Samaan aikaan kun Ukrainassa tapetaan ihmisiä Venäjän eliitin edustaja mässäilee Mariupolin jälleenrakennukseen tarkoitetuilla varoilla ympäri vaurainta Eurooppaa. Kesämökistäkin voi heittämällä maksaa 150 000 euron kuukausivuokraa. Yhden kuolema on toisen leipä.

Venäjä piiritti viime vuoden keväällä Mariupolia kahden kuukauden ajan. Tykistö- ja kranaattituli sekä ilmahyökkäykset jauhoivat kaupungin murusiksi ja lopettivat tuhansien ukrainalaisten elämän. Ehkä traagisin yksittäinen isku kohdistui kaupungin teatteriin, jonka raunioihin kuoli jopa 600 siviiliä.

Seuraavaksi kuvaan ilmestyykin sitten Venäjän armeijan rakennusprojekteista vastaava varapuolustusministeri Timur Ivanov. Ivanov sai tehtäväkseen miehitetyn Mariupolin jälleenrakentamisen, nyt kukoistavaksi venäläiseksi kaupungiksi.

Makeaa elämää verirahoilla

Sopimuksen kaupungin korjaustöistä sai lopulta Ivanovia lähellä oleva yritys. Ivanov puolestaan nettosi miljardisopimuksesta tavanmukaisen korvauksen, kertoo Aleksei Navalnyin Kansainvälinen korruption vastainen rahasto (ACFI).

Kleptokratiassa rahaa liikkunee tarpeeksi, koska sitä on tässäkin tapauksessa näemmä riittänyt myös Ivanovin ex-vaimolle ja tämän lasten äidille Svetlana Manjovitshille. Rouva tiettävästi asustaa muun muassa Saint Tropezissa huvilaa, jonka vuokra on 150 000 euroa kuukaudessa.

Ex-vaimolla on residenssi myös Pariisissa. Moskovassa piipahtaessaan hän kurvailee ympäriinsä Rolls-Royce Cornichella, väittävät Manjovitshin elämää selvittäneet, kriittisesti Venäjän nykyhallintoon suhtautuvat tahot. Rouvan eksyydestäkään ei ole täyttä varmuutta, kyseessä saattaa olla perheen sisäinen peiteoperaatio.

Manjovitshia vaaditaan pakotelistalle

Navalnyin korruption vastainen rahasto on patistellut ranskalaisia protestoimaan Manjovitsin Pariisin asunnon ulkopuolelle. Navalnyin rahaston tavoitteena on saada Manjovitsh EU:n Venäjän vastaiselle pakotelistalle ja jäädyttää perheen omaisuus.

Vastaavat mielenilmaisut johtivat viime vuonna siihen, että Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin tytärpuoli asetettiin Britannian pakotelistalle.

SUOMEN UUTISET