Entisen liittokansleri Angela Merkelin tähti on himmentynyt saksalaisten keskuudessa.
Saksaan perustetaan uusi oikeistopuolue – osa CDU:n jäsenistä pitää nykyistä puoluettaan liian vasemmistolaisena
Saksan kristillisdemokraattisen puolueeseen (CDU) kuuluva entinen kotimaantiedustelun johtaja Hans-Georg Maassen perustaa Saksaan uuden konservatiivisen oikeistopuolueen. Hän on valmis yhteistyöhön kaikkien Saksaan poliittista muutosta ajavien puolueiden, myös AfD-puolueen kanssa. Tammikuussa perustetaan Saksaan myös uusi vasemmistopuolue.
Uuden puolueen, Werteunionin (suomeksi arvounionin), perustamisesta päätetään tammikuun 20. päivänä Erfurtissa pidettävässä samannimisen yhdistyksen kokouksessa.
Noin 4 000 jäsenen yhdistystä johtava Saksan kotimaantiedustelun entinen johtaja Hans-Georg Maassen on saanut tarpeekseen häntä eriävien mielipiteiden vuoksi jäsenyydestään kankeavasta CDU:sta.
”Merkelin vasemmistolainen politiikka”
Maassen syyttää CDU:n puheenjohtajaa Friedrich Merziä ja puoluettaan siitä, että se jatkaa ”Saksalle kaikilla poliittisilla alueilla suuria vahinkoja aiheuttaneen vasemmistolaisen” Angela Merkelin politiikkaa.
Entisen liittokansleri Merkelin tähti on himmentynyt saksalaisten keskuudessa sitä mukaa kuin hänen kuusitoista vuotta ajamansa energia-, maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan seuraukset ovat konkretisoituneet.
Saksassa on jouduttu myöntämään, että Merkelin vuonna 2015 suuren pakolaisvirran aikana rajojen aukaisemisen jälkeen sanoma ”me selviämme” -vakuuttelu ei pitänyt paikkaansa.
Saksan energiahuollon rakentaminen venäläisen kaasun ja öljyn varaan sekä ydinvoimasta luopuminen ovat osoittautuneet suureksi virheeksi.
Vaaleihin ensi kesänä
Werteunion suunnittelee osallistuvansa jo ensi kesänä kunta- ja maapäivävaaleihin Itä-Saksassa sijaitsevissa Brandenburgissa, Sachsenissa ja Thüringenissä.
Suosituin poliittinen voima ja samalla mahdollisesti uuden puolueen kovin kilpailija on näissä osavaltioissa tällä hetkellä muiden puolueiden boikotoima, kansalliskonservatiivinen ja joissakin osavaltioissa kotimaantiedustelun oikeistoradikaaliksi luokittelema AfD.
Thüringenissä sitä kannattaa Insa-tutkimuslaitoksen kyselyn mukaan 37 prosenttia äänestysikäisistä.
Muissakin itäisissä vaaleihin valmistautuvissa osavaltioissa AfD on suurin puolue yli 30 prosentin kannatuksellaan.
Nykyistä valtapuoluetta, vasemmistolaista Linkeä, kannattaa thüringeniläisistä 27 prosenttia, CDU:ta 16 prosenttia, sosiaalidemokraatteja seitsemän, liberaaleja neljä ja vihreitä kolme prosenttia.
Haluaa kääntää Saksan poliittisen linjan
Vuoden 2019 maapäivävaalien tuloksiin verrattuna AfD:n suosio on kasvanut Thüringenissä 13 prosenttiyksiköllä samaan aikaan, kun kaikkien muiden puolueiden kannatus on laskenut.
Jos suosio säilyy vaalipäivään asti, niin porvarillisen enemmistöhallituksen muodostaminen ilman AfD:tä ei onnistu. Joidenkin arvioiden mukaan se voisi saada yksinään jopa ehdottoman enemmistön.
Werteunion ei aio asettaa ehtoja yhteistyökumppaneilleen vaan lupaa tehdä Maassenin mukaan yhteistyötä niin AfD:n kuin kaikkien muidenkin Saksan nykyistä linjaa kääntämään pyrkivien puolueiden kanssa.
Merkelin oikaisu johti potkuihin
Maassen määrättiin vuonna 2018 kotimaantiedustelun johtajan virasta ennenaikaiselle eläkkeelle hänen oikaistuaan muun muassa Merkeliä väärien tietojen antamisesta Chemnitzin levottomuuksien syistä.
Annettuun kuvaan sopimattomina pidettiin Maassenin esittämiä, oman tiedustelukoneiston raportteihin perustuvia faktoja, jotka kumosivat valtapolitiikan, valtamedian ja Antifan poliittiseen ilmastoon paremmin sopivat näkemykset.
CDU yritti erottaa jäsenyydestään
Maassenin väitteet CDU:n vasemmistolaistumisesta yhdessä maahanmuuttoon ja siirtolaisuuteen kohdistuneen kritiikin ja muiden poliittisesti epäkorrektien mielipiteiden kanssa oli CDU:n johdolle liikaa, ja se yritti erottaa häntä puolueen jäsenyydestä. Alueosasto esti kuitenkin väliintulollaan päätöksen toimeenpanon.
Maassenin seuraajaksi Saksan sisäministeriön alaisen kotimaantiedustelun johtoon valittiin talon sisältä innokkaasti AfD:n oikeistoradikaalisuudesta ja sen menestymisen kohtalokkaista seurauksista Saksalle varoittava Thomas Haldenwang.
Werteunion ei sotke ainoana Saksan poliittisia ympyröitä, sillä tammikuussa on perusteilla vasemmistopuolue Linkestä eronneen Sahra Wagenknechtin johdolla myös uusi vasemmistopuolue. Myös se kritisoi nykyisen hallituksen lisäksi Merkelin aikaista politiikkaa.
Pertti Rönkkö, Berliini
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Werteunion oikeistopuolueet Friedrich Mertz Sahra Wagenknecht Thomas Haldenwang Hans-Georg Maassen Maahanmuuttopolitiikka Turvapaikkapolitiikka CDU Angela Merkel AfD Energiapolitiikka Saksa
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Berliinin puistoraiskauksesta syytetyillä turvapaikanhakijoilla jopa kymmenen eri valenimeä
Saksassa valmistaudutaan protestiviikkoon: Tuhannet traktorit tukkivat ensi viikolla keskustoja ja moottoriteitä – talousministeri joutui pakenemaan vihaisia viljelijöitä, turvamiehet turvautuivat käsirysyssä pippurikaasuun
Saksaan syntyvä uusi vasemmistopuolue vaatii muutosta ilmasto-, maahanmuutto- ja Ukraina-politiikkaan
Saksassa vaaditaan vastatoimia AfD-puolueen kasvun hillitsemiseksi – mielipidetutkija vertaa 1930-lukuun
Toimittajien salakuunteluraportti sai saksalaiset kaduille vastustamaan AfD-puoluetta
Saksa alkaa karkottaa laittomia siirtolaisia ”suureen tyyliin” – pelko AfD-puolueen suosion kasvamisesta pakotti uusin toimiin
Vauhdilla suosiotaan kasvattavasta uudesta vasemmistopuolueesta toivotaan Saksassa AfD:n kilpailijaa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
HS, IS, Aamulehti ovat luikahtaneet pois Twitteristä – entä mitä tekee Yle?
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Museovirasto sulki suositut museokohteet reaktiona hallituksen leikkauspäätökseen – Louhisaaren kartanon omistaja Taito Ylhäinen: ”Pelkkää vedätystä”
Hallitus päätti kevään kehysriihessä leikata Museovirastolta 872 000 euroa ensi vuoden määrärahoista. Museovirasto reagoi leikkauksiin sulkemalla Seurasaaren ulkomuseon, Kirkkonummen Hvitträskin, Askaisten Louhisaaren ja Kotkan Langinkosken. Louhisaaren kartanon omistaja, perussuomaisten toiminnantarkastaja ja Maskun kunnanvaltuuston puheenjohtaja Taito Ylhäinen pitää päätöstä silkkana vedätyksenä ja kiristyksenä.
Selitykset alkavat Donald Trumpin ja republikaanien marssiessa kohti vaalivoittoa
Trump voitti itselleen Pohjois-Carolinan vaa’ankieliosavaltion ja on menossa voittoon myös Georgiassa. Harrisin oljenkorsi on voittaa Pennsylvaniassa, Michiganissa Wisconsinissa, mutta Trump on niskan päällä niissäkin.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Rocklegenda USA:n vaaleista: Faneilleen äänestysohjeita jakavat muusikot käyttävät vaikutusvaltaansa väärin – ”Se ei edusta vapautta”
Rokkari Alice Cooper on yksi viihdemaailman suurnimistä, joka pidättäytyy ottamasta puolia Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa. Cooper totesi jo edellisten presidentinvaalien alla, että hän mielellään osallistuu erilaisiin hyväntekeväisyystempauksiin, mutta äänestysohjeita hän ei ryhdy jakamaan.
Iranin islamistinen hallinto pidätti yliopisto-opiskelijan – nuori nainen vastusti siveyspoliisin voimakeinoja riisuutumalla
Viikonloppuna viestipalvelu X:ssä levisi kuvia ja video nuoresta naisesta, joka kulkee alusvaatteet yllään rakennuksen pihalla. Hänen kerrotaan riisuutuneen protestiksi, koska siveyspoliisi oli käyttänyt häneen voimakeinoja väärin puetun hijabin vuoksi. Hänen vaatteitaan oli esimerkiksi revennyt siveyspoliisin kiinniotossa.