Suomen uusi linja tehdä vaikuttavaa EU-politiikkaa sai komeaa jatkoa viime perjantaina, kun unionin valtiovarainministerien kokous päätti helpottaa turvallisuus- ja puolustusprojektien rahoitusta.

Perussuomalaisten puolustusvaliokuntavastaava Jari Ronkainen ottaa uutisen vastaan ilolla.

– Sehän oli nimenomaan Suomi, joka teki viime maaliskuussa aloitteen Euroopan investointipankin mandaatin muuttamisesta. Meidän ideoimaan kirjeeseen lähti mukaan kolmetoista muuta EU-maata ja nyt siis kirjaus EIP:n roolin muuttamisesta on totta.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että EIP muuttaa puolustusteollisuudelle myönnettäviä lainoja koskevaa politiikkaansa. Tällä päätöksellä EIP sitoutuu nopeuttamaan rahoitusta eurooppalaisen teollisuuden hyväksi kun Euroopan turvallisuus- ja puolustuskykyä vahvistetaan.

Hyvä uutinen puolustusvälineteollisuudelle

EU-kielellä EIP:n pääjohtaja Nadia Calviño esitteli perjantaina toimintasuunnitelman kaksikäyttöisten projektien määritelmän päivittämiseksi ja Euroopan investointipankin luottolimittien laajentamiseksi pk-yrityksille ja innovatiivisille startup-yrityksille turvallisuus- ja puolustusalalla.

Suunnitelman mukaan EIP:n työryhmä, jonka tehtävänä on nopeuttaa investointeja ja parantaa EIP:n sisäisiä prosesseja, jotta turvallisuus- ja puolustusprojektit etenisivät nopeammin ja jotta voitaisiin hyödyntää Strategic European Security Initiative (SESI) -ohjelman puitteissa saatavilla olevaa 6 miljardin euron rahoitusta aloittaa toukokuun alussa.

– Tämä on hyvä uutinen myös suomalaiselle puolustusvälineteollisuudelle, jolla on useita kansainvälistä kiinnostusta herättäneitä tuotteita, sanoo Ronkainen.

Suomen vaikuttamisen ryhtiliike etenee

Myös puolustusvaliokunnan jäsen Miko Bergbom on tyytyväinen päätöksestä.

– Suomen EU-vaikuttamisen ryhtiliike on jälleen ottanut uuden askeleen. On ollut käsittämätöntä, että Euroopassa käydään sotaa, mutta samaan aikaan puolusteollisuuden rahoitusta ei saada kuntoon. Nyt on suuri mahdollisuus sille, että puolustusteollisuuden mahdollisuudet saada rahoitusta uusiin investointeihin paranee merkittävästi, Bergbom toteaa.

SUOMEN UUTISET