Jussi Halla-aho on Venäjän historian sekä venäläisen kulttuurin asiantuntija. Sitä myötä hänen ajatuksensa naapurista ovat terveen kyynisiä. – On vaikeaa löytää perusteita optimismiin, mitä tulee Venäjän tulevaan kehitykseen, presidenttiehdokas pohti Ilta-Sanomien Vaalimessuilla. Seuraavaksi Venäjä saattaa ottaa aseekseen Suomessa asuvat kaksoiskansalaisensa.

Kaikki presidenttiehdokkaat ovat Suomen harjoittamasta ulkopolitiikasta suurin piirtein yksimielisiä. Suhde Venäjään määrittelee edelleen maamme turvallisuuspoliittisia ratkaisuja ja Venäjän olemuksesta presidenttiehdokas Jussi Halla-aholla on syvään tieteelliseen tietämykseen perustuva näkemys.

– Venäjä on valtiollisena entiteettinä ollut olemassa viimeiset 1 200 vuotta ja sen valtiofilosofiassa ei ole tänä aikana tapahtunut sanottavaa kehitystä. Lyhyitä kausia lukuun ottamatta se on aina ollut sisäisesti despotia, valta on aina ollut keskittynyt pääkaupunkiin suurimman osan historiasta, Jussi Halla-aho sanoi Ilta-Sanomien Vaalimessuilla maanantaina.

Optimismin perusteet puuttuvat

Venäjä on kautta historian suhtautunut aggressiivisesti tai vihamielisesti pieniin naapurimaihinsa ja kyseenalaistanut niiden oikeuden tehdä omia ratkaisujaan ja katsonut, että sillä on jopa veto-oikeus pienten naapurimaidensa olemassaoloon.

– Tätä pitkäaikaista taustaa vasten minun on aika vaikea löytää perusteita optimismiin, mitä tulee Venäjän tulevaan kehitykseen. Esimerkiksi 1990-luku, jota me muistelemme jonkinlaisena demokratisoitumisen aikana Venäjällä, niin se oli poikkeus Venäjän historiassa.

Halla-ahon mukaan edellytyksiä itärajan avaamiselle 14.1. ei ole näissä olosuhteissa. Historia vain toistaisi itseään ja Venäjä vyöryttäisi jälleen turvapaikanhakijoita avoimille raja-asemille.

Kaksoiskansalaiset Venäjän aseena

Halla-aho otti toimittaja Timo Haapalan asiasta kysyessä voimakkaasti kantaa suomenvenäläisten kaksoiskansalaisuuteen. Näitä henkilöitä on maassamme noin 40 000. Venäjä tulkitsee heidän olevan ennen kaikkea omia kansalaisiaan, jotka kaipaavat valtapoliittisen tarpeen tullen emämaan suojelua.

– Ei ole mitään syytä, miksi Suomen pitäisi ylipäätään sallia kaksoiskansalaisuutta kuin aivan poikkeuksellisessa tapauksessa ja näinhän oli aina 2000-luvulle asti. Venäläisten kohdalla kaksoiskansalaiset muodostavat aivan konkreettisen turvallisuusuhan.

– Tällä en niinkään ota kantaa siihen, mitä kaksoiskansalaiset itse ajattelevat. Kyse on siitä, että Venäjän näkökulmasta nämä kansalaiset ovat ainoastaan Venäjän kansalaisia. Ja Venäjän ulkopoliittiseen doktriiniin kuuluu venäläisten suojeleminen ja puolustaminen, missä tahansa nämä asuvat.

– Uskon, että on vain ajan kysymys, milloin Venäjällä päätetään, että Suomessa asuvat Venäjän kansalaiset kaipaavat Venäjän suojelua.

SUOMEN UUTISET