Oslossa on alkanut oikeudenkäynti homobaarien asiakkaita ampunutta muslimimiestä vastaan. Joukkoammuskelu tapahtui Pride-viikolla 2022 ja Oslon Pride-kulkue jouduttiin peruuttamaan sen vuoksi. Mies videoi uskollisuuden valan Isis-terroristijärjestölle ennen tekoaan, joten häntä syytetään terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista.

Oikeudenkäynti Pride-viikolla vuonna 2022 tapahtuneesta joukkomurhasta syytettyä 44-vuotiasta muslimimiestä vastaan on alkanut Oslossa, kertoo Norjan yleisradio NRK. Oikeudenkäynti tulee kestämään ainakin kaksi kuukautta.

Kurdimies kiisti syyllistyneensä mihinkään rikoksiin. Muslimien rukousmyssyä päässään pitävä mies moitti sitä, että oikeutta käydään muslimien pyhän paastokuukauden ramadanin aikana.

Joukkoammuskelu tapahtui Oslon keskustassa vuoden 2022 Pride-viikon aikana. Seuraavana päivänä oli määrä pitää Pride-kulkue, mutta se jouduttiin perumaan turvallisuussyistä.

Videoi uskollisuuttaan terroristijärjestölle

Muslimimies tulitti kahdella eri käsiaseella kahden suositun homobaarin terasseilla istuvia miehiä. Hän ampui kaikkiaan 19 laukausta. Uhreista kaksi kuoli ja yhdeksän haavoittui luodeista. Lisäksi useat ihmiset saivat vammoja ammuskelua seuranneessa kaaoksessa. Kuolleet miehet olivat iältään 54- ja 60-vuotiaat.

Syyttäjän mukaan epäilty videoi uskollisuuden valan Isis-terroristijärjestölle ennen hyökkäystä. Ammuskelua edeltävinä tunteina hän oli myös käynyt moskeijassa.

Tuli Norjaan 12-vuotiaana pakolaisena

Kurdimies tuli Norjaan 12-vuotiaana pakolaisena vanhempiensa kanssa vuonna 1991. Hän joutui jo teini-iässä tekemisiin poliisin kanssa väkivalta- ja huumerikosten takia. Hänellä on ollut mielenterveysongelmia, joihin hän on saanut Norjassa hoitoa.

Mies on ollut Norjan suojelupoliisin tarkkailulistalla jo vuodesta 2015 lähtien, koska häntä on epäilty radikalisoitumisesta. Suojelupoliisi oli myös saanut etukäteen varoituksen, että Oslossa saattaisi tapahtua terrori-isku Pride-viikolla.

Myös neljää muuta epäiltyä tutkitaan osallisuudesta terrori-iskun tekemiseen. Yksi epäillyistä on vangittuna Pakistanissa ja hänen luovuttamistaan Norjaan on pyydetty.

Jopa 30 vuoden vankeusrangaistus

Syytetty ei ole kommentoinut tekoaan millään tavalla kuulusteluissa tai oikeudessa. Puolustusasianajaja totesi avauspuheenvuorossaan, että ei aio kiistää syytetyn tehneen syytteenalaiset teot. Mies otettiin kiinni verekseltään rikospaikalta. Oikeudessa ratkaistaan enää se, toimiko muslimimies täydessä ymmärryksessä ja oliko hänen motiivinsa terroristinen.

Mielentilatutkimuksen tehneet kolme asiantuntijaa eivät olleet yksimielisiä siitä, toimiko epäilty täydessä ymmärryksessä, joten tämä jää oikeuden ratkaistavaksi. Syytettyä uhkaa jopa 30 vuoden vankeusrangaistus tai psykiatrinen pakkohoito.

SUOMEN UUTISET