Tel Avivin hallinto-oikeus päätti 4.2., että seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi vaarassa olevat seksuaalivähemmistöön kuuluvat palestiinalaiset voivat hakea turvapaikkaa Israelista.

Tuomari Michal Agmon-Gonen hyväksyi Länsirannalta kotoisin olevan palestiinalaisen valituksen, jonka maahanmuuttovirasto oli hylännyt. Maahanmuuttoviraston kanta oli, että kaikki palestiinalaiset eivät ole YK:n pakolaissopimuksen alaisia, joten Israel ei ole velvollinen tarjoamaan turvapaikkaa palestiinalaisille.

Valituksen tehnyt palestiinalainen on asunut Israelissa vuodesta 2015 ja sanoo, että hänen henkensä on vaarassa palestiinalaisalueilla hänen seksuaalisen identiteettinsä vuoksi.

Taustalla pakkoavioliitto

Palestiinalainen kuvaili valituksessaan, kuinka hänen isänsä ja sukulaisensa olivat pahoinpidelleet häntä, koska hän oli kieltäytynyt naimasta naista, jonka vanhemmat olivat hänelle valinneet.

Palestiinalainen ymmärsi, että hänen henkensä oli vaarassa. Hän pakeni Israeliin. Israelissa palestiinalainen sai yhteyden viranomaisiin ihmisoikeusjärjestön kautta, joka auttaa seksuaalivähemmistöön kuuluvia arabeja hakemaan oleskelulupaa. Hakemus hylättiin ensin, mutta jatkokäsittelyn jälkeen hän sai väliaikaisen luvan.

Sopimus koskee myös palestiinalaisia

Tuomari Agmon-Gonen hylkäsi maahanmuuttoviranomaisen kannan turvapaikkaa hakevista palestiinalaisista ja totesi, että YK:n pakolaissopimus koskee Länsirannan palestiinalaisia. Hallinto-oikeus päätti, että heillä on oikeus hakea turvapaikkaa seksuaalisen ja poliittisen vainon perusteella.

Palestiinalaisten avun antamisesta vastaava YK:n alainen palestiinalaispakolaisjärjestö UNRWA kertoo verkkosivuillaan, että YK:n pakolaissopimus ei koske palestiinalaisia, jotka saavat suojelua tai apua UNRWA:lta.

Israelin sisäministeri valittaa päätöksestä

Sisäministeri Moshe Arbel ilmoitti tuomion julkistamisen jälkeen, että aikoo valittaa tuomari Agmon-Gonenin päätöksestä korkeimpaan oikeuteen.

Aguda (Israelin seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeusjärjestö) ilmaisi pöyristyksensä sisäministeri Arbelin ilmoituksesta. Järjestön mukaan sisäministerin valituspäätös on ristiriidassa demokraattisen valtion velvollisuuksien kanssa. Demokraattinen maa puolustaa niitä, joita vainotaan heidän identiteettinsä vuoksi.

Järjestö korosti lisäksi, että sisäministerin toiminta on räikeää myös siksi, että Israel pyrkii esittäytymään maailmalle sodan keskelläkin seksuaalivähemmistöille ystävällisenä maana.

Ex-vihreä nosti asian keskusteluun

Kirjailija Jarkko Tontti kirjoitti:

Tontti työskenteli 2000-luvun alussa vihreän eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteerinä. Vuosina 2011–2014 hän oli kirjailijoiden sananvapausjärjestö Suomen PENin puheenjohtaja ja vuosina 2013–2019 PEN Internationalin hallituksen johtoryhmän jäsen. Tontti on ollut myös ihmisoikeusjärjestö Seta ry:n hallituksen jäsenenä vuosina 2007–2009.

Suomen Uutiset