

Puhemies Jussi Halla-aho Ukrainan parlamentin vieraana. Halla-aho kolmantena vasemmalla. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kuudentena vasemmalta lukien. Kuva: Ukrainan presidentinkanslia.
Puhemies Halla-aho puhui Ukrainan parlamentissa ja osallistui Holodomor-muistopäivään
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps.) puhui tänään Ukrainan parlamentille ja osallistui Holodomor-muistopäivään. Hän vierailee Ukrainassa parlamentin puhemiehen kutsusta. Halla-aho luovutti vierailukäyntinsä aikana Suomen eduskunnan Ukraina-ystävyysryhmän Holodomor-julkilausuman, jonka ovat allekirjoittaneet kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajat ja yhteensä 164 kansanedustajaa.
Eduskunta viestittää asiasta:
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho on vierailullaan Kiovaan osallistunut tänään Holodomor-muistopäivän juhlallisuuksiin. Aamulla puhemies sytytti kynttilän Holodomorin uhreille yhdessä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin, parlamentin puhemies Ruslan Stefantšukin ja muiden maiden parlamenttien puhemiesten kanssa. Holodomor, neuvostovallan aiheuttama keinotekoinen nälänhätä, aiheutti 1930-luvulla miljoonien ukrainalaisten kuoleman.
Puhemies Halla-aho puhui myös Ukrainan parlamentille muistopäivän kunniaksi järjestetyssä istunnossa. Ukrainaksi pitämässään puheessa Halla-aho totesi niin Suomen kuin Ukrainan joutuneen historiansa aikana Venäjän imperialismin uhriksi.
”Venäjän provosoimaton tunkeutuminen maahan 24.2.2022 ja kaupunkien pommitukset herättivät meissä tuskallisia muistoja omasta historiallisesta kokemuksestamme itänaapurimme kanssa”, puhemies sanoi.
”Suuri pettymys oli, että kaikesta kylmän sodan jälkeisestä naiivista optimismista huolimatta Venäjän imperiumin mentaliteetti ja luonne eivät olleet muuttuneet. Venäjä ei edelleenkään kunnioita kansainvälistä oikeutta tai sen velvoitteita. Venäjä uskoo, että sillä on veto-oikeus naapuriensa valintoihin, jopa niiden olemassaoloon. Venäjä kunnioittaa ja ymmärtää vain voimaa. Venäläiseen imperialismiin on vastattava voimalla.”
Puhemies painotti, että ukrainalaiset ovat sankarillisella taistelullaan paitsi ansainneet sivistyneen maailman kunnioituksen, myös antaneet muille rohkeutta toimia ja avustaa Ukrainaa aseavulla. Suomessa on tähän mennessä päätetty 20 aseapupaketista Ukrainaan, ja tuki jatkuu niin kauan kuin on tarvetta. Ukrainan puolustuksen kestämisellä oli vaikutusta myös Suomen Nato-jäsenyyspolkuun.
Halla-aho kertoi puheessaan myös eilen Ukrainan parlamentin puhemiehelle luovuttamastaan eduskunnan Ukraina-ystävyysryhmän Holodomor-julkilausumasta, jonka ovat allekirjoittaneet kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajat ja yhteensä 164 kansanedustajaa. Halla-aho totesi, että myös Holodomorin syyt liittyvät julmaan venäläiseen imperialismiin.
Puhemies Halla-aho tapasi Kiovassa myös presidentti Zelenskyin yhdessä Irlannin, Belgian ja Tšekin parlamenttien puhemiesten kanssa. Puhemies vierailee Kiovassa Ukrainan parlamentin puhemies Ruslan Stefantšukin kutsusta.
Kuva: Ukrainan presidentinkanslia.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mäenpää Naton SOFA-sopimuksesta: Muutos ei ole dramaattinen

Puhemies Halla-aho Ruotsissa: Ympyrä sulkeutuu – ja olemme taas sotilaallisia liittolaisia
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.