

LEHTIKUVA
Presidenttiehdokas Jussi Halla-aho: ”On vain ajan kysymys, milloin Venäjällä päätetään, että Suomessa asuvat Venäjän kansalaiset kaipaavat Venäjän suojelua”
Jussi Halla-aho on Venäjän historian sekä venäläisen kulttuurin asiantuntija. Sitä myötä hänen ajatuksensa naapurista ovat terveen kyynisiä. – On vaikeaa löytää perusteita optimismiin, mitä tulee Venäjän tulevaan kehitykseen, presidenttiehdokas pohti Ilta-Sanomien Vaalimessuilla. Seuraavaksi Venäjä saattaa ottaa aseekseen Suomessa asuvat kaksoiskansalaisensa.
Kaikki presidenttiehdokkaat ovat Suomen harjoittamasta ulkopolitiikasta suurin piirtein yksimielisiä. Suhde Venäjään määrittelee edelleen maamme turvallisuuspoliittisia ratkaisuja ja Venäjän olemuksesta presidenttiehdokas Jussi Halla-aholla on syvään tieteelliseen tietämykseen perustuva näkemys.
– Venäjä on valtiollisena entiteettinä ollut olemassa viimeiset 1 200 vuotta ja sen valtiofilosofiassa ei ole tänä aikana tapahtunut sanottavaa kehitystä. Lyhyitä kausia lukuun ottamatta se on aina ollut sisäisesti despotia, valta on aina ollut keskittynyt pääkaupunkiin suurimman osan historiasta, Jussi Halla-aho sanoi Ilta-Sanomien Vaalimessuilla maanantaina.
Optimismin perusteet puuttuvat
Venäjä on kautta historian suhtautunut aggressiivisesti tai vihamielisesti pieniin naapurimaihinsa ja kyseenalaistanut niiden oikeuden tehdä omia ratkaisujaan ja katsonut, että sillä on jopa veto-oikeus pienten naapurimaidensa olemassaoloon.
– Tätä pitkäaikaista taustaa vasten minun on aika vaikea löytää perusteita optimismiin, mitä tulee Venäjän tulevaan kehitykseen. Esimerkiksi 1990-luku, jota me muistelemme jonkinlaisena demokratisoitumisen aikana Venäjällä, niin se oli poikkeus Venäjän historiassa.
Halla-ahon mukaan edellytyksiä itärajan avaamiselle 14.1. ei ole näissä olosuhteissa. Historia vain toistaisi itseään ja Venäjä vyöryttäisi jälleen turvapaikanhakijoita avoimille raja-asemille.
Kaksoiskansalaiset Venäjän aseena
Halla-aho otti toimittaja Timo Haapalan asiasta kysyessä voimakkaasti kantaa suomenvenäläisten kaksoiskansalaisuuteen. Näitä henkilöitä on maassamme noin 40 000. Venäjä tulkitsee heidän olevan ennen kaikkea omia kansalaisiaan, jotka kaipaavat valtapoliittisen tarpeen tullen emämaan suojelua.
– Ei ole mitään syytä, miksi Suomen pitäisi ylipäätään sallia kaksoiskansalaisuutta kuin aivan poikkeuksellisessa tapauksessa ja näinhän oli aina 2000-luvulle asti. Venäläisten kohdalla kaksoiskansalaiset muodostavat aivan konkreettisen turvallisuusuhan.
– Tällä en niinkään ota kantaa siihen, mitä kaksoiskansalaiset itse ajattelevat. Kyse on siitä, että Venäjän näkökulmasta nämä kansalaiset ovat ainoastaan Venäjän kansalaisia. Ja Venäjän ulkopoliittiseen doktriiniin kuuluu venäläisten suojeleminen ja puolustaminen, missä tahansa nämä asuvat.
– Uskon, että on vain ajan kysymys, milloin Venäjällä päätetään, että Suomessa asuvat Venäjän kansalaiset kaipaavat Venäjän suojelua.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Ylen leikkaukset vihervasemmistolaisuus vasemmistopropaganda kaupalliset mediayhtiöt Suomen yleisradio ulkopoliittinen doktriini despotia itärajan avaaminen Presidentinvaalit 2024 presidenttiehdokas 2024 julkinen palvelu kaksoiskansalaiset itäraja ulko- ja turvallisuuspolitiikka Tasavallan presidentti Turvapaikanhakijat Yle pakolaiset Venäjä perussuomalaiset Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Teemu Keskisarjan kolumni: Siksi Halla-aho

Ylen presidenttitentissä Stubbilta ja Haavistolta löysää maahanmuuttopuhetta, Urpilainen vaati globaalia vastuunkantoa – Halla-aho: ”Ihmisten vastaanottaminen ei ratkaise ongelmia”

Purra: Jussi Halla-ahosta tulisi Suomen paras presidentti – ”Johdonmukainen, kumartelematon ja älyssä aivan omassa sarjassaan”

Presidenttiehdokas Jussi Halla-aho seisoo lujana Venäjän edessä: ”Moni sellainen uhkakuva, jota olisi pidetty aivan utopistisena, on osoittautunut realistiseksi”

Stubb ottaisi itärajan yli lisää ihmisiä Suomeen – Halla-aholta naseva kuitti: ”Nyt pitäisi pystyä ajattelemaan nenäänsä pidemmälle”

Ylen budjettia on leikattava – ”Huonosti valvottu ja löysästi jaettu julkinen raha on minkä tahansa organisaation kirous”

Sisäministeri Rantanen: Itäraja pysyy kiinni – sulun jatkaminen välttämätöntä

Halla-aho selvästi suosituin presidenttiehdokas Aurinkorannikon suomalaisten keskuudessa

Jussi Halla-aho: Venäjä ei missään olosuhteissa ota riskiä konfliktiin joutumisesta Naton kanssa
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.