Yhdysvaltain edustajainhuoneen sinetti Ukrainan avustamiseksi tulee koko Euroopan kannalta viimeisellä hetkellä. Ukraina armeija on jo pelkän ammuspulan takia suurissa vaikeuksissa Venäjän armottoman sotakoneen tulituksessa. Ukrainalla ja Euroopalla on taas toivoa.

– Vihollisemme ponnistelevat yhdessä polkeakseen länsimaisia arvojamme ja halventaakseen demokratiaamme, painotti republikaaniedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Michael McCaul äänestyksen alla.

– Pahuuden voimat ovat liikkeellä, mutta nyt ei ole syytä pelkoon. Meidän on tehtävä se, mikä on oikein. Historia kutsuu ja on tekojen aika.

Ammuksia, ilmatorjuntaa ja panssareita

Yhdysvaltain edustajainhuone hyväksyi viimein lauantaina 60 miljardin dollarin apupaketin Ukrainalle. Paketti sisältää muun muassa ammuksia, ilmatorjuntakalustoa sekä panssarivaunuja.

Paketti hyväksyttiin äänin 311–112. Paketin puolesta äänestivät kaikki demokraatit ja puolet republikaaneista.

Ilman Yhdysvaltain lisäapua Ukrainan puolustus olisi erittäin suurissa vaikeuksissa Venäjän painostuksen alla ja saattaisi jopa romahtaa. Päätöksen vaikutusta ukrainalaisten taistelutahdolle ja yleiselle mielialalle voi tuskin aliarvioida.

”Ratkaiseva apu”

Valtiovarainministeri Riikka Purra kommentoi viestipalvelu X:ssä Kansainvälisen valuuttarahaston ja Maailmanpankin kokouksista Washingtonista lauantai-iltana:

– Vahvat naiset Ukrainan puolesta. Kiitos Janet Yellen (USA:n valtiovarainministeri) eilisestä tapaamisestamme. Ja tänään viimein 60 miljardin dollarin ratkaiseva apupaketti Ukrainalle läpäisi edustajainhuoneen äänestyksen.

Päätöksellä välitön vaikutus

Ukrainan apupaketin pitää vielä läpäistä senaatin äänestys. Se on tiettävästi pelkkä muodollisuus ja tapahtunee muutaman päivän sisällä. Tämän jälkeen presidentti Joe Biden allekirjoittaa lain, jolloin se on virallisesti voimassa.

Ukrainan kannalta edustajainhuoneen päätös merkitsee käytännössä sitä, että maa voi lisätä välittömästi tykistöammusten käyttöä Venäjän hyökätessä tarvitsematta pelätä ampumatarvikkeiden hupenemista.

Ensimmäiset avustuserät ovat nopeimmillaan perillä Venäjän vastaisella rintamalla viikon kuluttua. Yhtä kaikki, Ukrainalla ja Euroopalla on taas toivoa.

SUOMEN UUTISET