Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen ulkoasiainvaliokunnassa järjestettiin 30.1. kuuleminen UNRWA:ta koskevista terrorismikytköksistä. Valiokunnan kuulemisessa keskeisessä roolissa oli UN Watchin toiminnanjohtaja Hillel Neuer, joka todisti UNRWA:n työntekijöiden osallisuudesta Hamasin ja Palestiinan Islamilaisen jihadin 7.10. Israeliin tekemään terrori-iskuun. Hänen johtamansa järjestö pääsi terroristien jäljille Telegram-ryhmän kautta.

UNRWA:n terrorismiin liittyvä korruptio on esitettyjen todisteiden mukaan rakenteellista ja juontaa juurensa UNRWA:n hallinnoimiin kouluihin. Miljoonille palestiinalaisille lapsille, jotka käyvät YK:n alaisissa UNRWA:n kouluissa Jordaniassa, Libanonissa, Syyriassa, Länsirannalla ja Gazassa, opetetaan, että vuoden 1948 sota ei ole vieläkään ohi. Lapset oppivat, että palestiinalaisilla on ’paluuoikeus’, joka tarkoittaa Israelin valtion purkamista ja valtaamista.

UNRWA:n terrorismikytkökset nousivat tällä viikolla myös Wall Street Journalin etusivulle. 29.1. julkaistu artikkeli kertoo, että arviolta 1 200 UNRWA:n työntekijää Gazassa on Hamasin tai Palestiinan Islamilaisen jihadin PIJ:n toimijoita ja että noin puolella heistä on läheisiä sukulaisia, jotka kuuluvat islamistisiin terroristijärjestöihin.

WSJ:n mukaan 23 prosenttia UNRWA:n miespuolisista työntekijöistä osallistuu aktiivisesti Hamasin tai PIJ:n sotilaalliseen tai poliittiseen toimintaan. UNRWA:lla on yhteensä 12 000 työntekijää Gazassa.

UNRWA on politisoitunut

UN Watchin ihmisoikeusjuristi Hillel Neuerin mukaan pakolaisten avustustoiminnasta on tullut Hamasin epävirallinen rintama, sillä UNRWA:n päätehtävä on poliittinen. UNRWA:lle työskentelevät palestiinalaiset kutsuvat järjestöä heidän asiansa tärkeimmäksi poliittiseksi välineeksi.

– UNRWA on olemassa siksi, että se pitää palestiinalaiset ikuisina pakolaisina. Toisin kuin YK:n pakolaisjärjestö UNHCR, joka on toisesta maailmansodasta lähtien vastannut kaikkien maailman pakolaisten hyvinvoinnista ja työskennellyt heidän uudelleensijoittamisensa eteen, UNRWA käsittelee vain Palestiinasta peräisin olevia arabeja ja sillä on täysin erilainen tavoite, Neuer selventää.

Mikä on YK:n vastuu?

Neuer kertoo Yhdysvaltojen kongressin kuulemisessa myös, kuinka Hamas pakotti vuonna 2021 UNRWA:n Gazan toimintojen johtajan, saksalaisen Matthias Schmalen eroamaan, koska hän oli antanut haastattelun, jossa hän kertoi, että Israelin iskut ovat olleet kohdennettuja iskuja terroristisoluihin.

Haastattelun jälkeen hänestä väärennettiin mielenosoituksiin kuvia, joissa hänelle oli puettu Israelin armeijan vaatteet. Mielenosoittajat kantoivat näitä kuvia Gazan kaduilla. Neuer huomautti kongressille myös, että Schmalen oli jo tuolloin tunnettu pitkään kriittisestä suhtautumisestaan Israelin hallinnon politiikkaan.

Neuerin mukaan YK:n pääsihteeri António Guterresin lausunto siitä, että hän oli kauhuissaan saatuaan tiedon UNRWA:n työntekijöiden osallisuudesta lokakuun 7. päivän hyökkäykseen ja joukkomurhaan, on seurausta siitä, että UNRWA:n toiminta vain muuttui sen ydinviestin mukaiseksi toiminnaksi.

Telegram-ryhmä vain jäävuoren huippu

Tammikuun alussa Lähi-idän tutkija Eitan Fischberger löysi UNRWA:n opettajien virallisen Telegram-ryhmän. Hän kirjoitti siitä X:ssä ja merkitsi Neuerin julkaisuunsa.

Neuer kertoo, että hänen järjestönsä aloitti tutkimukset välittömästi.

– Kävimme läpi 3 000 UNRWA:n opettajan chat-ryhmän, jossa keskusteltiin siitä, milloin he saavat seuraavan UNRWA:n palkkansa. Ryhmässä juhlittiin laajalti myös Hamasin verilöylyä 7. lokakuuta sekä muita Israeliin kohdistuneita terroritekoja.

– Kollegani UN Watchissa työskentelivät ahkerasti. He seuloivat arabian kielen kääntäjien kanssa yli 249 000 chat-ryhmän viestiä, Neuer selventää.

UNHCR:n työntekijät syytettyinä

Yhdysvaltain kongressin kuulemisessa 30.1. esiteltiin todisteita UNRWA:n työntekijöiden osallisuudesta terrorismiin. Siellä käytiin myös läpi esimerkiksi UNRWA:n henkilökunnan toimintaa Hamasin terrori-iskun aikana ja sen jälkeen.

Safaa Mohammad Al Najjar, tietokoneopettaja UNRWA:n Moghraqa Prep Girls Schoolissa Rafahissa Gazassa, on erittäin aktiivinen ylläpitäjä UNRWA:n Telegram-ryhmässä ja ylistää rutiininomaisesti juutalaisia vastaan suunnattua terrorismia. Aamulla 7. lokakuuta 2023 kello 6.33 Al Najjar juhli innoissaan Hamasin verilöylyä.

Jakaessaan videomateriaalia hyökkäyksistä hän viestitti: ”Vastarintaa uudisasukkaiden talojen katolla”, johon hän lisäsi punaisen sydänemojin. Hän ylisti Hamasin ’pyhiä sotureita’ (mujahideeneja), kun he murhasivat, silpoivat ja raiskasivat israelilaisia.

Siviilit ihmiskilviksi

Toinen merkittävä Telegram-ryhmän ylläpitäjä on UNRWA:n englannin kielen opettaja Abdallah Mehjez. LinkedIn-profiilinsa mukaan hän työskenteli aiemmin BBC:llä. Lokakuun 13. päivänä Mehjez jakoi Hamasin sisäministeriön viestin, jossa hän kehotti gazalaisia pysymään paikoillaan ja jättämään huomiotta Israelin viestit, joissa heitä kehotettiin lähtemään oman turvallisuutensa vuoksi. UNRWA:n opettaja teki siis Hamasin työtä kehottaen Gazan siviilejä toimimaan tehokkaina ihmiskilpinä.

Neuer huomauttaa, että kaikesta vaaditusta ’neutraaliuskoulutuksestaan’ huolimatta muilla ryhmään kuuluvilla UNRWA:n opettajilla ei ollut minkäänlaisia estoja, kun he osoittivat tukensa juutalaisten murhaamiselle.

Jihadia äidinmaidossa

Aamulla 7. lokakuuta järjestelmävalvoja Israa Abdul Kareem Mezher, peruskoulun arabian kielen opettaja Gazassa, julkaisi käyttäjätunnuksella ”Sun of Sunshine” päivityksen, jossa hän juhli hurmioituneesti Hamasin terroristeja: ”Allah pitäköön heidän jalkansa vakaina ja ohjatkoon heidät päämääräänsä”, ”rukoilkaa mujahideenien puolesta” ja ”Jumala suojele heitä ja tuo heidät takaisin turvallisesti”.

Kun uutiset Hamasin julmuuksista alkoivat levitä, Mezher hurrasi: ”Allah on suurin”.

Kun eräs ryhmän jäsen ihmetteli päivityksessä, miten nämä ’sankarit’ kasvatettiin, Mezher vastasi: ”He imevät jihadia ja vastarintaa äidinmaidossa.”

Klo 7.17 hän kommentoi kuvaa kuolleesta Hamas-terroristista: ”Marttyyrimme ovat nyt taivaassa ja heidän tappamansa israelilaiset helvetissä.”

Muutamaa päivää myöhemmin, lokakuun 10. päivänä, UNRWA:n opettaja Mezher kannusti Hamasia teloittamaan israelilaiset panttivangit.

UNRWA:n johto vakuutellut neutraaliuttaan

Neuer huomauttaa, että UNRWA:n johtajat ovat vakuuttaneet yhdysvaltalaisille säännöllisesti, että UNRWA toimii neutraaliuden, puolueettomuuden, riippumattomuuden ja inhimillisten periaatteiden mukaisesti. Näin kirjoitti esimerkiksi UNRWA:n Washingtonin päälobbari Elizabeth Campbell The New York Timesissa huhtikuussa 2019. Nykyään hän toimii Bidenin hallinnon apulaisulkoministerinä, jonka hallinnonalaan kuuluvat pakolaisasiat.

– Mutta kuten Telegram-ryhmä osoittaa, näin ei yksinkertaisesti ole. Raportissani kongressille tunnistan yli 25 muuta UNRWA:n opettajaa chat-ryhmässä, jotka juhlivat jihadistista terrorismia ja juutalaisten murhaa, Neuer sanoo.

UNRWA:n tarvikkeet mukana sodassa

UNRWA:n osallisuus Hamasin harjoittamaan väkivaltaan on rakenteellista. Esimerkiksi UNRWA:n työntekijät ovat pitäneet israelilaisia panttivankeja vankeina kodeissaan käyttämällä UNRWA:n tiloja siirtääkseen heitä paikasta toiseen.

– UNRWA:n koulujen suojista Hamas ampuu IDF:n joukkoja sekä raketteja Israelin kaupunkeihin. Esimerkiksi UNRWA:n päiväkodin yläkerta oli Hamasin räjähteiden varastona. UNRWA:n tiloja käytetään rutiininomaisesti aseiden piilottamiseen, Neuer tarkentaa.

UNRWA:n resursseja on käytetty myös Hamasin hyökkäystunneleiden rakentamiseen ja toimittamiseen. Monet tunneleista on rakennettu UNRWA:n tilojen alle.

– UNRWA-laukkuja on käytetty Hamasin sotilasliivien piilottamiseen lääketieteellisellä klinikalla sekä räjähteiden, AK-47-kiväärien ja rakettikäyttöisen kranaatin piilottamiseen.

Avustuslaatikot asevarastoinnin apuna

Neuer esittää todisteita, joiden mukaan Israelin puolustusvoimat (IDF) löysi kymmeniä raketteja, jotka oli piilotettu gazalaiseen kotiin UNRWA-merkinnöillä varustettujen laatikoiden alle. Hamasin raketin laukaisupaikka sijoitettiin UNRWA:n varastoon ja toinen hyvin lähelle UNRWA:n ylläpitämää koulua.

Neuerin mukaan YK ei kuitenkaan lähes koskaan puhu tästä ääneen.

– ”Se vaarantaisi henkilöstömme, jos estäisimme Hamasia”, YK:n virkamies sanoi CBS Newsille. YK:n virkamies sanoi samassa haastattelussa myös, että he ovat tietoisia siitä, että Hamas käyttää YK:n avustuksia tavalla tai toisella. Hamas siis rikkoo kansainvälistä lakia käyttäessään moskeijoita, sairaaloita, kouluja sekä erityissuojeluksessa olevia kiinteistöjä sodankäyntiin, Neuer sanoo ja jatkaa:

– Lokakuussa tämä pelko ilmeisesti sai kuitenkin UNRWA:n poistamaan lausuntonsa siitä, että Hamas oli varastanut polttoainetta, lääkintätarvikkeita ja muuta humanitaarista apua, jotka oli tarkoitettu palestiinalaissiviileille Gazassa. Asemiehiä nähdään yhä koko ajan myös rutinoituneesti komentamassa avustusautoja UNRWA:n tiloihin Gazassa tai kuljettamassa sieltä pois esimerkiksi UNRWA:n ruokasäkkejä.

Neuerin mukaan syy siihen, miksi UNRWA:sta on tullut Hamasin epävirallinen käsivarsi, on se, että YK ja Yhdysvaltain hallitus ovat liian kauan sulkeneet silmänsä järjestön sisäiseltä mädännäisyydeltä.

– Bidenin hallinto ryhtyi toimiin vasta sen jälkeen, kun Israelin hallitus toimitti todisteita siitä, että 12 viraston työntekijää oli todistetusti osallisena lokakuun 7. päivän joukkomurhaan.

Suomen apu katkolla

Yhdysvaltain kongressissa ehdotettiin lakia, joka kieltäisi kaiken palestiinalaishallinnolle menevän rahoituksen. Kongressin edustajainhuoneen ulkoasiainvaliokunta päättää kaikesta Yhdysvalloista ulkomaisille toimijoille lähtevästä rahoituksesta.

– Rahankäytön valtuutus tulee aina kongressilta, eikä siihen voi edes presidentti puuttua, Yhdysvaltojen historian dosentti Markku Ruotsila selventää Suomen Uutisille.

Dosentti Ruotsila sanoo, että 30.1. käydyssä edustajainhuoneen kuulemisessa ehdotettiin lakia, joka kieltäisi kaiken rahoituksen UNRWA:lle ja palestiinalaishallinnolle. Rahoitus oli katkolla viimeksi presidentti Donald Trumpin kaudella.

– Trump kielsi kaiken rahoituksen UNRWA:lle sen terrorismikytkösten takia. Bidenin hallinto kumosi myöhemmin tämän päätöksen, Ruotsila toteaa.

Suomen apu järjestölle on katkolla. Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio ilmoitti 28.1., että Suomi keskeyttää tukensa UNRWA:lle.

Heli-Maria Wiik