Islamististen terrori-iskujen vaara on todellinen ja suurempi kuin aikoihin, sanoo Saksan kotimaantiedustelun johtaja Thomas Haldenwang.


Äärijärjestöjen kannattajia lietsoo tällä hetkellä erityisesti Lähi-idän konfliktin myötä lisääntynyt antisemitismi ja Israel-vihamielisyys.

Kiihottunutta ilmapiiriä hyödyntävät saksalaisarvioiden mukaan tarkoituksiinsa myös ”pyhää sotaa” vääräuskoisia vastaan käyvät Al-Qaida ja Islamilainen valtio Isis -terrorijärjestöt.

Sisäministeriltä vakava varoitus

Vaarallisesti radikalisoitua voivat myös yksittäiset ihmiset.

Islamisteja sympatisoivat ja propagandalle alttiit yksinkulkijat voivat päätyä Haldenwangin mukaan yrittämään terrori-iskua yksinkertaisilla keinoilla ”pehmeisiin kohteisiin”, kuten joulutorille.

Myös Saksan sisäministeri Nancy Faeser (sd) varoittaa terroriorganisaatioiden ja yksittäisten islamististen iskuista.

Islamistiset ja palestiinalaiset äärijärjestöt levittävät viranomaisten mukaan yhdessä turkkilaisten ja saksalaisten oikeisto- ja vasemmistoradikaalien kanssa sosiaalisessa mediassa valeuutisia, vihapuhetta ja propagandaa, johon valmiiksi myötämielisten on helppo langeta.

Kotimaantiedustelun mukaan kuumentunutta tilannetta yrittävät hyödyntää myös saksalaiset oikeistoradikaalit kampanjoimalla sen varjolla muslimeja ja siirtolaisia vastaan.

Rekan kestäviä ajoesteitä

Saksan keskusrikospoliisi on sulkenut antisemitistisen ja islamistisen propagandan levittämisen estämiseksi Telegram-viestipalvelusta kymmeniä sivuja.

Mahdollisina iskujen kohteena pidettävien joulutorien turvallisuusvalvontaa on lisätty.

Monien torien ympärille on pystytetty rekan kestäviä ajoesteitä. Poliisit voivat tarkastaa kävijöitä ja heidän tavaroitaan pistokokeina.

Joillakin paikkakunnilla torille johtaville reiteille on ajettu esteeksi kuorma-autoja. Siviileissä kulkevien poliisien ja valvontakamereoiden määrää on lisätty. Sataprosenttista turvaa eivät viranomaiset kuitenkaan kuitenkaan lupaa.

Tarkoituksena tappaa vääräuskoisia

Todiste kasvaneesta uhasta saatiin keskiviikkona, jolloin poliisit vangitsivat 15-vuotiaan saksalaisafganistanilaisen Edris D:n ja 16-vuotiaan tsetshenialaisen Rasul M:n islamistisen terrori-iskun suunnittelusta Leverkusenin joulutorille.

Valtionsyyttäjän mukaan toinen pojista oli kertonut tarkoituksena olleen tappaa ”vääräuskoisia” auton ja polttonesteiden avulla. Ratkaisevan vihjeen poikien aikeista Saksan poliisi sai ulkomaiselta tiedustelupalvelulta.

Saksalaisilla on hyvässä muistissa tunisialaisen islamistin Anis Amrin joulukuussa 2016 Berliinissä joulutorille tekemä terrori-isku. Hänen ihmisjoukkoon ohjaamansa rekan pyörien alla murskaantui kuoliaaksi 13 ja loukkaantui 67 ihmisiä. Mies oli tunnistettu vaaralliseksi, mutta hänen jäljittämisensä oli keskeytetty juuri ennen iskua.

Saksassa yli 27 000 islamistia

Ala-Saksissa on otettu ennakoivasti poliisin säilöön viime vuonna Saksaan tullut 20-vuotias irakilainen, joka oli ilmoittanut tekevänsä jouluaikana iskun johonkin suurtilaisuuteen.

Saksassa on kotimaantiedustelun mukaan yli 27 000 islamistia. Noin 11 000 heistä lukeutuu Saksasta islamilaista valtiota haluaviin salafisteihin.

Terrori-iskuihin valmiisiin ”vaarantajiin” lasketaan Saksassa kuuluvan keskusrikospoliisin mukaan runsaat 500 henkilöä.

PERTTI RÖNKKÖ, BERLIINI