Norjan suojelupoliisi on paljastanut, että Norjaan vuonna 2015 Venäjältä pyöräilleiden turvapaikanhakijoiden joukossa oli henkilöitä, jotka olivat saaneet tiedustelutoimeksiantoja ulkomaisilta tiedustelupalveluilta. Turvapaikanhakijoiden värvääminen tiedustelutehtäviin on yhä ajankohtainen ongelma.

Vastatiedusteluosaston päällikkö Atle Tangen kertoi Norjan suojelupoliisin podcastin uusimmassa jaksossa, että Norjaan vuonna 2015 Venäjältä pyöräilleiden turvapaikanhakijoiden joukossa oli henkilöitä, jotka olivat saaneet toimeksiantoja ulkomaisilta tiedustelupalveluilta. Asiasta uutisoi Norjan yleisradio NRK.

– Suojelupoliisi käytti merkittävästi resursseja etsiäkseen ulkomaisten tiedustelupalvelujen hyväksi toimivia henkilöitä [vuoden 2015] siirtolaisvirrasta, Atle Tangen kertoi.

– Ja niitä myös löytyi. Vieraiden valtojen tiedustelupalvelut olivat antaneet osalle tulijoista toimeksiantoja.

”Hoideltiin eri tavoin”

Suojelupoliisi ei ole aiemmin kertonut asiasta julkisuuteen. Osastopäällikkö Tangen ei halunnut vastata Norjan yleisradion toimittajan kysymykseen siitä, mitä laittomasta tiedustelutoiminnasta epäillyille tapahtui.

– Kyseiset henkilöt hoideltiin eri tavoin. En halua ottaa kantaa heidän kansallisuuteensa.

Tangen kertoi, että Norjaan matkalla olevien turvapaikanhakijoiden värvääminen tiedustelutehtäviin on yhä ajankohtainen ongelma, joten suojelupoliisi ei voi kertoa asiasta tarkemmin.

Atle Tangen on varovainen sanakäänteissään. Hän ei halua kutsua kyseisiä henkilöitä vakoilijoiksi tai agenteiksi perinteisessä mielessä, vaan sanoo, että kyse on henkilöistä, jotka on huijaamalla tai uhkailemalla saatu suorittamaan tiedustelutehtäviä vieraan vallan tiedusteluorganisaation hyväksi.

Norjaan pyöräili yli 5 000 turvapaikanhakijaa

Vuonna 2015 Norjan rajan yli pyöräili Venäjältä lyhyessä ajassa kaikkiaan 5 464 turvapaikanhakijaa, kertoo NRK. Suurin osa tulijoista oli elänyt Venäjällä ”paperittomina” tai tullut äskettäin Venäjälle kolmannesta maasta siirtyäkseen suoraan Norjan rajalle.

Kyseessä oli Venäjän tiedustelupalvelu FSB:n valvoma hybridioperaatio, jossa siirtolaisia ohjattiin tarkoituksella Norjaan. Tilastojen mukaan suurin osa tulijoista oli Syyriasta, Afghanistanista, Irakista, Pakistanista ja Egyptistä.

Norja onnistui palauttamaan vain 328 rajanylittäjää takaisin Venäjälle. Noin kahdelle tuhannelle myönnettiin oleskelulupa Norjaan. Loput jatkoivat matkaansa muualle Eurooppaan.

Vuonna 2015 tulijoiden virta päättyi, kun Norja otti käyttöön uuden hätätilamääräyksen, joka helpotti rajalla tapahtuvaa pikakäännyttämistä. Norjalaiset ovat silti huolissaan siitä, että Venäjä saattaa toistaa hybridioperaationsa.

SUOMEN UUTISET