Presidenttiehdokas Jussi Halla-aho sanoo IRR-TV:n haastattelussa, että pelot sodan eskaloitumisesta ovat turhia, sillä aggressiivinen Venäjä uskoo ainoastaan voimaa.

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho piti 25.11.2023 historiallisen puheen Ukrainan parlamentissa. Halla-aho oli maassa vierailulla Neuvostoliiton 1930-luvulla aiheuttaman nälänhädän, holodomorin muistopäivänä. Holodomor aiheutti miljoonien ukrainalaisten kuoleman.

Kansanedustajat keskeyttivät Halla-ahon ukrainaksi pitämän puheen ainakin viisi kertaa ja nousivat seisten osoittamaan suosiotaan samoja kohtaloita kokeneen kansakunnan puhemiehelle.

– Sankarillisella taistelullaan Ukraina on ansainnut sivistyneen maailman kunnioituksen ja antanut meille rohkeutta toimia, Halla-aho sanoi puheessaan.

Aplodit ja bravo-huudot kaikuivat pitkään salissa.

Ukrainan asia on meidän

– Minulle slaavilaiset kielet ja ukraina erikseen ovat tuttuja kieliä, joita osaan.

– Minulla ei omasta näkökulmastani ollut mitään syytä pitää tätä omaa puheenvuoroani millään muulla kielellä, eikä se ollut sillä tavoin itselleni erityisen merkityksellinen asia, Halla-aho kommentoi IRR-TV:n Dosentin vieraana-ohjelmassa puheensa aiheuttamaa positiivista kohua.

– Pidän hyvin tärkeänä sitä, että muistutamme ukrainalaisille, että emme ole unohtaneet heitä. Heille on hyvin tärkeää tietää se, että heidän asiansa ei unohdu, vaikka tämä sota on pitkittynyt.

Venäjän tappio ainoa tavoite

Halla-ahon mukaan meidän pitäisi nyt Venäjän aggression edelleen jatkuessa määritellä se, mitä me oikeastaan haluamme saavuttaa sillä, että autamme Ukrainaa. Vastaus on se, että auttamalla Ukrainaa autamme samalla itseämme.

– Jos Venäjä menestyy tässä sodassa ja saavuttaa tavoitteitaan aggressiolla, niin se tekee tästä maailmasta pahemman ja vaarallisemman paikan myös meille itsellemme ja Suomen kaltaisille pienille reunavaltioille, aggressiivisen suurvallan ja tyrannian naapurissa.

– Tämän vuoksi mielestäni ainoa mielekäs tavoite on se, että Venäjä ei voita tätä sotaa. Vaan kärsii tappion, eikä saavuta tavoitteitaan.

Sodan lopputulos riippuu meistä

Katteetonta optimismia ei Halla-ahon mielestä pidä kuitenkaan lietsoa. Ei ole itsestään selvää, että Ukraina selviää voittajana Venäjän aloittamasta hyökkäyssodasta. Sodan lopputulos riippuu siitä, ”mitä me teemme täällä ja millä tavoin me tuemme Ukrainaa”.

Ukrainan tulevaisuus riippuu tänään tehtävistä päätöksistä. Rauhan tavoitteleminen hinnalla millä hyvänsä on Halla-ahon mielestä vaarallista myönnytyksiä tekemällä, koska se johtaa uusiin konflikteihin ja sotiin.

– Jos Venäjä saavuttaa tavoitteitaan vaikkapa neuvottelupöydässä, niin se luo Venäjälle kannusteen ja insentiivin ryhtyä uusiin valloitusretkiin tulevaisuudessa.

Ukraina Euroopan unioniin

Halla-ahon mukaan on erityisen tärkeätä integroida Ukrainaa mukaan kaikkiin läntisiin organisaatioihin. Näkökanta ei ole ristiriidassa Halla-ahon oman tai perussuomalaisten euroskeptisyyden kanssa, vaan luo Ukrainalle selkeän eurooppalaisen perspektiivin ja polun kohti EU-jäsenyyttä.

– Tämä antaa heille kannusteen toteuttaa sellaisia heidän yhteiskuntansa kipeästi kaipaamia uudistuksia, jotka tekevät Ukrainasta resilientimmän venäläisiä vaikuttamispyrkimyksiä kohtaan.

Pelko sodan eskaloitumisesta on turha

– Vastaavalla tavalla pitäisin hyvin tärkeänä sitä, että Ukraina integroitaisiin mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman nopeasti Natoon ja osalliseksi kollektiivista puolustusta. Koska valitettava tosiasia on se, että Venäjä kunnioittaa ainoastaan voimaa, pelotetta ja pidäkettä.

Nato on Halla-ahon mukaan ainoa taho, joka pystyy tarjoamaan Ukrainalle varteenotettavan kollektiivisen pidäkkeen Venäjää vastaan.

Pelot sodan eskaloitumisesta ovat sen sijaan turhia.

– Venäjä ei missään olosuhteissa ota riskiä konfliktiin joutumisesta Naton kanssa. Venäjä tietää häviävänsä sellaisen konfliktin.

SUOMEN UUTISET