

LEHTIKUVA
Suojelupoliisin päällikkö Juha Martelius: ”Venäjän sisäiset yhteenotot ovat spekulaatiota – mutta maan tulevaisuutta on pitkällä tähtäimellä vaikea ennustaa”
Venäjä on Suomen suurin turvallisuusuhka ja supon uusi päällikkö on Venäjän asiantuntija. Keskeistä tulevaisuudessa on se, millaisiin asetelmiin Venäjän hyökkäyssota päättyy Ukrainassa. Eli sallitaanko valtion käyttää sotilaallista voimaa toista vastaan saavuttaakseen poliittiset päämääränsä. Lopputulema heijastuu myös Suomeen.
Suojelupoliisin päällikkönä juuri aloittanut Juha Martelius on koulutukseltaan valtiotieteiden tohtori ja väitellyt Venäjän sotilaspolitiikasta. Töissä hän on ollut yliopistomaailmassa sekä pitkään puolustusministeriössä. Tie on vienyt YK:n sotarikostuomioistuimeenkin ja vielä ministerin erityisavustajaksi ynnä valtiosihteeriksi.
– Olen aina ollut siviilivirkamies, Martelius kuittaa.
Hän on perussuomalaisten jäsen.
– Ei se näy sen enempää kuin muillakaan, ja suojelupoliisin päälliköillä se ei näy lainkaan. Kun tässä on ollut lähellä poliittista päätöksentekoa niin uskon, että se auttaa myös sen ymmärtämiseen, minkälaista tietoa päätöksenteossa tarvitaan – ja suojelupoliisin yksi keskeinen tehtävä on tuottaa tietoa päätöksenteon tueksi.
Kehityskulkujen selvittäminen olennaista
Venäjä on de facto Suomen suurin turvallisuusuhka. Siten on loogista, että uusi päällikkö on itänaapurin erityisasiantuntija. Dosentti Arto Luukkasen uudessa kirjassaan esittämää näkemystä Venäjän orastavasta sisällissodasta Martelius pitää ”spekulaationa, mutta Venäjän tulevaisuutta on pitkällä tähtäimellä vaikeaa ennustaa.”
Suojelupoliisin arvion mukaan lähitulevaisuudessa Venäjän hallinnon asema on vakaa.
Marteliuksen mielestä lienee selvää, että kamppailu vallasta on kuitenkin tuloillaan. Venäjä ei ole demokratia, jossa käytäisiin vaalit ja jossa sitten eri puolueiden ehdokkaat kilpailisivat kansan suosiosta, vaan ”johtajat valitaan vähän toisella tavalla. Tai valitsevat keskuudestaan, miten se sitten meneekin”.
– Pyrimme analysoimaan ja tuottamaan tietoa riittävän ajoissa, jotta sitten pystytään reagoimaan joko poliittisen päätöksenteon tasolla tai sitten viranomaistasolla, mistä nyt kulloinkin on kyse.
Sääntöpohjainen järjestelmä horjuu
Venäjän tulevaisuutta on äärimmäisen vaikea määrittää. Keskeistä on se, mitä tapahtuu Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainassa. Kokeeko Venäjä voittaneensa vai hävinneensä, sitten kun sotilaalliset operaatiot joskus loppuvat.
– Iso kysymys on, legitimoidaanko jollain lailla kansainvälisessä järjestelmässä nyt se, että joku valtio voi sotilaallista voimaa käyttäen saavuttaa sellaisia poliittisia tavoitteita, joihin Venäjä pyrkii.
– Tämä toki sitten vaikuttaa meihinkin vähintäänkin heijastevaikutuksena. Eli miten tällaista kansainvälistä sääntöpohjaista järjestelmää pystytään pitämään yllä ja mikä sen arvo on – ja mitä ollaan valmiita tekemään sen tukemiseksi.
”Voiko ihmisen mieli muuttua tällä tavalla”
Venäjältä kuuluu nyt äärimmäisen uhkaavaa puhetta ja länsimaiselta kannalta katsottuna täysin käsittämättömiä ja harhaisia lausuntoja. ”Tuhannen taalan kysymys” onkin, kuka sitten Venäjällä oikeasti on mitäkin mieltä.
– Kuulemme Dmitri Peskovista lähtien Venäjän johtajista – Dmitri Medvedev on toinen tällainen – jonka narratiivi on – voisin kuvitella – useimpien suomalaisten korviin täysin käsittämätön. Sitä on vaikea ymmärtää, voiko todellakin ihmisen mieli muuttua tällä tavalla.
Osin kyse on tietysti siitäkin, että eliitti pyrkii säilyttämään oman valta-asemansa. Kyse on yksinkertaisesti Vladimir Putinin suosiosta. Diktaattorin myötämielisyys pitää ihmiset niillä sijoillaan, joilla he ovat tottuneet yltäkylläisesti olemaan.
– Omaisuus on myös monelle hyvin tärkeä. Kyllähän näistä oligarkeista sellaiset henkilöt, jotka valta-asemansa ovat säilyttäneet, eivät missään nimessä ole Putinin politiikasta toista mieltä, koska heillä on liikaa menetettävää siinä.
Yhteiskunnan muutos näkyy suurissa kaupungeissa
Maailman murrosaika näkyy Suomessa myös muutoksena valtakunnan väestössä. Viime vuonna ulkomailta muutti Suomeen 70 000 ihmistä, kuoli 60 000 kantasuomalaista ja syntyvyys oli heikointa henkilömuistiin. Alkeismatematiikallakin lienee selvää, mihin suuntaan maa on menossa.
– Suojelupoliisille tässä tilanteessa on olennaista se, miten se vaikuttaa ja millaisia heijastevaikutuksia sillä on yhteiskuntaan noin laajemminkin. Yhteiskunnan muutos tapahtuu suurissa kaupungeissa ja silloin puhumme ensisijaisesti Helsingistä, Turusta ja Tampereesta.
– Tässäkin yhteydessä poliisi näkee sen rikollisuuden kautta ja muut viranomaiset oman toimialansa kautta. Me katsomme sitä radikalisoitumisen ja yhteiskunnan vakauden kannalta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- yhteiskunnan vakaus yheiskunnan muutos kansainvälinen sääntöpohjainen järjestelmä YK:n sotarikostuomioistuin legitimointi Venäjän tulevaisuus Juha Martelius Venäjän hyökkäyssota Dmitri Peskov Dmitri Medvedev oligarkit Ukrainan sota sisällissota Radikalisoituminen Supo Suojelupoliisi Arto Luukkanen Venäjä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Helsinkiläismoskeijan johtaja uskoo muslimiväestön räjähdysmäiseen kasvuun ja kantaväestön romahdukseen Suomessa: ”Täällä vaan mies miehen kanssa, nainen naisen kanssa”

Norjan Supo: Venäjältä tulleiden turvapaikanhakijoiden joukossa on ollut vakoilijoita

Uhka välineellistetyn maahantulon uudelleen käynnistymisestä on edelleen todennäköinen – ”Kyseessä on pitkäkestoinen tilanne”

Dosentti Arto Luukkanen: Venäjän suurvaltahaaveet luhistuvat sisällissotaan

Valtiovarainministeri Purra: Pidämme tärkeänä, että IMF ja Maailmanpankki jatkavat Ukrainan tukemista

Suomen aloite turvallisuus- ja puolustusalojen rahoituksesta läpi EU:ssa

Putinin asiamiehet Brysselissä paljastettava – Ruohonen-Lerner vaatii ennen eurovaaleja julkiseksi tietoa siitä, ketkä ehdokkaista ovat saaneet venäläistä rahaa

Niemen ratkaisut Suomen sotilaalliseen turvallisuuteen ja puolustukseen: Reservi, Nato ja yhteistyö Yhdysvaltain kanssa
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.