

LEHTIKUVA
Vauhdilla suosiotaan kasvattavasta uudesta vasemmistopuolueesta toivotaan Saksassa AfD:n kilpailijaa
Vasemmistopuolue Linkestä eronneen entisen ryhmäjohtajan Sahra Wagenknechtin perustama uusi puolue lisää Saksassa ennätysvauhdilla kannatustaan. Sen toivotaan syövän viikkoja jatkuneissa suurmielenosoituksissa kiellettäväksi vaaditun AfD-puolueen suosiota.
Jos Saksassa pidettäisiin liittopäivävaalit ensi sunnuntaina, niin ”Sahra Wagenknecht -liittymä” (BSW) saisi Saksan yleisradion teettämien tuoreimpien kyselyjen mukaan 5-6 prosenttia äänistä.
AfD-puolueen kannatus on laskenut samoissa kyselyissä puolestaan kolmella prosenttiyksiköllä 19 prosenttiin. Sosialidemokraattien kannatus on noussut vastaavasti kahdella prosenttiyksiköllä 16 prosenttiin.
Oppositiossa istuvaa kristillisdemokraattista unionia (CDU/CSU) kannattaa tällä hetkellä 31 ja vihreitä noin 13 prosenttia.
Liittokansleri Olaf Scholzin (sd) johtamassa liikennevalohallituksessa demarien ja vihreiden kanssa istuvat liberaalit (FDP) putoaisivat neljällä prosentillaan kokonaan liittopäiviltä.
Kovin kisa syksyn osavaltiovaaleissa
Monissa itäisen Saksan osavaltioissa uusi vasemmistopuolue lyö kyselyissä muut puolueet kristillisdemokraatteja ja AfD:tä lukuun ottamatta.
Etenkin ensi syykuussa vaalivuorossa olevissa osavaltioissa sen suosio on noussut kohisten.
Thüringenissä sitä äänestäisi 17, Brandenburgissa 13 ja Sachsenissa kahdeksan prosenttia äänestäjistä.
Suosituin puolue näissäkin osavaltioissa on yhä AfD 28-35 prosentin kannatuksella.
Sachsen-Anhaltissa, jossa vaalit pidetään kahden vuoden kuluttua, Wagenknechtin puolue saisi tuoreen mielipidetiedustelun mukaan 23 prosenttia äänistä.
Puolue aikoo osallistua omilla ehdokkaillaan kesäkuussa europarlamenttivaaleihin ja syksyllä pidettäviin maapäivävaaleihin.
Ryhmäoikeudet ja rahoitus pienenevät
Itsevarma, suorasanainen ja peittelemättömän äveriäästi pukeutuva Sahra Wagenknecht veti mukaansa yhdeksän vasemmistopuolue Linken 38 liittopäiväedustajasta.
Liittopäivin perjantaisen päätöksen mukaan sekä Wagenknecht-puolue että jäljelle jääneet Linke-puolueen edustajat muodostavat molemmat omat ryhmänsä.
Koska kummallakaan niistä ei ole liittopäivillä varsinaiselta liittopäiväryhmältä vaadittua vähintään 37 edustajaa, niin niiden oikeuksia ja niiden annettavaa rahoitusta pienennettään.
Tämä tarkoittaa, että niiden hallituksen vastattavaksi ja sen toiminnan kontrolloimiseksi tarkoitettujen parlamentaaristen kysymysten määrä rajoitetaan korkeintaan kymmeneen kysymykseen kuukaudessa.
Saksalaisen käytännön mukaan hallitus vastaa niin sanottuihin pieniin kysymyksiin kirjallisesti. Poliittisesti merkittävimmissä asioissa eli niin sanotuissa suurissa kysymyksissä keskustelu käydään istuntosalissa.
AfD:n kannatuksen nujertamiseksi
Vasemmistoryhmän pilkkoutuminen kahteen ja sitä seurannut varsinaisen liittopäiväryhmästatuksen menettäminen heijastuu myös oikeuteen esittää ajankohtaisesta teemasta ”Aktuelle Stundea” eli tunnin kestävää keskustelua.
Wagenknecht-ryhmä sai luvan esittää ”ajankohtaista tuntia” enää yhden kerran vuodessa ja sitä yli tuplasti suurempi Linke-ryhmä kahdesti vuodessa.
Saksalaisessa poliittisessa keskustelussa Wagenknecht-puolueen toivotaan leikkaavan viime viikkojen monissa suurissa hallituksen kiittelemissä joukkomielenosoituksissa kiellettäväksi vaaditun AfD:n suosiota.
Haluttu vieras köyhien asialla
Päinvastoin kuin AfD:n edustajat Wagenknecht on erittäin haluttu vieras Saksan yleisradion ja muun valtamedian poliittisissa keskusteluohjelmissa.
Media siteeraa mielellään myös hänen aviomiestään Oskar Lafontainea, joka toimi ennen vasemmistopuolueeseen siirtymistään Saarlandin pääministerinä, Gerhard Schröderin (sd) hallituksessa valtiovarainministerinä sekä sosialidemokraattisen puolueen puheenjohtajana.
Entistä puoluettaan Linkeä elitistiseksi ja työläisten arjesta etääntyneeksi kaupunkipuolueeksi syyttävä Wagenknecht korostaa oman puolueensa roolia olla aidosti köyhien ja vähävaraisten asialla.
Siirtolaiskysymys ja Ukrainan aseistaminen
Siirtolaispolitiikassa Wagenknecht on tullut AfD:n linjoille vaatimalla hallitusta sulkemaan rajat ja tekemään lopun kontrolloimattomalle maahantulolle.
Samoilla aaltopituuksilla hän on AfD:n kanssa myös Ukrainan sodasta. Wagenknecht vaatii Ukrainalle annettavan aseellisen avun sijasta diplomaattisten keinojen käyttämistä rauhan saavuttamiseksi Venäjän kanssa.
Päinvastoin kuin AfD:n kohdalla, muut puolueet eivät ole pystyttäneet kuitenkaan ”palomuuria” uuden vasemmistolaisen ja liittopäivillä vanhan vasemmistopuolueen vasemmalla puolella istuvan Wagenknecht-puolueen ja itsensä välille.
PERTTI RÖNKKÖ, BERLIINI
Artikkeliin liittyvät aiheet
- BSW Olof Scholz Sahra Wagenknecht Linke Gerhard Schröder Oskar Lafontaine Puoluekannatus Ukraina AfD Vasemmisto vaalit Saksa maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Saksa alkaa karkottaa laittomia siirtolaisia ”suureen tyyliin” – pelko AfD-puolueen suosion kasvamisesta pakotti uusin toimiin

Saksassa on tehty ennätysmäärä antisemitistisiä rikoksia – juutalaiset pelkäävät käyttää kipaa ja puhua julkisesti hepreaa

Berliinin puistoraiskauksesta syytetyillä turvapaikanhakijoilla jopa kymmenen eri valenimeä

Saksaan perustetaan uusi oikeistopuolue – osa CDU:n jäsenistä pitää nykyistä puoluettaan liian vasemmistolaisena

Tutkijoilta karu viesti: Maahanmuutto ei pelasta Saksan sosiaali- ja eläkejärjestelmää – vain viidennes on työperäistä

Komissio haluaa unioniin lisää maahanmuuttajia – kansalaiset paljolti toista mieltä

Saksassa on masinoitu kansanjoukot kaduille vaatimaan oppositiopuoleen kieltämistä – salainen palvelu tarkkailee myös uuden konservatiivipuolueen perustajaa

Äärioikeistoa kitketään Saksasta juurineen – sisäministeriön rajujen toimenpiteiden taustalla vaikuttaa pelko AfD-puolueen voimistumisesta

Saksalaisten vasemmistoradikaalien toiminta saa yhä rajumpia muotoja – iskujen kohteena AfD ja kaikki natseilta näyttävät
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.