

LEHTIKUVA
Korvasupinat ja ranskalainen ruokaseura käänsivät pelurin pään – Viktor Orbán hyväksyi Ukrainan EU-tuen mutta pudotuspeli jatkuu
Unkari teki välttämättömyydestä hyveen hyväksyessään EU:n 50 miljardin euron tukipaketin Ukrainalle. Unkarin peli ei kuitenkaan ole vihelletty poikki. Valttikorteina ovat vielä ainakin Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointi ja heinäkuun alussa koittava EU-neuvoston puheenjohtajuus. Venäjän masinoimia yllätyksiäkin nähtäneen.
Italian pääministeri Giorgia Meloni on kuukausia johtanut EU:n keskusteluja kollegansa Viktor Orbánin kanssa, koska kummankin poliittisilla näkemyksillä on yhtäläisyyksiä.
Erojakin on ja erimielisyyksistä sovittamaton on suhde hyökkäyssotaa käyvään Venäjään.
Giorgia Meloni tuomitsee ilman mitään muttia Putinin verisen tyrannian – toisin kuin unkarilainen virkaveljensä. Orbánin mielenliikkeitä on vaikea ymmärtää, mutta niin on kuin miltä näyttää.
Orbánin pää kääntyi
Politico kertoo Orbánin suostuneen hyväksymään EU:n 50 miljardin tukipaketin Ukrainalle sen jälkeen, kun Meloni oli kerta toisensa jälkeen supattanut Orbánin korvaan ja viimein Brysselin hotelli Amigossa vietetyn tuntikausien session jälkeen saanut pelurin pään kääntymään.
Osuutensa sopuun oli tiettävästi myös presidentti Emmanuel Macronin Elysée -palatsissa tarjoamilla messevillä eväillä. Kyiv Independentin siteerauksen mukaan Macronin panos Ukrainan tuen läpimenoon oli loppujen lopuksi ratkaiseva.
– Macron ei ole halunnut turhaan haastaa Orbánia, vaan pikemminkin ottaa hänet mukaan porukoihin. Tämä lähestymistäpä tuotti nyt tulosta, kuvaili eräs Brysselin syväkurkuista.
Kenen joukoissa seisot
Asiaa seuranneiden mukaan Orbánilla ei ollut muuta mahdollisuutta tällä kertaa kuin luovuttaa ja tyytyä EU:n 27 maan yhteispäätökseen.
– Unkari tarvitsee Eurooppaa. Hänen (Orbán) pitäisi pohtia sitäkin, mitä hyötyä Unkarille on olla osa Eurooppaa, kommentoi Viron pääministeri Kaja Kallas.
Todennäköisesti Orbán kuitenkin pohtii, miten Unkarin poliittinen eliitti voisi parhaalla mahdollisella tavalla peluuttaa Eurooppaa ja Venäjää vastakkain – hyötyäkseen ylittämättömästä vastakkainasettelusta.
Kiistat EU:n ja Unkarin välillä jatkuvat
Hyväksyessään EU-tuen Ukrainalle Orbán tuli pyllistäneeksi Moskovaan. Unkarin on hyvitettävä tämä harhainen askel Venäjälle ja hinnan maksanee Ruotsi, jonka Nato-jäsenyys siirtyy kaiken aikaa tuonnemmaksi.
Unkari on EU:n neuvoston seuraava puheenjohtajamaa heinäkuun alusta. Kausi kestää vuoden loppuun.
Keskiviikkona EU:n komissio kertoi uudesta rikkomusmenettelystä Unkaria vastaan. Syynä on Unkarin parlamentin joulukuussa hyväksymä laki ”kansallisen suvereniteetin suojelemiseksi”.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Euroopan unionin neuvosto Ruotsin Nato-jäsenyys tyrannia EU:n tukipaketti Ukrainalle Venäjän hyökkäyssota Kaja Kallas Giorgia Meloni Moskova Euroopan unioni Emmanuel Macron Viktor Orbán Bryssel Unkari Ukraina EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Italian porvarihallitus ei kuvia kumarra – pankkien ökyvoitot teholeikkuriin

Viktor Orban huolissaan eurooppalaisten alhaisesta lapsiluvusta: ”Toivottomuudesta tulee itsensä toteuttava ennustus”

Halla-aho: Länsimaiden on tehtävä kaikkensa, jotta Venäjä ei voita sotaa

Maahanmuutto hiertää edelleen valtioiden välejä – EU:n huippukokous päättyi ilman yhteistä näkemystä pakkosijoituksista

Lahjusepäily järsii EU:n uskottavuutta – sosialidemokraattinen europarlamentin jäsen korruptioskandaalin keskiössä

Perussuomalaisten Immonen: Nato-maiden tehtävä enemmän puolustusteollista yhteistyötä

Perussuomalaiset: Ukrainan selviytyminen itsenäisenä maana on Suomelle kohtalonkysymys

Puhemies Halla-aho Ruotsissa: Ympyrä sulkeutuu – ja olemme taas sotilaallisia liittolaisia
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.