Vauraat venäläiset nauttivat täysin siemauksin länsimaisen elämän valopuolista Lontoossa, kaukana sodanharmaasta ja pakotteiden kuristamasta äiti-Venäjästä. Monilla raharikkaista on läheiset suhteet presidentti Vladimir Putinin hallintoon. ”Londongradin” päivät alkavat kuitenkin olla luetut.

Korruption vastaisen Transparency International -järjestön mukaan talousrikoksista epäiltyjen ja Kremliin läheiset suhteet omaavien henkilöiden kiinteistöomaisuus Isossa-Britanniassa on luokkaa 1,7 miljardia euroa.

Monet kiinteistöistä sijaitsevat Lontoon parempiosaisten suosimilla ja tietty kalleimmilla alueilla kuten Belgravia, Knightsbridge ja Mayfair. Venäläisiä on tiettävästi näkynyt myös Camdenin kujilla ja Notting Hillin vehreydessä.

Miljardeja takavarikkoon venäläisiltä

Brittihallitus ja maan johtavat poliitikot heräsivät venäläisten läsnäoloon virallisesti vasta sitten, kun aseet alkoivat puhua Ukrainan maaperällä. Tavallaan se on ymmärrettävääkin, sillä pääomat ovat saaneet virrata maailman finanssipääkaupunkiin mistä vain – ehkäpä vailla pilkuntarkkaa kontrollia.

Vuosi Venäjän Ukrainaan tekemän intervention jälkeen brittihallitus on määrännyt pakotteita 1 200 henkilölle, joilla on yhteyksiä Kremliin. Venäläisten omaisuutta on takavarikoitu lähes 20 miljardin euron edestä.

Elokuussa astui voimaan laki, jonka mukaan kiinteistön omistaja ei voi enää piiloutua bulvaaniyhtiön taakse. Myös muuta asiaan liittyvää lainsäädäntöä on valmisteilla.

SUOMEN UUTISET