Ruotsin poliisi on pidättänyt neljä islamistia epäiltyinä terroriteon valmistelusta ja törkeästä ampuma-aserikoksesta. Miehillä epäillään olevan yhteyksiä Isis-järjestöön.

Torstaina iltapäivällä Tukholman eteläpuolella Tyresön kunnassa tehdyssä ratsiassa otettiin kiinni neljä islamistia, kertoo Expressen-lehti. Poliisi suoritti iskun yhteistyössä suojelupoliisin kanssa.

Miehet on pidätetty epäiltyinä terroriteon valmistelusta ja törkeästä ampuma-aserikoksesta. Heillä epäillään olevan yhteyksiä Isis-järjestöön.

– Kyse on väkivaltaiseen islamismiin liittyvästä ryhmästä, kertoo suojelupoliisin tiedottaja Fredrik Hultgren-Friberg.

– Osittain kyse on yhteyksistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen, mutta henkilöillä on myös kansainvälisiä yhteyksiä Isis-terroristijärjestöön.

Tiedottaja toteaa suojelupoliisin havainneen, että väkivaltaisilla islamistiryhmillä on kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen, mutta ei halua täsmentää yksityiskohtia.

Ryhmää tarkkailtu jo pidemmän aikaa

Suojelupoliisin tiedottaja kertoo, että ryhmää on tarkkailtu jo pidemmän aikaa yhteistyössä poliisin kanssa. Hän ei halua tässä vaiheessa kommentoida, minkä tyyppisten terroritekojen suunnittelusta ryhmää epäillään. Nyt tilanne oli kuitenkin se, että rikoksen suunnitteluun oli pakko puuttua mahdollisen uhan torjumiseksi.

– Tämä vahvistaa, että Ruotsiin kohdistuu korkea terroriuhka, kommentoi oikeusministeri Gunnar Strömmer (kok)

Suojelupoliisin mukaan yhä useammat henkilöt ovat kiinnostuneita matkustamaan Afrikkaan liittyäkseen Isis-järjestöön kytköksissä oleviin ryhmiin, kertoo Ruotsin yleisradio. Ruotsin Supon terrorisminvastaisen yksikön johtaja Susanna Trehörning kertoo, että tällaisia matkoja on jo tehty, mutta ei täsmennä Afrikkaan matkustaneiden määrää.

Tainnutuskranaatteja ikkunasta sisään

Torstaina poliisi suoritti useita kotietsintöjä. Yksi niistä kohdistui Tyresössä sijaitsevan muslimiyhdistyksen toimitiloihin. Expressen-lehden silminnäkijätietojen mukaan poliisin erikoisryhmä hajotti muslimiyhdistyksen toimitilan ikkunan ja heitti sisään tainnutuskranaatteja.

Poliisi ei ole tarkemmin kertonut millaisiin aseisiin epäilyt törkeästä ampuma-aserikoksesta liittyvät, mutta Expressen-lehden kuvassa kotietsinnästä palaavalla poliisilla on sylissään rynnäkkökivääreiltä näyttäviä aseita. Ne löytyivät erään 18-vuotiaan miehen asunnosta.

Kyseinen 18-vuotias sai viime vuonna valtiolta reilun 30 000 kruunun ”koppikorvauksen” vapaudenmenetyksestä erään kesken jääneen jutun esitutkintaan liittyen. Hänet on aiemmin tuomittu useasti kannabiksen ja Tramadolin hallussapidosta.

SUOMEN UUTISET