Saksan keskusrikospoliisi on saanut tutkittavakseen radikaali-islamilaisen Hamasin Israeliin tekemän iskun jälkeen yli tuhat juutalaisvastaista rikosta. Israelin Saksan suurlähettiläs vaatii Saksalta määrätietoisempaa puuttumista antisemitismin ilmenemismuotoihin.

Antisemitismi on suurlähettiläs Ron Prosorin medialle antaman lausunnon mukaan yhtä vaarallista, tuli se sitten äärivasemmiston, äärioikeiston tai muslimien suunnasta.

Hänen mielestään ei ole hyväksyttävissä, että juutalaiset eivät uskalla käyttää kipaa eivätkä puhua keskenään hepreaa kaduilla ja julkisissa liikennevälineissä.

Suhteessa Saksan historiaan hän pitää täysin epänormaalina, että juutalaiset vanhemmat pelkäävät lähettää lapsiaan sellaisiin kouluihin ja päiväkoteihin, joissa ei ole poliisivartiointia.

Saksalaisia kouluja suurlähettiläs vaatii lisäämään Israeliin liittyvää opetusta.

Pahoinpitelyjä, vihapuhetta ja solvaamista

Saksan keskusrikospoliisi BKA on kirjannut vuoden alusta marraskuun loppuun 2 874 antisemitististä rikosta.

Niistä 88 oli pahoinpitelyjä ja muita väkivallantekoja. Suurin osa teoista on ollut vihapuhetta, solvaamisia ja paikkojen rikkomisia.

Jos antisemitistisen rikoksen tekijä ei ole tiedossa tai asiayhteyksistä pääteltävissä, niin teko luokitellaan poliittisesti motivoitujen rikosten tilastoon automaattisesti oikeistoradikaalien tekemäksi.

Israelin olemassaolon kiistäminen on Saksassa rikos

Lähes kolmannes tänä vuonna tehdyistä juutalaisvihamielisistä rikoksista on tehty islamistisen Hamas-järjestön lokakuun 7. päivänä Israeliin tekemän, satoja uhreja vaatineen terrori-iskun ja sitä seuranneen Gazan sodan alkamisen jälkeen.

Saksassa asuvien palestiinalaisten ja arabien yhdessä saksalaisten ja turkkilaisten äärivasemmistolaisten kanssa järjestämissä Hamasia tukevissa mielenosoituksissa on vaadittu Palestiinalle Jordanjoen ja Välimeren välistä aluetta.

Berliinin yleinen syyttäjä luokittelee Israelin valtion olemassaolon kyseenalaistavan huudon rangaistavaksi kansankiihotukseksi.

Kotimaantiedustelu varoittaa terrori-iskuista

Saksan kotimaantiedustelu varoittaa Hamasin terrori-iskuista juutalaisiin kohteisiin Saksassa ja muualla Euroopassa.

Saksan sisäministeri Nancy Faeser (sd) kielsi Israelin valtion hävittämiseen tähtäävän Hamas-terrorijärjestön ja sitä lähellä olevan Samidoun-verkoston marraskuun alussa. Myös niiden tunnukset kiellettiin.

Israelin valtion olemassaolon turvaaminen kuuluu Saksan ulkopolitiikan perusoppeihin.

Pertti Rönkkö, Berliini