Perussuomalaisten ehdokas Jussi Halla-aho sai puhemiehen vaalissa eduskunnassa tänään vain 91 ääntä. Äänestystulosta voidaan pitää räikeänä protestina, koska eduskunnan kirjoittamattomien sääntöjen mukaan toiseksi suurin hallituspuolue saa puhemiehen paikan ja muut ryhmät aina myös äänestävät tämän puolueen ehdokasta.

Jussi Halla-aho vertasi tällaista protestia erääseen kansanomaiseen eleeseen:

– Pidän protestointia hiukan yllättävänä keskisormen näyttönä niille, jotka äänestivät minua presidentinvaaleissa. Tämä saa varmasti heidät miettimään, miten äänestää toisella kierroksella.

Halla-aho ei kysyttäessä maininnut Pekka Haavistoa nimeltä eikä suostunut antamaan äänestysohjetta kannattajilleen.

– Viittaan siihen, että 615 000:sta minulle äänensä antaneista osa on varmasti aivan aidosti pohtinut tätä asiaa, ja kun tiedetään, miltä suunnalta protestiäänestys tapahtui, niin suuri osa minua äänestäneistä osaa arvioida, miten äänestää, Halla-aho sanoi.

Säännöistä kiinni pitäminen on järkevää

Halla-ahon mielestä puhemiehistön ohjenuorana ovat kirjoitetut ja kirjoittamattomat säännöt.

– Näistä kirjoittamattomista säännöistä ja vakiintuneista käytännöistä kiinni pitäminen on järkevää, koska ne suojaavat kaikkia kansanedustajia eri tilanteissa.

Halla-ahon mielestä monet sosiaalidemokraattien kansanedustajat ovat osoittaneet mieltään häntä kohtaan jo pitkään.

– He ovat suhtautuneet suorastaan militantisti minuun koko ajan. Tuppuraiselle ja monelle muulle hänen ryhmästään tuli paha mieli, kun en suostunut kutsumaan eduskuntaa koolle kesken istuntotauon, vaikka toisenlainen päätös olisi ollut aivan poikkeuksellinen. Siinä mielessä omat toimeni ovat olleet aivan asianmukaisia, Halla-aho totesi.

Suomen Uutiset