Venäläisen varjoyhteiskunnan löytää jokaisesta suuremmasta ruotsalaiskaupungista. Tuhansien ihmisten nimetön joukko raataa nälkäpalkalla mafian hallitsemassa kuplassa. Entisten neuvostokansojen edustajia löytää rakennuksilta ja hienostoasuntojen kyökeistä, mutta valtaosa tavan kansalaisista ei tiedä heistä mitään.

Varjoyhteiskunnassa elää yli 100 000 entisen Neuvostoliiton alueelta lähtöisin olevaa ihmistä. Laillisesti satatuhatta ja paperittomien määrää voi ainoastaan arvailla. Ytimen muodostavat Ruotsissa laittomasti oleskelevat.

– Heidän lukumäärästään ei ole tiedossa, miten sen voisi edes saada selville? He tekevät töitä pimeästi, ei heillä ole yhteyksiä Maahanmuuttovirastoon tai verottajaan.

Näin sanoo Liza Alexandrova-Zorina, joka on kuvaa uudessa kirjassaan järjestäytyneen rikollisuuden roolia ja kansalaisia varjoyhteiskunnassa. Imperiets barn on reportaasi kolmenkymmen entisen Neuvostoliiton alueelta lähtöisin olevan ihmisen näkymättömistä kohtaloista pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa.

Varjoyhteiskunta yhdessä osoitteessa

Köyhät, paperittomat ja surkeimmin palkatut paskatyön tekijät pitävät majaansa Rinkebyn kaltaisissa ongelmalähiöissä ja pyramidin huipuksi väitetty venäläismafian kummisetä sekä Putinin piiriläinen Tukholman hienoimpiin kuuluvassa osoitteessa.

Varjoyhteiskunta muuttuu kirjailijan mukaan näkyväksi venäjänkielisellä Svenska Palmen –sivustolla. Kyseessä on toisen todellisuuden aina auki oleva ostos- ja myyntikeskus.

Tarjolla on kieltä taitaville kaikkea tavaroista sekä ihmisseurasta asumiseen ja ilmaiseksikin löytyy neuvoja ruotsalaisessa yhteiskunnassa selviytymiseen.

Hyväksikäytettyjen tarina

Varjoyhteiskunnan asukkaat eivät osaa ruotsia ja huonosti englantia, joten he jäävät helposti ahneiden maanmiestensä hyväksikäytettäviksi. Uhri voi olla valkovenäläinen rakennustyöläinen, 300 kruunun (26 euroa) päiväpalkalla työskentelevä ukrainalainen siivooja tai terroristisia ajatuksia hautoja uzbekki.

– Imperiets barn on täynnä toisiaan hyväksikäyttäviä ihmisiä. Hämäriä asianajajia, väärennettyjen papereiden kauppaa, keksittyjä tarinoita ja heikompiaan polkevia työn tarjoajia. Asiasta tietämättömille kaikki tämä jää näkymättömäksi, kirjoittaa Expressen arvostelussaan.

SUOMEN UUTISET