Saksalaiset maataloustuottajat valmistautuvat protestiviikkoon ja tuhannet traktorit tukkivat ensi viikolla kaupunkien keskustoja ja moottoriteitä. Saksan talousministeri joutui pakenemaan vihaisia viljelijöitä.

Saksalaiset maataloustuottajat haluavat tehdä ensi viikolla demarien, vihreiden ja liberaalien liikennevalohallitukselle selväksi, että he eivät hyväksy hallituksen toimia.

Tuottajien mukaan hallituksen yritys täyttää valtion tyhjää kassaa leikkaamalla maatalousdieselin ja konehankintojen verohelpotuksia heikentää merkittävästi etenkin pienten ja keskisuurten maatilojen elinmahdollisuuksia.

Traktorimarsseja autobaanoille

Ensi viikoksi on suunniteltu kaikkialla maassa traktorimarsseja ja näyttäviä kokoontumisia niiden paikkojen eteen, joissa päätöksiä valmistellaan ja tehdään. Myös moottoriteitä on tarkoitus tukkia.

Protestisuunnitelmista aiotaan pitää kiinni, vaikka hallitus on osin perunut alkuperäisiä päätöksiään.

Toimintaviikko huipentuu 15. tammikuuta Berliinissä järjestettävään suurmielenosoituksen. Sosiaalisesa mediassa puhutaan yleislakosta.

Talousministeri luikki pakoon

Kiihkeitä tunnelmia välitettiin torstai-iltana Pohjanmeren rannikolla lähellä Tanskan rajaa sijaitsevasta Schlüttsielin satamasta, jossa sadat tuottajat halusivat päästä Halligin saarelta lomaltaan palaavan talous-, energia- ja ilmastoministeri Robert Habeck (vihr) juttusille.

Maanviljelijöiden sadat traktorit ja muut ajoneuvot tukkivat satamaan johtavat tiet. Väärennettyä kutsua saapua keskusteluun Habckin kanssa oli levitetty tuottajille sosiaalisessa mediassa Telegram-alustalla.

Habeck olisi suostunut käymään laivalla keskusteluja tuottajien joukosta valittujen edustajin kanssa, mutta tuottajat eivät tähän suostuneet. He vaativat, että ministeri vastaa kysymyksiin kaikkien edessä.

Kun satakunta mielenosoittajaa yritti nousta takaportin kautta laivaan, poliisit ja ministerin turvamiehet estivät väkivoimalla yrityksen. Käsirysyssä käytettiin myös pippurikaasua.

Autokannelta jo osittain ulos ajanut kuorma-auto peruutti takaisin laivaan, takaportti nostettiin ja alus poistui takaisin merelle palatakseen satamaan puolenyön jälkeen tilanteen rauhoituttua.

”Väkivalta ja viha eivät kuulu demokratiaan”

Habeck kutsuu välikohtauista kapinaksi ja saa tukea aiemmin osittain viljelijöille tukea antaneelta maatalousministeri Cem Özdemiriltä (vihr) sekä Saksan liittopresidentiltä Frank-Walter Steinmeierilta (sd).

Liittopresidentin mukaan tällaista ei pidä missään tapauksessa hyväksyä.

– Väkivalta ja viha eivät kuulu demokratiaan, hän sanoi.

Monet poliitikot ja puolueet tuomitsevat tapahtuneen.

Liittokansleri varoittaa politiikan raaistumisesta

Liittokansleri Olaf Scholz (sd) pitää tilannetta osoituksena politiikan raaistumisesta.

Tukea tuottajat saavat AfD-puolueelta ja uutta vasemmistopuoluetta perustamassa olevalta Sahra Wagenknechtilta, jonka mukaan ”hallitus tekee talonpojista epäonnistuneen talouspolitiikkansa maksumiehiä”.

Saksan maataloustuottajien keskusliiton puheenjohtaja Joachim Rukwied tuomitsee välikohtauksen.

Yleinen syyttäjä on ottanut tapahtumat tutkittavakseen.

PERTTI RÖNKKÖ, BERLIINI