Saksan kristillisdemokraattisen puolueeseen (CDU) kuuluva entinen kotimaantiedustelun johtaja Hans-Georg Maassen perustaa Saksaan uuden konservatiivisen oikeistopuolueen. Hän on valmis yhteistyöhön kaikkien Saksaan poliittista muutosta ajavien puolueiden, myös AfD-puolueen kanssa. Tammikuussa perustetaan Saksaan myös uusi vasemmistopuolue.

Uuden puolueen, Werteunionin (suomeksi arvounionin), perustamisesta päätetään tammikuun 20. päivänä Erfurtissa pidettävässä samannimisen yhdistyksen kokouksessa.

Noin 4 000 jäsenen yhdistystä johtava Saksan kotimaantiedustelun entinen johtaja Hans-Georg Maassen on saanut tarpeekseen häntä eriävien mielipiteiden vuoksi jäsenyydestään kankeavasta CDU:sta.

”Merkelin vasemmistolainen politiikka”

Maassen syyttää CDU:n puheenjohtajaa Friedrich Merziä ja puoluettaan siitä, että se jatkaa ”Saksalle kaikilla poliittisilla alueilla suuria vahinkoja aiheuttaneen vasemmistolaisen” Angela Merkelin politiikkaa.

Entisen liittokansleri Merkelin tähti on himmentynyt saksalaisten keskuudessa sitä mukaa kuin hänen kuusitoista vuotta ajamansa energia-, maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan seuraukset ovat konkretisoituneet.

Saksassa on jouduttu myöntämään, että Merkelin vuonna 2015 suuren pakolaisvirran aikana rajojen aukaisemisen jälkeen sanoma ”me selviämme” -vakuuttelu ei pitänyt paikkaansa.

Saksan energiahuollon rakentaminen venäläisen kaasun ja öljyn varaan sekä ydinvoimasta luopuminen ovat osoittautuneet suureksi virheeksi.

Vaaleihin ensi kesänä

Werteunion suunnittelee osallistuvansa jo ensi kesänä kunta- ja maapäivävaaleihin Itä-Saksassa sijaitsevissa Brandenburgissa, Sachsenissa ja Thüringenissä.

Suosituin poliittinen voima ja samalla mahdollisesti uuden puolueen kovin kilpailija on näissä osavaltioissa tällä hetkellä muiden puolueiden boikotoima, kansalliskonservatiivinen ja joissakin osavaltioissa kotimaantiedustelun oikeistoradikaaliksi luokittelema AfD.

Thüringenissä sitä kannattaa Insa-tutkimuslaitoksen kyselyn mukaan 37 prosenttia äänestysikäisistä.

Muissakin itäisissä vaaleihin valmistautuvissa osavaltioissa AfD on suurin puolue yli 30 prosentin kannatuksellaan.

Nykyistä valtapuoluetta, vasemmistolaista Linkeä, kannattaa thüringeniläisistä 27 prosenttia, CDU:ta 16 prosenttia, sosiaalidemokraatteja seitsemän, liberaaleja neljä ja vihreitä kolme prosenttia.

Haluaa kääntää Saksan poliittisen linjan

Vuoden 2019 maapäivävaalien tuloksiin verrattuna AfD:n suosio on kasvanut Thüringenissä 13 prosenttiyksiköllä samaan aikaan, kun kaikkien muiden puolueiden kannatus on laskenut.

Jos suosio säilyy vaalipäivään asti, niin porvarillisen enemmistöhallituksen muodostaminen ilman AfD:tä ei onnistu. Joidenkin arvioiden mukaan se voisi saada yksinään jopa ehdottoman enemmistön.

Werteunion ei aio asettaa ehtoja yhteistyökumppaneilleen vaan lupaa tehdä Maassenin mukaan yhteistyötä niin AfD:n kuin kaikkien muidenkin Saksan nykyistä linjaa kääntämään pyrkivien puolueiden kanssa.

Merkelin oikaisu johti potkuihin

Maassen määrättiin vuonna 2018 kotimaantiedustelun johtajan virasta ennenaikaiselle eläkkeelle hänen oikaistuaan muun muassa Merkeliä väärien tietojen antamisesta Chemnitzin levottomuuksien syistä.

Annettuun kuvaan sopimattomina pidettiin Maassenin esittämiä, oman tiedustelukoneiston raportteihin perustuvia faktoja, jotka kumosivat valtapolitiikan, valtamedian ja Antifan poliittiseen ilmastoon paremmin sopivat näkemykset.

CDU yritti erottaa jäsenyydestään

Maassenin väitteet CDU:n vasemmistolaistumisesta yhdessä maahanmuuttoon ja siirtolaisuuteen kohdistuneen kritiikin ja muiden poliittisesti epäkorrektien mielipiteiden kanssa oli CDU:n johdolle liikaa, ja se yritti erottaa häntä puolueen jäsenyydestä. Alueosasto esti kuitenkin väliintulollaan päätöksen toimeenpanon.

Maassenin seuraajaksi Saksan sisäministeriön alaisen kotimaantiedustelun johtoon valittiin talon sisältä innokkaasti AfD:n oikeistoradikaalisuudesta ja sen menestymisen kohtalokkaista seurauksista Saksalle varoittava Thomas Haldenwang.

Werteunion ei sotke ainoana Saksan poliittisia ympyröitä, sillä tammikuussa on perusteilla vasemmistopuolue Linkestä eronneen Sahra Wagenknechtin johdolla myös uusi vasemmistopuolue. Myös se kritisoi nykyisen hallituksen lisäksi Merkelin aikaista politiikkaa.

Pertti Rönkkö, Berliini