Unkari teki välttämättömyydestä hyveen hyväksyessään EU:n 50 miljardin euron tukipaketin Ukrainalle. Unkarin peli ei kuitenkaan ole vihelletty poikki. Valttikorteina ovat vielä ainakin Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointi ja heinäkuun alussa koittava EU-neuvoston puheenjohtajuus. Venäjän masinoimia yllätyksiäkin nähtäneen.

Italian pääministeri Giorgia Meloni on kuukausia johtanut EU:n keskusteluja kollegansa Viktor Orbánin kanssa, koska kummankin poliittisilla näkemyksillä on yhtäläisyyksiä.

Erojakin on ja erimielisyyksistä sovittamaton on suhde hyökkäyssotaa käyvään Venäjään.

Giorgia Meloni tuomitsee ilman mitään muttia Putinin verisen tyrannian – toisin kuin unkarilainen virkaveljensä. Orbánin mielenliikkeitä on vaikea ymmärtää, mutta niin on kuin miltä näyttää.

Orbánin pää kääntyi

Politico kertoo Orbánin suostuneen hyväksymään EU:n 50 miljardin tukipaketin Ukrainalle sen jälkeen, kun Meloni oli kerta toisensa jälkeen supattanut Orbánin korvaan ja viimein Brysselin hotelli Amigossa vietetyn tuntikausien session jälkeen saanut pelurin pään kääntymään.

Osuutensa sopuun oli tiettävästi myös presidentti Emmanuel Macronin Elysée -palatsissa tarjoamilla messevillä eväillä. Kyiv Independentin siteerauksen mukaan Macronin panos Ukrainan tuen läpimenoon oli loppujen lopuksi ratkaiseva.

– Macron ei ole halunnut turhaan haastaa Orbánia, vaan pikemminkin ottaa hänet mukaan porukoihin. Tämä lähestymistäpä tuotti nyt tulosta, kuvaili eräs Brysselin syväkurkuista.

Kenen joukoissa seisot

Asiaa seuranneiden mukaan Orbánilla ei ollut muuta mahdollisuutta tällä kertaa kuin luovuttaa ja tyytyä EU:n 27 maan yhteispäätökseen.

– Unkari tarvitsee Eurooppaa. Hänen (Orbán) pitäisi pohtia sitäkin, mitä hyötyä Unkarille on olla osa Eurooppaa, kommentoi Viron pääministeri Kaja Kallas.

Todennäköisesti Orbán kuitenkin pohtii, miten Unkarin poliittinen eliitti voisi parhaalla mahdollisella tavalla peluuttaa Eurooppaa ja Venäjää vastakkain – hyötyäkseen ylittämättömästä vastakkainasettelusta.

Kiistat EU:n ja Unkarin välillä jatkuvat

Hyväksyessään EU-tuen Ukrainalle Orbán tuli pyllistäneeksi Moskovaan. Unkarin on hyvitettävä tämä harhainen askel Venäjälle ja hinnan maksanee Ruotsi, jonka Nato-jäsenyys siirtyy kaiken aikaa tuonnemmaksi.

Unkari on EU:n neuvoston seuraava puheenjohtajamaa heinäkuun alusta. Kausi kestää vuoden loppuun.

Keskiviikkona EU:n komissio kertoi uudesta rikkomusmenettelystä Unkaria vastaan. Syynä on Unkarin parlamentin joulukuussa hyväksymä laki ”kansallisen suvereniteetin suojelemiseksi”.

SUOMEN UUTISET