Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps.) puhui tänään Ukrainan parlamentille ja osallistui Holodomor-muistopäivään. Hän vierailee Ukrainassa parlamentin puhemiehen kutsusta. Halla-aho luovutti vierailukäyntinsä aikana Suomen eduskunnan Ukraina-ystävyysryhmän Holodomor-julkilausuman, jonka ovat allekirjoittaneet kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajat ja yhteensä 164 kansanedustajaa.

Eduskunta viestittää asiasta:

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho on vierailullaan Kiovaan osallistunut tänään Holodomor-muistopäivän juhlallisuuksiin. Aamulla puhemies sytytti kynttilän Holodomorin uhreille yhdessä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin, parlamentin puhemies Ruslan Stefantšukin ja muiden maiden parlamenttien puhemiesten kanssa. Holodomor, neuvostovallan aiheuttama keinotekoinen nälänhätä, aiheutti 1930-luvulla miljoonien ukrainalaisten kuoleman.

Puhemies Halla-aho puhui myös Ukrainan parlamentille muistopäivän kunniaksi järjestetyssä istunnossa. Ukrainaksi pitämässään puheessa Halla-aho totesi niin Suomen kuin Ukrainan joutuneen historiansa aikana Venäjän imperialismin uhriksi.

”Venäjän provosoimaton tunkeutuminen maahan 24.2.2022 ja kaupunkien pommitukset herättivät meissä tuskallisia muistoja omasta historiallisesta kokemuksestamme itänaapurimme kanssa”, puhemies sanoi.

”Suuri pettymys oli, että kaikesta kylmän sodan jälkeisestä naiivista optimismista huolimatta Venäjän imperiumin mentaliteetti ja luonne eivät olleet muuttuneet. Venäjä ei edelleenkään kunnioita kansainvälistä oikeutta tai sen velvoitteita. Venäjä uskoo, että sillä on veto-oikeus naapuriensa valintoihin, jopa niiden olemassaoloon. Venäjä kunnioittaa ja ymmärtää vain voimaa. Venäläiseen imperialismiin on vastattava voimalla.”

Puhemies painotti, että ukrainalaiset ovat sankarillisella taistelullaan paitsi ansainneet sivistyneen maailman kunnioituksen, myös antaneet muille rohkeutta toimia ja avustaa Ukrainaa aseavulla. Suomessa on tähän mennessä päätetty 20 aseapupaketista Ukrainaan, ja tuki jatkuu niin kauan kuin on tarvetta. Ukrainan puolustuksen kestämisellä oli vaikutusta myös Suomen Nato-jäsenyyspolkuun.

Halla-aho kertoi puheessaan myös eilen Ukrainan parlamentin puhemiehelle luovuttamastaan eduskunnan Ukraina-ystävyysryhmän Holodomor-julkilausumasta, jonka ovat allekirjoittaneet kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajat ja yhteensä 164 kansanedustajaa. Halla-aho totesi, että myös Holodomorin syyt liittyvät julmaan venäläiseen imperialismiin.

Puhemies Halla-aho tapasi Kiovassa myös presidentti Zelenskyin yhdessä Irlannin, Belgian ja Tšekin parlamenttien puhemiesten kanssa. Puhemies vierailee Kiovassa Ukrainan parlamentin puhemies Ruslan Stefantšukin kutsusta.

Kuva: Ukrainan presidentinkanslia.

SUOMEN UUTISET