Ymmärrykseen ja perehtyneisyyteen perustuva ulko- ja turvallisuuspoliittinen ja kansainvälisten suhteiden analyysikyky, suurvaltarealismi, Venäjän tuntemus, poliittisen opportunismin puute ja erityisesti tinkimätön Suomen ja suomalaisten puolustaminen – siinä perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran mainitsemia ominaisuuksia presidenttiehdokas Jussi Halla-ahosta.

Presidentinvaaleihin on aikaa enää alle kaksi kuukautta. Eduskunnan puhemiehen Jussi Halla-ahon presidentinvaalikampanjan virallinen avaustilaisuus käynnistyi tänään perjantaina Helsingissä.

Kampanjastartissa puhunut perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra huomautti, että vaikka maailma on muuttunut melkoisesti edellisistä, vuoden 2018 presidentinvaaleista, Halla-aho ei ole henkilönä muuttunut.

– Jussin ei ole tarvinnut siirtää itseään muuttuneessa poliittisessa tilanteessa. Hän seisoo paikallaan, ja muut ympärillä siirtyvät. En voi olla muistelematta kuuden vuoden takaisia presidentinvaaleja ja niiden keskusteluja. Muutos on aivan valtaisa, vaikka osa ehdokkaistakin on samoja. Vuoden 2018 vaaleissa Laura kokosi eduskuntaryhmän halkeamisen aiheuttamia railoja omalla kentällämme ja teki hyvää työtä. Nyt on Jussin vuoro, Purra sanoo.

Halla-aho itse on aiemmin todennut, että viihdepainotteisesta mediaympäristöstä huolimatta presidenttinä hän ei olisi valmis viihdyttäjän rooliin. Halla-ahon mukaan päätöksentekijän keskeinen tehtävä on tunnistaa, ennakoida ja ratkaista uhkia, jotta tavalliset kansalaiset voisivat elää omannäköistään positiivista elämää.

Rakkaus omaan maahan on iskujen arvoista

Purra korostaa, että Halla-aholta löytyy presidentillisiä ominaisuuksia.

– Tarkka ja syvään ymmärrykseen ja perehtyneisyyteen perustuva ulko- ja turvallisuuspoliittinen ja kansainvälisten suhteiden analyysikyky, suurvaltarealismi, Venäjän tuntemus, poliittisen opportunismin puute ja erityisesti tinkimätön Suomen ja suomalaisten puolustaminen, silloinkin kun se ei ollut muotia – siinä yksinkertainen mutta näissä kisoissa täysin ainutlaatuinen yhdistelmä perussuomalaisen presidenttiehdokkaan ominaisuuksia.

– Hän on johdonmukainen, kumartelematon ja älyssä aivan omassa sarjassaan. Ryvetetty toki, kuten jokainen suuri ja moni pienempikin perussuomalainen, mutta ei tavalla, joka kansan mieltä vaivaisi. Politiikan aiheuttamista välillä kohtuuttomista henkilökohtaisista epämukavuuksista huolimatta ylimpänä on velvollisuus, sydämeen ja aivokuoreen kiinnittynyt palo, välttämättömyys, pakko tehdä asioita tämän maan eteen. Rakkaus omaan maahan, kansaan, kieleen, suomalaiseen olemiseen on ei vain puolustamisen vaan kaiken taistelun ja iskujen arvoista.

Suomen kiertäminen on kovaa touhua

Purra myös muistutti, että on tuntenut Halla-ahon jo pitkään.

– Tiedän, että Jussi on kiertänyt ympäri Suomea jo pitkään ja osallistuu toinen toistaan seuraaviin paneeleihin. Se on kovaa hommaa, mutta onneksi hän on saanut levätä näistä hommista muutaman vuoden ja jaksaa hyvin.

– Joskus vuosia sitten pienissä humalissamme nauroimme, että varmaan Jussia ja Hillaa saa vielä joskus kätellä itsenäisyyspäivänä presidentinlinnassa, kun kerran kaikkea vaan tapahtuu. Miksei sitten sitäkin. Olen todella iloinen, että Jussi suostui tähän kisaan. Hänestä tulisi Suomen paras presidentti. Ja sittenkin kyseessä olisi edelleen se sama mies, jonka minä tunnen, johon luotan ja josta hirveästi pidän.

SUOMEN UUTISET