Hamasin komentokeskuksia, tunneleita ja aseita on löytynyt niin sairaaloista, YK:n pakolaisjärjestön alaisen UNHCR:n kouluista kuin siviilien kodeista. Panttivankien vangitsemisesta on jäänyt kiinni jo ainakin yksi UNHCR:n opettaja sekä gazalainen lastenlääkäri.

Panttivankeudesta vapautuneet Mia Shem ja Doron Katz Asher kertovat vankeudestaan, jonka aikana heitä pidettiin vangittuina gazalaisten lapsiperheiden luona. Heidät molemmat vietiin 7.10. Hamasin tekemän hyökkäyksen jälkeen suoraan Gazaan.

Shemin suurin pelko oli raiskatuksi tuleminen

Shem yritti paeta 7.10. israelilaiselta Nova-festivaalilta autolla. Hamasin terroristit ampuivat autoa ja saivat hänet sekä hänen ystävänsä Elia Toledanon kiinni. Shem ja Toledano siirrettiin lava-autoon, jossa Hamas-terroristi ampui Shemiä käsivarteen.

Shem makasi lavalla verta valuvana ja kuuli konekiväärien tulitusta sekä teloituksen kohteeksi joutuneiden ihmisten huutoa. Sitten tuli hiljaista. Hamasin terroristit kävivät läpi henkilöitä, jotka olivat vielä elossa. He tarttuivat Shemin miesystävään ja ampuivat häntä päähän. Shem leikki kuollutta ja selvisi ammuskelusta. Hänet vietiin Gazaan, jossa Shemin käsi operoitiin ilman kipulääkitystä.

21-vuotiasta Shemiä pidettiin panttivankina 54 päivää. Ensimmäiset 16 päivää hän oli vangittuna gazalaisessa lapsiperheessä, jossa Shemin omien sanojen mukaan häntä pidettiin kuin eläintarhaan vangittua eläintä. Shemiä vahti pääosin perheen isä. Myös lapset kävivät Shemin luona. Esimerkiksi perheen poika tuli nälkäisen ja haavoittuneen Shemin huoneeseen karkkipussin kanssa, jonka hän avasi ja sulki Shemin edessä.

Shem kertoo, että perheen isä katseli häntä ja että hänen suurin pelkonsa oli raiskatuksi tuleminen.

Shem kertoi tarinansa israelilaisella Channel 13 -kanavalla. Hän sanoo haastattelussa suoraan, että häntä vangittuna pitänyt perhe oli mukana Hamasin aloittamassa sodassa.

– Kysyin itseltäni: ”Miksi olen perheen kotona? Miksi täällä on lapsia? Miksi täällä on nainen?”

Shem vapautui 30.11.

Kaksivuotiasta ammuttiin jalkaan

Asher, 34, kertoo CNN:n haastattelussa, että hän tyttärensä muistavat jokaisen yksityiskohdan 7.10. tapahtuneista joukkoteloituksista.

Asher, hänen äitinsä sekä hänen tyttärensä, 5-vuotias Raz ja 2-vuotias Aviv, heitettiin traktorin lavalle muiden kibbutsilta otettujen panttivankien kanssa. Sitten Hamasin terroristit aloittivat sarja-ampumisen. Asheria ammuttiin selkään, kaksivuotiasta Avivia ammuttiin jalkaan ja hänen isoäitinsä ammuttiin kuoliaaksi.

Sitten Asher ja hänen kaksi tytärtään vietiin Gazaan. Heitä pidettiin panttivankina gazalaisessa perheessä 16 päivän ajan, jonka jälkeen heidät vietiin Gaza Cityn Khan Younis -sairaalaan.

Aviv kuvailee sairaalaa haastattelussa niin kutsutuksi sairaalaksi.

– Sairaalan tulisi olla ihmisten hoitopaikka eikä sotilastukikohta, jossa piilotellaan panttivankeja, hän sanoo CNN:lle.

Panttivankeuden aikaa Asher kuvailee CNN:n haastattelussa sotaelokuvaksi. Asher sanoo myös yrittäneensä vankeudessa valehdella tyttärilleen, että vaara oli nyt ohi.

– Sanoin heille, että terroristeja ei ole enää olemassa ja olemme nyt hyvien ihmisten kanssa, jotka vartioivat meitä, kunnes voimme palata kotiin.

Asher ja hänen tyttärensä vapautuivat marraskuun 2023 tulitauon aikana.

Hamas kiistää aseistetut raiskaukset

Hamas kiistää New York Times -lehden tutkivan journalismin artikkelissa esitetyt väitteet 7.10. tapahtuneen hyökkäyksen aikana tehdyistä aseistetuista raiskauksista ja seksuaalisesta väkivallasta.

Arabiaksi ja englanniksi antamassaan lausunnossa Hamasin jäsen Basem Naim väittää, että länsimaiset tiedotusvälineet ja uutistoimistot ovat osa Israelin propagandaa. Ne ovat hänen mukaansa palestiinalaisia ja heidän vastarintaansa vastaan kohdistuvia valheita ja panettelua.

Naim kuvailee lokakuun 7. päivän tekoa kunniakkaaksi ja väittää, että New York Timesin raportti perustui epäsuorasti kertomuksiin, joita ovat antaneet naiset, jotka sanoivat kuulleensa muiden naisten toistavan näitä syytöksiä. Hän väittää myös, että todisteita ei olisi olemassa.

Yli 150 todistajaa, runsaasti videomateriaalia

New York Timesin artikkelissa kuvataan yksityiskohtaisesti lokakuun 7. päivän iskun jälkeen tapahtunutta palestiinalaisterroristien järjestelmällistä seksuaalista väkivaltaa israelilaisnaisia ja -tyttöjä kohtaan. Artikkeliin on haastateltu yli 150 todistajaa. Mukana on lääkintähenkilöstön, ensiapuhenkilöstön, sotilaiden, raiskauskriisityöntekijöiden ja hallituksen virkamiesten todistajalausuntoja.

Todisteina artikkelissa on käytetty videomateriaalia, valokuvia ja esimerkiksi GPS-tietoja matkapuhelimista. Artikkeli sisältää syvästi järkyttäviä yksityiskohtia seksuaalisesta hyväksikäytöstä, silpomisesta, kidutuksesta ja murhista.

AP raportoi raiskauksista jo joulukuun alussa

Uutistoimisto AP raportoi vuoden 2023 joulukuun alussa, että ainakin kymmenen Hamasin vapauttamista israelilaissiviileistä joutui vankeuden aikana seksuaalisen väkivallan kohteeksi. Joukossa oli myös miehiä.

Vapautettuja panttivankeja hoitaneet lääkärit raportoivat vakavasta fyysisestä ja henkisestä pahoinpitelystä. Panttivankeja huumattiin, hakattiin, pidettiin nälässä ja janossa sekä erotettiin perheenjäsenistään.

Lähteet: Times of Israel, AP, UNWatch, Channel 13

Heli-Maria Wiik