Uutistoimisto Reutersin mukaan neljä terroristijärjestö Hamasin jäsentä on otettu kiinni epäiltynä juutalaisiin instituutioihin kohdistuvien iskujen suunnittelusta Euroopassa. Kaikilla 14.12. pidätetyillä on tiiviit yhteydet Hamasin johtajiin, ja he kaikki ovat jo aiemmin osallistuneet terroristijärjestön ulkomailla tapahtuneisiin operaatioihin.

Saksan liittovaltion syyttäjän mukaan kaksi miestä pidätettiin Berliinissä ja yksi Hollannin Rotterdamissa. Neljäs epäillyistä oli väliaikaisesti pidätettynä Berliinissä. Viranomaiset tunnistivat epäillyt Saksan tietosuojalain mukaisesti. Sen mukaan epäillyistä voidaan julkaista heidän etunimensa ja sukunimensä alkukirjain.

Kiinniotettuina ovat Libanonissa syntynyt Abdelhamid Al A. ja Egyptin kansalainen Mohamed B. sekä Alankomaiden kansalaiset, Libanonissa syntyneet Nazih R. ja Ibrahim El-R.

Saksan viranomaisten mukaan kolme miehistä on ollut pitkään terroristijärjestö Hamasin jäseninä ja he ovat osallistuneet Hamasin operaatioihin ulkomailla.

Hyökkäykset juutalaisia kohtaan lisääntyneet

Saksan oikeusministeri Marco Buschmann sanoi tiedotteessaan 14.12:

– Hamasin hirvittävien Israeliin kohdistuneiden iskujen jälkeen hyökkäykset juutalaisia kohtaan juutalaisissa instituutioissa ovat lisääntyneet myös meidän maassamme viime viikkoina.

– Meidän täytyy siksi tehdä kaikki voitavamme, jotta maassamme juutalaisten ei tarvitse pelätä enää turvallisuutensa puolesta.

Myös monet muut Euroopan maiden viranomaiset ovat varoittaneet Israelin terroristijärjestö Hamasia vastaan käyvän sodan kasvattaneen ääri-islamilaisen terrorismin vaaraa.

Mossad varoitti Tanskaa Hamasin operaatioista

Myös Tanskan viranomaiset kertoivat ottaneensa 14.12. kiinni useita ihmisiä epäiltynä terrorismirikoksen valmistelusta. Israelin pääministerin kanslia julkaisi lausunnon, jossa se sanoi Tanskan kiinniottamien ihmisten toimineen Hamasin puolesta.

Jerusalem Postin mukaan Israelin turvallisuuspalvelu Mossad sai selville Hamasin suunnitelmista tehdä terrori-iskuja Tanskassa.

– Pidätykset suoritettiin läheisessä yhteistyössä ulkomaisten kumppaneidemme kanssa, sanoi Tanskan turvallisuus- ja tiedustelupalvelua johtava Flemming Drejer uutistoimisto AP:lle.

Israelin viranomaisten mukaan Hamas pyrkii laajentamaan toimintakykyään kaikkialla maailmassa ja erityisesti Euroopassa. Sen tavoitteena on iskeä israelilaisia, juutalaisia ja länsimaisia kohteita vastaan hinnalla millä hyvänsä.

Heli-Maria Wiik