Israel syytti maanantaina YK:ta siitä, että se ei lausunut mitään Hamasin harjoittamasta laajasta seksuaalisesta väkivallasta, jota se kohdisti naisiin tekemässään terrori-iskussa. Kannanotto kesti YK:lta lähes kaksi kuukautta, vaikka todisteita oli esillä jo iskun ensihetkistä lähtien. Israel järjesti YK:ssa tilaisuuden, jossa se esitti todisteet naisiin kohdistuneista järjestelmällisistä seksuaalirikoksista ja aseistetuista raiskauksista.

YK:n tilaisuudessa esiteltiin Israelin viranomaisten keräämät kattavat todisteet raiskauksista ja seksuaalirikoksista. Ne on saatu todistajilta ja esimerkiksi ensiapu- ja pelastustyöntekijöiltä, jotka olivat paikalla terrori-iskun aikana tai sen jälkeen.

Selvityksessä on mukana selonteot silpomisesta ja järjestelmällisestä kidutuksesta. Israelin poliisin materiaalissa on mukana myös Hamas-terroristien ottamia kuvia, joissa he esittelevät raiskattuja naisuhrejaan.

Naisuhrien sukuelimiä silvottiin järjestelmällisesti

Tilaisuudessa esiteltiin esimerkiksi erään Nova rave -festivaaleilta selvinneen todistus.

– Se oli hirvittävä ruumiiden ja ruumiinosien apokalyptinen näky. Tytöt ilman vaatteita, ilman toppeja, ilman alusvaatteita, ihmisiä leikattiin kahtia, teurastettiin ja joidenkin päät mestattiin, Israelin kansallisen poliisin johtaja Yael Reichert sanoi YK:n kokouksessa. Reichert osallistui Israelin hallituksen tutkimukseen lokakuun 7. päivän hyökkäyksessä tehdyistä seksirikoksista.

Hamasin surmaamien naisjoukkojen hautaamista valmisteleva israelilaisen reserviyksikön jäsen Shari Mendes kertoi tarkemmin tilaisuudessa seksuaalisesta kidutuksesta.

– Uhriryhmän järjestelmällinen sukuelinten silpominen on ollut hirvittävää todistaa, hän sanoi.

Kuuluu Hamasin toimintaan

Paneelissa puhui myös Israelin YK-lähettiläs Gilad Erdan. Hän sanoi, että Hamas käytti tarkoituksellisesti raiskauksia ja seksuaalista väkivaltaa sota-aseina hyökätessään Israelia vastaan.

– Tämä oli ennalta harkittua. Tämä oli suunniteltua. Tätä ohjeistettiin, hän sanoi ja jatkoi:

– Ikävä kyllä hyvin kansainväliset toimielimet, joiden oletetaan puolustavan kaikkia naisia, osoittivat, että välinpitämättömyys on hyväksyttävää israelilaisia kohtaan.

Ruumiit kertovat seksuaalisesta väkivallasta

Tilaisuudessa puhui myös Facebookin emoyhtiön Meta Platformsin entinen operatiivinen johtaja Sheryl Sandberg.

Hän kommentoi Hamasin väitettä siitä, että se ei olisi syyllistynyt naisiin kohdistuviin raiskauksiin ja seksuaalirikoksiin.

– Naisten ruumiit ovat todisteena. Ne kertovat tarinoita seksuaalisesta väkivallasta. Maailman on päätettävä, ketä se uskoo. Uskommeko Hamasin tiedottajaa, joka sanoi, että raiskaus on kiellettyä, joten se ei voinut tapahtua 7. lokakuuta? Vai uskommeko naisia, joiden ruumiit kertovat meille, kuinka he viettivät elämänsä viimeiset minuutit?

Paneelissa puhui myös kaksi israelilaista anonyymiä tutkijaa. He varoittivat tässä vaiheessa käyttämästä raiskauksen uhrien tarkkaa määrää. He sanoivat NBC Newsille, että todisteita tulee jatkuvasti ja että tutkinta jatkuu todennäköisesti kuukausia.

Mielenosoitus YK:n pihalla

Noin 150 aktivistia, mukaan lukien juutalaisnaisten ryhmittymiä, marssi YK:n päämajan eteen maanantaina. He syyttivät YK:ta toimimattomuudesta Hamasin israelilaisnaisiin kohdistetun aseistetun seksuaalisen väkivallan johdosta.

Mukana mielenosoituksessa oli Jerusalemin heprealaisen yliopiston kansainvälisten suhteiden Davis-instituutin edustaja Cochav Elkayam Levy. Hän sanoi, että kansainvälisten instituutioiden ”käsittämätön hiljaisuus” seksuaalista väkivaltaa koskevista raporteista herätti kysymyksen siitä, ovatko israelilaiset naiset kansainvälisen oikeuden suojaamia.

– Kun instituutiot, joilla on maailmanlaajuisesti valtuudet suojella naisia, vaikenevat, ei pelkästään kansainvälinen laki menetä merkitystään, vaan ihmiskunnan yhteiset arvot menettävät merkityksensä, hän sanoi NBC Newsin haastattelussa.

YK:n pääsihteeri António Guterres sanoi viime viikolla, että ”on myös lukuisia kertomuksia seksuaalisesta väkivallasta iskujen aikana, jotka on tutkittava tarmokkaasti ja asetettava syytteeseen”.

UN Women ei ole onnistunut tehtävässään

Israelin virkamiesten mukaan Guterresin olisi pitänyt puhua viikkoja aikaisemmin. YK:n alainen UN Women, jonka tulisi puolustaa naisten oikeuksia, ei ole onnistunut täyttämään tehtäväänsä.

U.N Women tiedotti 1.12., liki kaksi kuukautta iskun jälkeen, että se tuomitsee Hamasin 7.10. tekemän hyökkäyksen ja että se on huolestunut lukuisista sukupuoleen perustuvista julmuuksista ja seksuaalisesta väkivallasta näiden hyökkäysten aikana.

Israelin ja Hamasin sodan sotarikoksia tutkivan YK:n tutkintakomission puheenjohtaja on sanonut, että se keskittyy Hamasin seksuaaliseen väkivaltaan lokakuun 7. päivän iskuissa ja välittää kaikki todisteet kansainväliselle rikostuomioistuimelle.

Toistaiseksi Israel ei ole tehnyt yhteistyötä YK:n kanssa, sillä Israel pitää sitä ilmeisistä syistä oman maansa vastaisena.

Hamas ei luovuta naispanttivankeja

Yhdysvaltojen ulkoministeriön tiedottaja Matt Miller kommentoi YK:hon kohdistuneita syytöksiä, joiden mukaan se on reagoinut hitaasti raiskausilmoituksiin.

– Minulla ei ole muuta kommenttia, paitsi että kehotamme tutkimaan nämä raportit täydellisesti ja uskottavasti.

Miller sanoi myös:

– Näyttää siltä, että yksi syy sille, miksi tulitauko loppui, on se, että Hamas ei luovuta naispanttivankeja. He voisivat nimittäin kertoa siitä, mitä heille on tapahtunut.

Heli-Maria Wiik