Euroopan väestö ikääntyy ja huoltosuhde heikkenee. EU tarjoaa lääkkeeksi taas kerran miljoonien maahanmuuttoa Euroopan ulkopuolelta. Kansalaiset ovat yhä enemmän eri mieltä. Liika on eurooppalaisillekin liikaa.

Euroopan unionissa ollaan pian tilanteessa, jossa jokaista yli 65-vuotiasta kohden on vain kolme työikäistä henkilöä. Se on nykymittapuulla liian vähän julkisen sektorin menovirtojen kattamiseksi ja sitä kautta kansalaisten palvelujen turvaamiseksi.

– Tämä tarkoittaa sitä, että laillisen maahanmuuton pitäisi olla enemmän tai vähemmän miljoonan luokkaa vuodessa. On todella haasteellista tehdä se hallitusti, sanoi sisäasiainkomissaari Ylva Johansson viikko sitten maanantaina Ateenassa.

Johansson on laskuissaan ottanut huomioon sen, että unionin alueelle saapuu vuosittain 3,5 miljoonaa laillista maahanmuuttajaa. Laittomia maahanmuuttajia tuli viime vuonna EU:n ilmoittamien lukujen mukaan lokakuuhun mennessä 233 139. Luvuissa ei ole mukana Venäjän hyökkäyssodan maanpakoon ajamia ukrainalaisia.

Maahanmuuttokriittisyys nousee Euroopassa

Komission dokumenttien mukaan EU:n työssäkäyvä väestö romahtaa vuoden 2014 kaikkiaan 334 miljoonasta 238 miljoonaan työlliseen vuonna 2060. Ennusteella tosin on vain matemaattisen ennusteen arvo, sillä siinä ei oteta huomioon todennäköisiä epälineaarisia muutoksia.

Maahanmuuttokriittisyys on madonluvuista huolimatta voimakkaassa nousussa Euroopassa, siitä esimerkkinä Euroopan suurimman sanomalehden (Bild) viidenkymmenen kohdan maahanmuuttomanifesti, jonka olennainen viesti kuuluu näin:

”Liittokansleri Angela Merkelin aikana Saksaan saapui lyhyessä ajassa kolme miljoonaa siirtolaista. Tuolloin viljeleltiin runsaasti iskulauseita: ”Kaikki tervetuloa” ja ”Me pystymme siihen”. Mutta liika on saksalaisillekin liikaa.”

Kaikki kykenevät töihin

Venäjä-liehittelyn tahraama Unkari ajaa tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa. Tämä huolestuttaa EU:n eliittiä, sillä Unkari on loppuvuoden EU:n puheenjohtajamaa.

Unkari vastusti ainoana jäsenvaltiona lakiesitystä, jonka tarkoituksena on kannustaa korkeasti koulutettuja maahanmuuttajia työskentelemään Euroopassa. Siitäkin huolimatta, että Unkarissa on jäätävä työvoimapula.

– Unkari tarvitsee 500 000 uutta työntekijää seuraavan parin vuoden aikana, pääministeri Viktor Orbán totesi puheessaan viime vuoden alussa. Työvoiman on pääministerin mukaan löydyttävä maan sisältä.

– Emme voi laittaa ulkomaalaisia unkarilaisten edelle, Orban perusteli.

SUOMEN UUTISET