Perussuomalaisten kansanedustaja Veijo Niemi pohtii Aamulehdessä 22.4. julkaistussa kirjoituksessaan Suomen sotilaallista turvallisuutta ja puolustusta muuttuneessa turvallisuusympäristössä Nato-Suomessa. Niemi pitää Suomen voiman ja puolustuskyvyn kivijalkoina reserviä, Natoa ja Yhdysvaltain kanssa solmittua Defence Cooperation Agreement -sopimusta (DCA).

Kylmän sodan päättymisen jälkeen moni valtio lakkautti asevelvollisuusarmeijansa ja turvautui kriisinhallintaan painottuviin ammattiarmeijoihin. Kun Suomi toimi toisin, meitä alettiin pitää vanhanaikaisina. Ukrainan kriisin jälkeen Suomen varusmieskoulutusta ja laajaa reservitoimintaa on alettu pitää modernina ja jopa kadehdittu. Aina ei siis pidä mennä valtavirran mukana, pohtii perussuomalaisten kansanedustaja Veijo Niemi.

– Suomen voima ja puolustuskyvyn perusta on reservi. Olen aina hämmästellyt suomalaisten reserviläisten nopeutta oppia uusia asioita ja palauttaa aiemmin opitut asiat mieleen. Sillä osoitetaan asevelvollisuusjärjestelmämme toimivuutta. Reservin toimivuudesta välittyy hyvin suomalaisten korkea maanpuolustustahto, joka on kansainvälisten kyselyiden mukaan Euroopan korkeimpia, Niemi kirjoittaa Aamulehdessä.

Yhteistyön merkitys Yhdysvaltain kanssa korostuu

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi saattaa päätökseen puolustusyhteistyösopimusneuvottelut Yhdysvaltojen kanssa, joka on tällä hetkellä yksi Suomen keskeisin liittolainen. Ajantasaiset puitteet yhteistyölle luodaan kansainvälisellä DCA (Defence Cooperation Agreement) sopimuksella.

– DCA edesauttaa Nato-jäsenyyden velvoitteita ja vahvistaa Suomen turvallisuutta entisestään. Suomen Nato-jäsenyys edistää osallistumista yhteisen puolustuksen toimeenpanoon. Kahdenvälisen yhteistyön merkitys Yhdysvaltojen kanssa ei näin ollen vähene, vaan sen sijaan jäsenyys avaa uusia mahdollisuuksia. Yhteistyön merkitys korostuu entisestään, kun Venäjän Ukrainaan kohdistama hyökkäyssota on muuttanut Suomen ja Euroopan turvallisuusympäristöä huonompaan suuntaan, Niemi kertoo.

Suomen Uutiset