Viikon massiivisesti mieltään osoittaneet saksalaiset maataloustuottajat protestoivat äänekkäästi valtiovarainministerin ilmoitettua, ettei hallitus peru päätöstään leikata maatalousdieselin verohelpotuksia.

Tuhansilla traktoreilla ja kuorma-autoilla kaikkialta maasta Brandenburgin portille Berliiniin ajaneet tuottajat reagoivat valtiovarainministeri Christian Lindnerin (FDP) ilmoitukseen buuauksilla ja äänekkäillä ”häivy”-huudoilla.

Maataloustuottajien puheenjohtaja Joachim Rukwied uhkasi uusilla protesteilla.

Dieselin verotuen lopettaminen pienentää tuottajaliiton laskelmien mukaan pienemmilläkin tiloilla tuloja noin 5 000 eurolla vuodessa.

Rahaa tarvitaan valtionvelan korkojen maksuun

Ministeri perusteli tuottajille katkeran pettymyksen aiheuttanutta päätöstä Saksan taloudellisella tilanteella. Siihen eräs syy on valtion raskas velkaantuminen.

– Maksan teidän rahoillanne joka vuosi 40 miljardia euroa korkoja valtionveloista. Lisävelan ottaminen olisi tässä tilanteessa vastuutonta, yritti ministeri selittää tuhansille portin edessä kylmässä tuulessa hytiseville mielenosoittajille.

Osa heistä oli ajanut paikalle jo lauantaina ja sunnuntaina. Monissa traktoreissa oli peräkärrynä asuntovaunu. Kadulle oli sytytetty nuotioita.

Mielenosoitusta valvoi 1 300 poliisia.

Kaikesta joudutaan leikkaamaan

Ministeri vetosi Saksan rakennetun ympäristön yleiseen rämähtämiseen. Paikat alkavat hajota korjausten puutteessa.

– Infrastruktuuria katujen kunnossapidosta kouluihin on laiminlyöty vuosia. Niihin on investoitava, hän luetteli.

Syiksi dieseltukiaisten leikkaamiseen hän sanoi myös Ukrainan sodan, joka pakottaa Saksan investoimaan aikaisempaa enemmän ”rauhaan, vapauteen ja Saksan turvallisuuteen”.

– Myös turvapaikanhakijoiden avustuksista leikataan ja kansalaisrahan saamisen ehtoja tiukennetaan, lohdutti ministeri värjötteleviä mielenosoittajia.

Apua sähkölaskujen pienentämiseen hän kuitenkin lupaili niin maa- ja metsätalouteen kuin muillekin tuottavan työn aloille.

Mielenosoittajat syyttivät ministeriä valehtelijaksi

Kun Lindner kertoi omista nuoruudenajan töistään hevostallissa sonnanluojana ja sanoi näiden kokemusten kautta haluavansa solidarisoitua tuottajien kanssa, niin mielenosoittajat huusivat kuorossa: ”valehtelija”.

Protestiviikon aikana perusteettomista kapina- ja äärioikeistosyytöksistä ärsyyntyneitä tuottajia ministeri yritti tyynnytellä korostamalla, että heidän mielenosoituksensa on laillinen ja rauhallinen.

Hän kiitti paikalle tulleita siitä, että he eivät sotkeneet väreillä Brandenburgin porttia, kuten ilmastoliimaajina esiintyneet vasemmistoradikaalit tekivät jokin aika sitten.

Byrokratian purkamisesta lupaus

Lindner lupasi purkaa maatalouden byrokratiaa sekä selvittää EU:n vaatimuksiin pohjautuvaa päätöstä rauhoittaa osa maa- ja metsätaloustuotannon alasta ilmaston- ja luonnonsuojeluun.

Tuottajien mukaan päätös jättää osa viljelyalasta koskemattomaksi haittaa alan tulevaisuudensuunnitelmia, eikä siinä ole heidän mielestään nykytilanteessa, kun ruuasta on puutetta muutoinkaan mitään mieltä.

Mielenosoittajille tuotiin Berliinin päätöstapahtumaan monia solidaarisuudenvakuutuksia.

Tuestaan ilmoittamaan nousivat puhujalavalle muun muassa leipureiden, metsästäjien, kuljetusalan yrittäjien sekä hotelli- ja ravintola-alan edustajat.

Kuljetusalan tuki pysäyttäisi Saksan

Metsästäjät lupasivat yhtyä eläintilallisten vaatimuksiin saada kaatolupia hyötyeläimiä raatelevan susikannan pienentämiseksi. Viime vuonna suden suuhun joutui yli 4 000 eläintä.

Kuljetusala muistutti tärkeästä roolistaan maataloustuotteiden ja lannoitteiden kuljetusketjussa. Saksan kaikesta tavaraliikenteestä kulkee yli 80 prosenttia rekoilla ja kuorma-autoilla.

Kuljetusalan lakko pysäyttäisi kolmessa päivässä koko Saksan.

Hotelli- ja ravintola-ala ilmoitti halustaan tukea maatalouden tulevaisuuden näkymiä ennen kaikkea maisemien ja maatilamatkailun takia.

Mielenosoituksen päätyttyä tuottajilla oli neuvotteluja hallituspuolueiden liittopäiväryhmien puheenjohtajien kanssa.

PERTTI RÖNKKÖ, BERLIINI