Viron parlamentti, Riigikogu, hyväksyi 19.12. julkilausuman, jossa tuomitaan Hamasin terrori-iskut ja Hamasin aloittama sota Israelia vastaan. Lausunnossaan Riigikogu huomauttaa, että siviilien murhaaminen, panttivankien ottaminen tai siviilikohteisiin hyökkääminen ei ole oikeutettua.

Riigikogu ilmaisee surunvalittelunsa Israelin valtiolle, sen kansalle ja terrori-iskun uhrien omaisille sekä antaa tunnustusta panttivankien vapauttamiseksi tehdyistä ponnisteluista, jotka ovat mahdollistaneet jo joidenkin panttivankien vapauttamisen.

Viron parlamentti toteaa, että Israelin valtiolla on oikeus ja velvollisuus puolustaa itseään Hamasin terrori-iskuilta sekä saada kaikki panttivangit vapaiksi. Israelilla on myös oikeus saada 7. lokakuuta tapahtuneen verilöylyn suunnittelijat ja tekijät kiinni, jotta terrori-iskut Israelia kohtaan eivät enää toistuisi.

Viro ei suvaitse antisemitismin ilmentymiä

Viron parlamentti toivoo, että Israel menestyisi nopeasti sotilaallisissa ja terrorismin vastaisissa toimissaan Gazan alueella. Se toteaa, että Israelin tulevaisuuden ja alueen rauhan kannalta on äärimmäisen tärkeää välttää siviiliuhreja Gazan alueella.

Riigikogu ilmaisee huolensa myös Euroopassa ja muualla Viron liittolaismaissa sekä erityisesti Lähi-idässä ja Venäjällä viime kuukausina tapahtuneista antisemitistisistä hyökkäyksistä ja mielenosoituksista. Viro ei suvaitse minkäänlaista terrorismin oikeuttamista tai antisemitismin ilmentymiä, eikä se hyväksy vihaan yllyttämistä uskonnon perusteella.

Suomen Uutiset