

Kaikki saksalaiset eivät ole tyytyväisiä kotimaansa avokätiseen maahanmuuttopolitiikkaan. / LEHTIKUVA
Tutkijoilta karu viesti: Maahanmuutto ei pelasta Saksan sosiaali- ja eläkejärjestelmää – vain viidennes on työperäistä
Saksan valtio lupaa kansalaisille enemmän sosiaaliturvaa, hoitoa ja eläkettä kuin kykenee rahoittamaan. Maahanmuutto ei pelasta tuoreen tutkimuksen mukaan eläke- ja sosiaalijärjestelmää.
Saksalaisen sosiaalialan asiantuntijan, Freiburgin yliopiston taloustieteen professorin Bernd Raffelhüschenin johdolla toimineen tukijatiimin mukaan vajetta ei pystytä täyttämään edes valikoidulla työvoiman maahanmuutolla – nykyisenlaisesta maahanmuutosta puhumattakaan.
Tutkijoiden saksalaiselle Stiftung Marktwirtschaft -säätiölle laatimassa sukupolvilaskelmassa maahanmuuton kansantaloudelliset seuraukset lasketaan siltä pohjalta, että Saksaan tulee vuodessa noin 300 000 siirtolaista.
Tulijat maksavat vähemmän sosiaalikassoihin
Mallilaskelmassa tulijoiden integroituminen kestää vähintään kuusi vuotta.
Tästä seuraa muun muassa, että tulijat maksavat eläke-, sairausvakuutus- ja muihin sosiaalikassoihin sekä veroina nettona vähemmän kuin kanta-asukkaat.
Asiakkaina he saavat kuitenkin saman perusturvan ja samat palvelut kuin vakuutusmaksuja koko ikänsä maksaneet.
Ammattikoulutus pienentäisi vajetta
Jos maahanmuutto jatkuu laadultaan ja määrältään nykyisenä, sen kokonaistaloudelliseksi hinnaksi Rüffelhüschen laskee 5 800 miljardia euroa.
Bruttokansantuotteen vajetta voitaisiin loiventaa, jos valtio pystyisi huolehtimaan vähintään puolelle maahantulijoista ammatti- tai yliopistokoulutuksen.
Parempaan tulokseen, joskaan ei vieläkään plussalle, päästäisiin, jos tulijoilla olisi valmiiksi ammatti- tai korkeakoulututkinto.
Ikärakenne nuorenee mutta kassat eivät täyty
Tehtiin mitä tahansa, niin lopputulos tulee olemaan tutkijatiimin mukaan kokonaistaloudellisesti negatiivinen.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että Saksan valtio ei tule selviytymään maahanmuutosta huolimatta ikääntyvän väestönsä sekä Saksassa jo elävien ja maahan tulevien sosiaali- ja terveyspalveluista.
Maahanmuutto loiventaa väestön ikääntymiskehitystä, mutta ei auta valtiota selviytymään maksuistaan.
Ainoita pysyviä keinoja varmentaa valtion maksukyky myös tulevaisuudessa ovat saksalaistutkijoiden mukaan kokonaistyöajan pidentäminen, eläkkeiden leikkaaminen ja terveydenhuollon omavastuuosuuden korottaminen.
Toinen vaihtoehto on nostaa näiden kaikkien hintaa.
Maahanmuutto lähes kokonaan humanitaarista
Saksassa jätettiin viime vuonna 351 915 turvapaikkahakemusta. Edellisen vuoden luku oli 244 132.
Tulijoista on Stiftung Marktwirtschaft -säätiön mukaan 21 prosenttia työperäisiä maahanmuuttajia.
Humanitaarisista syistä on tullut 47 prosenttia ja loput perheenyhdistämisen nojalla.
Raportissa verrataan tilannetta muihin maihin. Yhdysvaltoihin humanitaarisista syistä on tullut maahanmuuttajista yksitoista, Australiaan 20 ja Kanadaan 32 prosenttia.
PERTTI RÖNKKÖ, BERLIINI
Artikkeliin liittyvät aiheet
- perheenyhdistämiset kotoutumisen ongelmat valtiontalous ulkomainen työvoima humanitaarinen maahanmuutto siirtolaiset tulonsiirrot Maahanmuuton kustannukset Tutkimus Turvapaikanhakijat Sosiaaliturva Saksa
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ylen presidenttitentissä Stubbilta ja Haavistolta löysää maahanmuuttopuhetta, Urpilainen vaati globaalia vastuunkantoa – Halla-aho: ”Ihmisten vastaanottaminen ei ratkaise ongelmia”

Puheenjohtaja Purra perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksessa: Himoverottaminen ei korjaa valtiontalouden ongelmia – ”Meillä ei ole maksajia, meillä ei ole rahaa”

Vuonna 2016 Yle hehkutti tutkimusta, jonka mukaan pakolaisiin satsattu raha palautuisi tuplana takaisin viidessä vuodessa – toisin kävi

Professori laski auttamiskertoimen: Afganistanista Suomeen tulleen pakolaisen kustannuksilla voitaisiin auttaa lähialueella 50 ihmistä, muista kriisimaista tulevilla luku vielä tätäkin suurempi

Valtiovarainministeri Purra MT:n kolumnissaan: Suomen väestökehitys on ankeaa – ”Halpamaahanmuutto ei pelasta”

Saksan maataloustuottajien protesti veti vesiperän – valtiovarainministeri ei luvannut perua tukiaisten leikkauksia

Komissio haluaa unioniin lisää maahanmuuttajia – kansalaiset paljolti toista mieltä

Saksa alkaa karkottaa laittomia siirtolaisia ”suureen tyyliin” – pelko AfD-puolueen suosion kasvamisesta pakotti uusin toimiin

Vauhdilla suosiotaan kasvattavasta uudesta vasemmistopuolueesta toivotaan Saksassa AfD:n kilpailijaa
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.