Jo muutaman vuoden löysässä hirressä Tuonelan porteilla roikutettu Venäjän opposition keulakuva Aleksei Navalnyi tapasi vahvistamattomien tietojen mukaan kohtalonsa Stalinin terrorin ajoilta peräisin olevalla IK-3-vankileirillä Siperiassa. Harva yllättyi, mutta moni on shokissa.

Kuolonviestin lähdettyä leviämään vapaan maailman uutismedia ja some täyttyivät epäuskoisista sekä järkyttyneistä kommenteista. Putinin puhemies Dmitri Peskov kutsui Kremlissä reaktioita ”hysteerisiksi”.

Siitä varmaan onkin on kyse. Kukapa olisi uskonut tyrannien oikeasti uskaltavan ylittää tämänkin rajan. Seurauksena todellakin on hysteria, aiheellinen pelko siitä, että nämä peilitalossaan elävät ihmiskunnan irvikuvat voivat tehdä aivan mitä hyvänsä.

Duuman puhemies syyttää länttä

Venäjä on totalitaarinen diktatuuri ja eliitti samaa maata. Duuman puhemies Vjatsheslav Volodin purki BBC:n mukaan syvimpiä tuntojaan Telegramissa ja antoi huuruisen lausunnon, jossa hän syyttää käsittämättömällä logiikallaan länttä Navalnyin kuolemasta:

– He kaikki, joiden nimet tunnemme, Naton pääsihteeristä Yhdysvaltain johtoon, Scholzista Sinakiin ja Zelenskyyn, he ovat syyllisiä Navalnyin kuolemaan.

– He tekivät valtavasti vääriä päätöksiä, takertuivat asemiinsa ja nyt hyötyvät hänen kuolemastaan.

Valkoinen talo odottaa lisäselvityksiä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden varoitti vuonna 2021 henkilökohtaisesti Vladimir Putinia Genevessä siitä, että Navalnyin kuolemalla vankilassa olisi ”tuhoisat” seuraukset Venäjälle. Lehdistötilaisuudessaan perjantai-iltana Biden sanoi olevansa ”raivoissaan”, vaikkei Navalnyin kuolema häntä yllättänytkään.

Valkoinen talo odottaa vielä lisäselvityksiä, ennen kuin päättää mahdollisista Venäjän vastaisista toimista. Bidenin mukaan Venäjä on jo kokenut ”helvetinmoisia” seurauksia Ukrainassa.

Yhdistyneet kansakunnat vaatii puolueetonta ja läpinäkyvää tutkimusta Navalnyin kuolemasta. ”Jos henkilö kuolee valtion laitoksessa, oletuksena on se, että valtio on vastuussa”, maailmanjärjestön lausunnossa todetaan.

SUOMEN UUTISET