Iranin diktatuuria ylläpitävä papisto pyrkii levittämään vaikutusvaltaansa ulkomaille agenttiensa avulla. Tiedusteluhenkilöiden tehtäviin kuuluvat myös terroriteot sekä yksittäiset murhat. Valmistelut voivat kestää vuosia ja agentteja voidaan soluttaa myös turvapaikanhakijoiden joukkoon.

Ruotsi on vuosikausia ollut Iranin mielenkiinnon kohteena ja pappisvaltio on satsannut tiedustelupalvelujen resursseja kansankodin kattamiseen. Iranin keskustiedusteluorganisaatio VEVAK (Ministry of Intelligence and Security, MOIS) on tiettävästi sijoittanut maahan useampia agentteja.

– Tiedustelupalvelut ovat olleet hyvin aktiivisia Ruotsissa, erityisesti tekniikka ja tutkimusala kiinnostavat. Kaikki Iranin opposition edustajat pyritään saamaan seurantaan myös, toteaa valtiotieteilijä Arvin Khoshnood Lundin yliopistosta SVT:n uutisissa.

Turvapaikanhakijat agentteina

Iran suunnitteli ruotsalaisten juutalaisten surmaamista vuonna 2021, paljasti Ruotsin radion Ekot-ohjelma. Tekoa olivat tiettävästi toteuttamassa kaksi Iranin sotilastiedustelupalvelun agenttia ja suunnitelma oli erittäin pitkäjänteinen.

Agentit olivat tekeytyneet Afganistanin pakolaisiksi ja saivat oleskeluluvan vuonna 2017. Vuosien ajan he keräsivät tietoa Ruotsista ja kolmesta ruotsalaisesta, jotka oli sittemmin tarkoitus murhata.

Iranin agentit – mies ja nainen – pidätettiin huhtikuussa 2021. Heitä epäiltiin terrorismirikoksesta, jonka molemmat kiistivät. Oikeudenkäyntiä ei koskaan järjestetty todisteiden puutteessa.

Vuonna 2022 pariskunta karkotettiin Iraniin, koska muutoin heidät olisi ollut laina mukaan pakko päästää vapaalle jalalle Ruotsissa.

Islamilaisen hallinnon tukikohta

Ruotsi on Arvin Khoshnoodin mukaan Iranin hallinnolle tärkeä siksikin, että maahanmuuttajien joukosta on mahdollista rekrytoida henkilöstöä ja suunnitella toimintaa sekä iskuja muissa maissa.

– Ruotsi on ollut islamilaisen valtion tukikohta terrori- ja vakoiluoperaatioiden suorittamiseksi muissa osissa maailmaa.

Lyhyellä tähtäimellä ja nimenomaan Ruotsissa turvallisuusriskinä ovat Teheranin yksinvaltiaiden masinoimat terrori-iskut, jotka kohdistetaan juutalaistaustaisia tai Iranin oppositiota edustavia henkilöitä vastaan.

SUOMEN UUTISET