

LEHTIKUVA
Vuonna 2016 Yle hehkutti tutkimusta, jonka mukaan pakolaisiin satsattu raha palautuisi tuplana takaisin viidessä vuodessa – toisin kävi
Vielä kuusi vuotta sitten ajan henki oli hieman toisenlainen kuin nyt. Viime vuosikymmenen puolivälissä mitä älyttömimmät maahanmuuton mahtavuutta ja taloudellista hyötyä hehkuttavat julistukset ja viestit menivät läpi valtamediassa – erityisen usein Ylen ja Helsingin Sanomien alustoilla.
Vuonna 2015 Suomen rajan ylitti ennätysmäärä turvapaikanhakijoita, yhteensä 32 476 henkilöä. Sittemmin tilanne Suomessa on tasaantunut, mutta tulijoista moni on jäänyt Suomeen, heidän joukossaan myös tuhansia kielteisen päätöksen saaneita henkilöitä.
Kuten tiedetään, kun tulijan on onnistunut päästä Suomen rajan yli, käytännössä Suomesta ei enää tarvitse poistua, sillä kielteisen päätöksen jälkeen on mahdollista valittaa tai hakea turvapaikkaa uusilla perusteilla, jolloin hakemusralli jää vuosiksi pyörimään. Jos uusia hakemuksia ei jaksa tehtailla, toinen vaihtoehto on häipyä kadoksiin viranomaisten tutkasta, sillä Suomessa voi hyvin piileskellä.
Maahanmuuton kulunkeja halutaan peitellä
Perussuomalaiset ovat jo 2000-luvun ensimmäiseltä vuosikymmeneltä saakka pitäneet esillä haitallisen maahanmuuton aiheuttamia kustannuksia veronmaksajille.
Nykyisin edes tiedostavimmat monikulttuuri-intoilijat eivät enää pyri kiistämään maahanmuutosta aiheutuvia kustannuksia, joskin tarkat rahamääräiset summat usein halutaan peitellä.
Suomeen kohdistuvasta humanitaarisesta maahanmuutosta seuraa jättilasku veronmaksajille, koska tulijat työllistyvät huonosti ja monen toimeentulo jää loppuelämäksi yhteiskunnan tulonsiirtojen varaan.
Yle ja hesari tarjoilevat älyttömyyksiä
Vielä vuonna 2016 ajan henki oli toisenlainen, ja tuolloin mitä älyttömimmät maahanmuuton mahtavuutta ja hyötyä hehkuttavat julistukset ja viestit menivät läpi valtamediassa – erityisen usein Ylen ja Helsingin Sanomien alustoilla.
Reilut kuusi vuotta sitten Yle antoi alustoillaan laajaa näkyvyyttä Open Political Economy Network -ajatushautomon raportille, jossa väitetään pakolaisten ”hyödyttävän uusien asuinmaittensa talouksia monilla tavoin”. Raportin laatija, OPEN:n perustaja Philippe Legrain on EU- komission puheenjohtajan entinen talousneuvonantaja.
Todellisuudesta irrallaan olevaa fantsuttelua
Monikulttuurin ihanuutta hehkuttava Ylen jutun otsikko on lähes klassikkoainesta. Otsikossaan Yle väittää, raportin tietoihin perustuen, että ”Pakolaisiin satsattu raha palautuu nopeasti ja lähes kaksinkertaisena”.
Jutun ingressissä Yle fantsuttelee yhtä isosti: ”On iso harhaluulo, että pakolaiset olisivat länsimaille taakka. Jokainen euro saadaan takaisin miltei kaksinkertaisena jo viidessä vuodessa”, tekstissä lukee.
Raportin laatijan Legrainin todellisuudesta irrallaan olevan väitteen mukaan jokainen pakolaisiin satsattu euro muka palautuu tuplana takaisin. ”Yhden euron investointi tuottaa miltei kaksi euroa”, Ylen jutussa sanotaan.
Humanitaarisella maahanmuutolla miljardien hintalappu
Kesällä 2022, yli kuusi vuotta raportin ja Ylen jutun jälkeen on vaikea nähdä esimerkkejä siitä, miten humanitaariseen maahanmuuttoon satsattu raha olisi palautunut kaksinkertaisena yhteiskunnalle. Toisenlaisesta todellisuudesta havaintoja on runsaasti: Suomen valtiolla on viime vuosina ollut enemmän velkaa kuin koskaan aikaisemmin, eikä velkaantumista voi laittaa yksinomaan koronan tai Venäjän sotatoimien syyksi.
Perussuomalaisten entinen kaupunginvaltuutettu Pauli Vahtera on myös aiemmin laskenut humanitaarisen maahanmuuton aiheuttamat kustannukset Suomelle. Vahteran varovaisen laskelman perusteella maahanmuuton hintalappu on vähintään 3,2 miljardia euroa vuodessa.
Mikäli Ylen jutussaan lainaaman raportin tiedot pitäisivät paikkansa, yhteiskunnalle palautuisi maahanmuuton vuoksi takaisin 6,4 miljardia vuodessa. Näin ei kuitenkaan näytä käyneen.
Ajatuspaja Suomen Perusta on myös tehnyt useita tutkimuksia maahanmuuton kustannuksista. Vuonna 2019 julkaistu tutkimus osoittaa, että jokaisen Suomeen saapuvan humanitaarisen maahanmuuttajan elinkaarikustannukset yhteiskunnalle ovat lähes miljoona euroa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- humanitaarinen maahanmuutto veronmaksajat siirtolaiset työllistyminen kustannukset tulonsiirrot Helsingin Sanomat Philippe Legrain Turvapaikanhakijat Sosiaaliturva Yle pakolaiset Pauli Vahtera Suomen Perusta Velkaantuminen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset tyrmäsi kyselytunnilla hallituksen unelman saada laittomasti maassa olevat jäämään Suomeen: ”Kutsuhuuto haittamaahanmuutolle, joka maksaa miljardeja”

Mitä ihmettä? Suomalainen media vihjailee valkoisen pakolaisen auttamisen olevan rasismia (video)

Purra: Pakolaisuuksia on todella erilaisia

Hallitus ottaa miljardeja uutta velkaa, kohdistaa varoja vääriin kohteisiin – perussuomalaiset hakisi säästöjä maahanmuutosta: ”Eurooppa ei kykene ratkaisemaan Afrikan ja Lähi-idän ongelmia”

Liberaali maahanmuuttopolitiikka kylvää tuhoa Pohjoismaissa – ”Ongelmat eivät poistu vaikenemalla”

Professori laski auttamiskertoimen: Afganistanista Suomeen tulleen pakolaisen kustannuksilla voitaisiin auttaa lähialueella 50 ihmistä, muista kriisimaista tulevilla luku vielä tätäkin suurempi

Ylen pääuutinen hehkuttaa, että vaikka ukkonen jyrähti, Sanna Marin ei säikähtänyt – mikä mediassa oikein on vialla, ja miksi Yleisradio rakentaa Marin-kulttia?

“I’m 17 and I can prove it” – hallitus haluaa lisää ankkurilapsia

Suomen Perustan tutkimus osoittaa: Maahanmuutto rasittaa entistä enemmän Suomen kuntien taloutta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää