MTV:n suuressa presidentinvaalitentissä selvisi, että perussuomalaisten Jussi Halla-ahoa lukuun ottamatta presidenttiehdokkaat suhtautuvat melko hyväuskoisesti ja myötätuntoisesti Venäjän Suomen rajalle lähettämiin tulijoihin, joiden taustoista ei tiedetä mitään.

Sulun jälkeen Suomi avaa kauttakulkuliikenteelle kaksi raja-asemaa itärajalla torstaista 14. joulukuuta alkaen. Avautuvat asemat ovat Vaalimaan raja-asema Kaakkois-Suomessa sekä Niiralan raja-asema Pohjois-Karjalassa.

Mikäli Suomeen pyrkivien määrän eskaloituminen jatkuu rajan avaamisen jälkeen, ratkaistavaksi jää, onko Suomi jatkossa valmis pitämään rajalle saapuvat ihmiset rajan toisella puolen tarvittaessa vaikka voimakeinoilla? Kysymys nousi esille keskiviikkona MTV:n presidentinvaalitentissä.

Valtamedian presidentinvaalin suosikkiehdokkaaksi nostama kokoomuksen Alexander Stubb antoi polveilevan ja pitkän vastauksen, jonka lopputulemana kuitenkin oli, että Suomen rajaturvallisuus ei ehkä ole Stubbille yhtä tärkeä ja keskeinen asia kuin Venäjän Suomen rajalle lähettämiin tuntemattomiin tulijoihin kohdistuva lämminhenkisyys ja myötäeläminen.

Naisia, lapsia ja vanhuksia

Jos tilanne (Suomen itärajalle saapuu lisää ihmisiä) jatkuu, pitääkö Suomen olla valmis pitämään ihmiset ulkona, tarvittaessa kovillakin keinoilla, Stubbilta kysyttiin.

Stubbin mielestä rajan yli pyrkiviin ihmisiin tulee soveltaa ”humaania tulokulmaa”, jolloin etenkin rajalle saapuvien lapsien, vanhuksien ja naisten kohdalla Stubb uskoo rajaviranomaisten heltyvän.

-Jos on kylmä, niin varmasti viranomaiset käyttävät silloin tervettä järkeä, Stubb sanoi.

Kokoomuksen presidenttiehdokkaalle huomautettiin, että venäläiset kyllä käyttävät hyväkseen suomalaisten julkilausuttua linjaa laskea rajan yli ihmisiä, mikäli tiedetään, että Suomi laskee yli ”naisia, lapsia ja vanhuksia”.

Stubb väisti kritiikin, ja alkoi puhua ”hyvästä järjestelmästä”.

-Rajaviranomaiset huolehtivat siitä, että tilanne pysyy hallinnassa, hallitus ja presidentti pidetään ajan tasalla ja me pystymme toimimaan joka tilanteessa., Stubb sanoi, mutta myönsi, että venäjältä hybridi-iskuja todennäköisesti on tulossa.

-Jokaisessa tilanteessa toimitaan tapauskohtaisesti, Stubb jatkoi.

Halla-aho toi realismia keskusteluun

Presidenttiehdokas, eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho toppuutteli Stubbin ”järkiajattelua”.

Halla-aho sanoi Venäjän työntävän ihmisiä rajalle vain siitä yksinkertaisesta syystä, että Suomen on vaikeaa reagoida lainsäädännön myötä hybridivaikuttamista muistuttaviin tilanteisiin, jolloin Venäjä luottaa siihen, että Suomi ottaa kaikki tulijat, joita Venäjä työntää rajalle.

-Samoin Venäjä tietää, että tällainen liikehdintä aiheuttaa Suomessa levottomuuksia, koska me emme pysty palauttamaan ketään, vaikka kyse olisi ilmeisen perusteettomista turvapaikanhakijoista.

Halla-aho heitti piikin kokoomuksen presidenttiehdokkaalle.

-Kaikella kunnioituksella, Alex, jos me lähetämme Venäjälle sellaisen viestin, että otamme lapset, vanhukset ja naiset sisään, niin arvaapa ketä siellä on hangessa odottamassa sisään pääsyä, Halla-aho kysyi, ja vastasi hetken kuluttua itse:

-Sitten siellä on juuri niitä, joita me olemme ilmoittaneet ottavamme sisään. Rajalle tulee ihmisiä juuri siksi, että me otamme heitä sisään ja niin kauan kuin tiedetään, että Suomi ottaa heitä sisään. Nyt pitäisi pystyä ajattelemaan hieman nenäänsä pidemmälle, Halla-aho heitti Stubbille.

Li Andersson: Tulijat ovat uhreja

Enemmän tai vähemmän maailmaa syleileviä ”kansainväliset sopimukset” -tyylisiä puheenvuoroja kuultiin myös sdp:n ehdokkaalta Jutta Urpilaiselta sekä etenkin vasemmiston Li Anderssonilta, jonka mielestä Venäjän Suomen rajalle työntämät ihmiset pitäisi nähdä uhreina.

-Minun mielestäni me emme ole sellainen maa, joka jättää ihmisiä palelemaan rajalle, Anderssonin hyveposeerauspuhe pulppusi.

Andersson myös kutsui välineellistetyn maahantulon pelinappuloita ”siirtolaisiksi”.

-Näiden siirtolaisten joukossa voi myös olla ihmisiä, joilla on oikea tarve turvapaikalle, tai ainakin sellainen tarve, että turvapaikkakäsittely pitää tehdä asianmukaisesti, vasemmiston presidenttiehdokas päästeli.

SUOMEN UUTISET