

LEHTIKUVA
Puhemies Halla-aho Ruotsissa: Ympyrä sulkeutuu – ja olemme taas sotilaallisia liittolaisia
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho onnitteli Ruotsia Nato-jäsenyydestä puhemiesvaltuuskunnan Tukholman vierailulla. Halla-aho myös tapasi Ruotsin kruununprinsessa Victorian.
Jussi Halla-ahon johtama valtuuskunta tapasi Ruotsin parlamentin Riksdagenin puhemiehen Andreas Norlénin sekä keskiviikkona illallisella että virallisissa keskusteluissa torstaina.
Keskiviikkoiltana pitämässään puheessa Halla-aho viittasi Suomen ja Ruotsin pitkään yhteiseen sotilaalliseen historiaan alkaen 1600-luvulla käydystä 30-vuotisesta sodasta, jossa suomalaisten sotilaiden määrä ja vaikutus Ruotsin sotamenestykseen oli merkittävä.
– Talvisodassa Ruotsi ei voinut virallisesti auttaa Suomea Saksan ja Neuvostoliiton takia. Sotaan osallistui kuitenkin yli 8 000 vapaaehtoista, joista ainakin 33 antoi henkensä Suomen vapauden ja itsenäisyyden puolesta. Suomi on ikuisesti kiitollinen, Halla-aho totesi.
Pohjolan lukko entistäkin vahvempi
Halla-aho muistutti, että Suomen ja Ruotsin sysäsi Natoon Venäjän Ukrainassa aloittama brutaali hyökkäyssota ja sitä edeltäneet uhkaukset.
– Ruotsin Nato-jäsenyyden myötä ympyrä sulkeutuu, ja olemme jälleen sotilaallisia liittolaisia. Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyötä oli syvennetty paljon jo ennen Nato-jäsenyyttä, mutta nyt kaikkien viiden Pohjoismaan ollessa Natossa, puolustussuunnittelu ja yhteinen puolustus on entistä helpompaa ja konkreettisempaa. Samalla jatkamme yhdessä kriisivalmiuden parantamista, kokonaisturvallisuusajattelua ja sisäisen turvallisuuden parantamista. Pohjolan lukko on nyt yhteinen ja entistä vahvempi, Halla-aho totesi.
Kaksipäiväisellä vierailullaan puhemies valtuuskuntineen on tavannut myös Riksdagenin varapuhemiehen Kenneth G. Forslundin ja laki- ja hallintovaliokunnan sekä kruununprinsessa Victorian. Myöhemmin tänään he tapaavat vielä parlamentin ulkoasiainvaliokunnan, pääministeri Ulf Kristerssonin ja ulkoministeri Tobias Billströmin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Kenneth G. Forslund kruununprinsessa Victoria Ruosti Tobias Billström talvisota Andreas Norlén Ulf Kristersson nato maanpuolustus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Korvasupinat ja ranskalainen ruokaseura käänsivät pelurin pään – Viktor Orbán hyväksyi Ukrainan EU-tuen mutta pudotuspeli jatkuu

Halla-aho: Länsimaiden on tehtävä kaikkensa, jotta Venäjä ei voita sotaa

Pääministeri Kristersson: ”Islamin kritisointi on täysin sallittua Ruotsissa”

Ruotsin pääministeri huolissaan maanpuolustustahdosta: ”Kansalaisuus ei ole matkustusasiakirja”

Jussi Halla-aho: Eurooppa ei saa loputtomasti luottaa siihen, että yhdysvaltalaiset veronmaksajat haluavat rahoittaa turvallisuuttamme

Puhemies Halla-aho Washingtonissa: Suomi tekee parhaansa näyttääkseen esimerkkiä Euroopan puolustamisessa
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.