

LEHTIKUVA
Jussi Halla-aho: Eurooppa ei saa loputtomasti luottaa siihen, että yhdysvaltalaiset veronmaksajat haluavat rahoittaa turvallisuuttamme
Ukrainan auttaminen on periaatekysymys, mutta kyse ei ole vain Ukrainasta. Jos Venäjää ei voiteta Ukrainassa, joku muu on seuraava. Toimimatta jättäminen käy kalliiksi tulevaisuudessa. Tämä on viesti, joka meidän kaikkien pitäisi muistaa, puhemies Jussi Halla-aho muistutti tänään EU-parlamenttien puhemiesten kokouksessa.
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho osallistui EU-parlamenttien puhemiesten konferenssissa keskusteluun Euroopan strategisesta autonomiasta, liberaalien demokratioiden haasteista ja ulko- ja puolustuspolitiikasta.
Puhemies nosti esille Euroopan vaaralliset strategiset riippuvuudet Kiinasta raaka-aineissa, komponenteissa ja kulutustavaroissa sekä Yhdysvalloista puolustuksen osalta.
– Kiina ei ole vihollisemme, mutta jos tapahtuisi jotain ikävää, joka häiritsisi kauppasuhteitamme, se johtaisi välittömään katastrofiin lännessä, puhemies sanoi.
Kiina-riippuvuus purettava nyt
Kiinan tuonnin nopea korvaaminen olisi puhemiehen mukaan paljon vaikeampaa kuin Venäjän fossiilienergiasta irtautuminen, ellei mahdotonta.
– Meidän olisi purettava riippuvuus Kiinasta nyt, kun se voidaan tehdä järjestelmällisesti ja hallitusti. Meidän on lisättävä välttämätöntä kotimaista tuotantoa, mutta tehtävää ei voida jättää yrityksille ja kuluttajille. Lainsäädäntötoimet ja valtion toimet ovat välttämättömiä.
Euroopan varustauduttava paremmin
Halla-aho huomautti, ettei Eurooppa saa jättää puolustustaan yhdysvaltalaisten veronmaksajien varaan.
– Puolustuksen alalla olemme vaarallisen riippuvaisia Yhdysvalloista.
– Venäjän sotilaallinen uhka on hyvin todellinen, eikä Eurooppa saa loputtomasti luottaa siihen, että yhdysvaltalaiset veronmaksajat haluavat rahoittaa turvallisuuttamme, puhemies jatkoi.
– Meidän on lisättävä merkittävästi aseiden ja ampumatarvikkeiden tuotantoa. Venäläiset uskovat, että aika on heidän puolellaan ja että meiltä loppuu pian materiaali. Valitettavasti näin tapahtuu, jos emme ota asiaa vakavasti.
Puolustusteollisuuden yritykset tarvitsevat riittäville lisäinvestoinneille takeet pitkän ajan kysynnästä, jonka vain valtiot voivat tarjota, Halla-aho totesi.
– Valtioiden ja teollisuuden on tehtävä yhteistyötä, sillä etumme on yhteinen.
Ukraina ei ole yksin tulilinjalla
Puhemies päätti puheenvuoronsa muistutukseen Ukrainan tukemisen perimmäisistä syistä:
– Ukrainan auttaminen on periaatekysymys, mutta kyse ei ole vain Ukrainasta. Jos Venäjää ei voiteta Ukrainassa, joku muu on seuraava. Toimimatta jättäminen käy kalliiksi tulevaisuudessa. Tämä on viesti, joka meidän kaikkien pitäisi muistaa.
EU-parlamenttien puhemiesten konferenssi jatkuu tiistaina 23. huhtikuuta keskustelulla Euroopan taloudellisesta ja sosiaalisesta vahvistamisesta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- puhemiehet puolustusteollisuus rahoittaminen veronmaksajat tuki Eurooppa Kiina Ukraina Yhdysvallat Venäjä Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Puhemies Halla-aho Ruotsissa: Ympyrä sulkeutuu – ja olemme taas sotilaallisia liittolaisia

Valeuutiset kumottu: Trump ei jätä Nato-maita oman onnensa nojaan eikä uhkaa ihmisiä ”verilöylyllä”

Suomen vahva tuki Ukrainalle nousi esiin Washingtonissa – valtiovarainministeri Purra: ”Venäjä tulee saattaa vastuuseen aiheuttamistaan vahingoista”

Yhdysvalloilta 60 miljardin dollarin tukipaketti Ukrainalle – välitön vaikutus puolustustaisteluille

PS-Nuoriso: Ukrainan sodan suomalaisista pidettävä huolta

Niemen ratkaisut Suomen sotilaalliseen turvallisuuteen ja puolustukseen: Reservi, Nato ja yhteistyö Yhdysvaltain kanssa

Antikainen kolumnissaan: Kun Remeksen romaanien juonet uhkaavat muuttua todeksi

Puhemies Halla-aho Washingtonissa: Suomi tekee parhaansa näyttääkseen esimerkkiä Euroopan puolustamisessa
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.