemme”.

Taisi käydä päin vastoin, Jonsson pohtii:

– Tapaamme puhua korruptiosta Venäjällä, mutta venäläiselle eliitille on päivänselvää, että lännestä voi ostaa vaikutusvaltaa ja suojaa, kunhan pinkassa on tarpeeksi seteleitä.

Jonsson mainitsee esimerkkeinä korruptiosta oleskeluluvan hankkimisen Britanniasta ostamalla sikakalliin asunnon Lontoosta ja pohjoismaisia liikepankkeja koskeneet rahanpesuepäilyt Baltiassa. Mahdollisia epäselvyyksiä venäläiselle oligarkille myönnetyssä Suomen kansalaisuudessa Jonsson ei mainitse.

Demokratia on nyky-Venäjän suurin uhka

Venäjän propagandassa perustellaan Ukrainan hyökkäyssotaa ja silmitöntä väkivaltaa läntisen sotilasliiton laajentumishalulla. Puuta heinää, lyttää Jonsson:

– Todellinen uhka Venäjän eliitille ovat värivallankumoukset Georgiassa sekä Ukrainassa ja Valko-Venäjän murskattu kansannousu.

Demokraattiset naapurimaat ovat siten pahinta, mitä Venäjän nykyjohto voi kuvitella. Ne kun voivat saada tavalliset venäläisetkin miettimään paremman elämän mahdollisuutta. Tästä voinee päätellä sen, että myös itsenäinen Suomi on jatkuva uhka nykyiselle Venäjälle.

Ja vielä, Venäjän uhka on syytä ottaa tosissaan. Vuodesta 2010 Venäjä on sijoittanut sotavarusteluun ja hyökkäysvoimain materiaalihankintoihin 600 miljardia euroa. Luultavasti ainakin osa rahoista on mennyt myös alkuperäiseen tarkoitukseen.

SUOMEN UUTISET