Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho onnitteli Ruotsia Nato-jäsenyydestä puhemiesvaltuuskunnan Tukholman vierailulla. Halla-aho myös tapasi Ruotsin kruununprinsessa Victorian.

Jussi Halla-ahon johtama valtuuskunta tapasi Ruotsin parlamentin Riksdagenin puhemiehen Andreas Norlénin sekä keskiviikkona illallisella että virallisissa keskusteluissa torstaina.

Keskiviikkoiltana pitämässään puheessa Halla-aho viittasi Suomen ja Ruotsin pitkään yhteiseen sotilaalliseen historiaan alkaen 1600-luvulla käydystä 30-vuotisesta sodasta, jossa suomalaisten sotilaiden määrä ja vaikutus Ruotsin sotamenestykseen oli merkittävä.

– Talvisodassa Ruotsi ei voinut virallisesti auttaa Suomea Saksan ja Neuvostoliiton takia. Sotaan osallistui kuitenkin yli 8 000 vapaaehtoista, joista ainakin 33 antoi henkensä Suomen vapauden ja itsenäisyyden puolesta. Suomi on ikuisesti kiitollinen, Halla-aho totesi.

Pohjolan lukko entistäkin vahvempi

Halla-aho muistutti, että Suomen ja Ruotsin sysäsi Natoon Venäjän Ukrainassa aloittama brutaali hyökkäyssota ja sitä edeltäneet uhkaukset.

– Ruotsin Nato-jäsenyyden myötä ympyrä sulkeutuu, ja olemme jälleen sotilaallisia liittolaisia. Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyötä oli syvennetty paljon jo ennen Nato-jäsenyyttä, mutta nyt kaikkien viiden Pohjoismaan ollessa Natossa, puolustussuunnittelu ja yhteinen puolustus on entistä helpompaa ja konkreettisempaa. Samalla jatkamme yhdessä kriisivalmiuden parantamista, kokonaisturvallisuusajattelua ja sisäisen turvallisuuden parantamista. Pohjolan lukko on nyt yhteinen ja entistä vahvempi, Halla-aho totesi.

Kaksipäiväisellä vierailullaan puhemies valtuuskuntineen on tavannut myös Riksdagenin varapuhemiehen Kenneth G. Forslundin ja laki- ja hallintovaliokunnan sekä kruununprinsessa Victorian. Myöhemmin tänään he tapaavat vielä parlamentin ulkoasiainvaliokunnan, pääministeri Ulf Kristerssonin ja ulkoministeri Tobias Billströmin.

SUOMEN UUTISET