Presidenttiehdokas Jussi Halla-aho kehottaa länttä aloittamaan etupainotteisesti taloudellisten ja teollisten riippuvuussuhteiden purkamista Kiinaan. – Teollisuuden kotiuttaminen Kiinasta Eurooppaan samalla palvelee omaa talouttamme ja työllisyyttämme sekä ilmastotavoitteita, Halla-aho sanoo.

Presidenttiehdokas Jussi Halla-aho kehottaa Suomea ja länsimaita aloittamaan valmistelut taloudellisten ja teollisten riippuvuuksien irtikytkentään Kiinasta.

Halla-aho varoittaa toistamasta Kiinan kanssa samoja virheitä, joita pitkään jatkettiin Venäjä-suhteiden kanssa.

Euroopan ja koko lännen riippuvuus kiinalaisesta teollisuudesta on nyt jopa laajempaa kuin riippuvuus venäläisisistä raaka-aineista.

– Mikäli nyt tapahtuisi jotain, mikä pakottaisi lännen reagoimaan Kiinan toimintaan kauppasuhteiden rajoittamisella, seurauksena olisi taloudellinen ja teollinen katastrofi Euroopassa, Halla-aho sanoi eilen Ylen presidenttitentissä.

Venäjän toimiin herättiin myöhässä

Kiina-riskin realisoitumisen estämiseksi Halla-aho kehottaakin toimimaan etupainotteisesti.

Halla-aho vertaa, että vielä pari vuotta sitten myös ajatusta energiayhteistyön lopettamisesta Venäjän kanssa pidettiin mahdottomana, koska riippuvuus venäläiseen energiaan on ollut suurta.

Lopulta Venäjän hyökättyä Ukrainaan länsi reagoi kauppapoliittisilla toimilla. Halla-ahon mukaan tilanne osoitti, että irtaantumisesta selvittiin.

– Se on kuitenkin nyt meille tuskallisempaa, koska Venäjä-riippuvuutta ei ryhdytty ajoissa purkamaan.

Lähteekö Kiina seikkailupolitiikan tielle?

Halla-aho korostaa, että kyse ei ole siitä, että Kiinaa tulisi rangaista siitä, mitä se mahdollisesti tekee tulevaisuudessa.

– Riski piilee siinä, että jos Kiina katsoo, että me olemme liian riippuvaisia Kiinasta voidaksemme reagoida sen toimintaan esimerkiksi kauppapolitiikalla, se voi madaltaa Kiinan kynnystä lähteä seikkailupolitiikan tielle, esimerkiksi Taiwanissa.

– Tärkein asia, mitä me voimme tehdä ylläpitääksemme rauhaa maailmassa – erityisesti Aasiassa – on se, että emme anna kiinalaisille mahdollisuutta pelata riippuvuudellamme Kiinan teollisuudesta. Teollisuuden kotiuttaminen Kiinasta Eurooppaan samalla palvelee myös omaa talouttamme ja työllisyyttämme sekä ilmastotavoitteita.

Yhteistyötä voidaan silti tehdä

Halla-ahon mukaan Suomessa tarvitaan sekä omaa Kiina-politiikkaa että yhteisiä EU-tason toimia.

– Kannatan itse rauhallista rinnakkaineloa myös niiden maiden ja yhteiskuntien kanssa, jotka eivät jaa samoja arvoja Suomen kanssa. Kiina on Suomelle yhteistyökumppani. Sen kanssa voidaan tehdä molempia hyödyttävää yhteistyötä.

Suomen Uutiset