Keskiviikkona Berliinissä väkijoukkoon ajanut armenialais-saksalainen mies on passitettu vankimielisairaalaan. Häntä tullaan syyttämään yhdestä murhasta ja seitsemästätoista murhan yrityksestä. Iskussa käytetystä autosta löytyi julisteita, joissa kritisoitiin Turkin sekaantumista Armenian ja Azerbaidžanin välisiin konflikteihin.

Poliisin pidättämä 29-vuotias armenialaismies tunnetaan nimellä Gor V. Hän on asunut Saksassa jo ainakin 15 vuotta ja saanut Saksan kansalaisuuden vuonna 2015. Hän on joutunut aiemminkin useasti poliisin kanssa tekemisiin muun muassa varkauden takia, mutta häntä ei ole epäilty mistään terrorismiin viittaavasta.

Armenialaismies on ollut aiemmin psykiatrisessa hoidossa vuosina 2013 ja 2014, kertoo Berliner Zeitung. Hänen arvellaan sairastaneen paranoidia skitsofreniaa.

Ajoi luokkaretkeläisten päälle

Gor V. ajoi keskiviikkona aamupäivällä jalkakäytävällä ja suojatiellä olleiden ihmisryhmien päälle useissa eri kohdissa Kurfürstendamm-bulevardilla Berliinin keskustassa. Hänen pakomatkansa katkesi pari sataa metriä myöhemmin auton osuttua kaupan näyteikkunaan.

Armenialaismiehen kohteeksi osui muun muassa Berliinissä luokkaretkellä ollut koululaisryhmä, jonka 51-vuotias naisopettaja kuoli ja neljätoista koululaista sai vammoja. Kaikkiaan loukkaantuneita oli kolmisenkymmentä.

Joulutorin terrori-isku 2016 samoilla nurkilla

Järkyttävä tapahtuma toi berliiniläisille mieleen aivan samoilla tienoilla vuonna 2016 tapahtuneen terrori-iskun, jossa tunisialainen turvapaikanhakija Anis Amri ajoi varastetulla rekalla joulutorille surmaten 12 ihmistä ja haavoittaen kymmeniä muita.

Amri teki iskunsa Isis-järjestön nimissä ja hänellä oli yhteyksiä Berliinin radikaalimuslimeihin ja salafistimoskeijoihin.

Turkkilaisvastaisia julisteita autossa

Poliisi löysi Gor V:n käyttämästä autosta julisteita, joissa vastustettiin Turkin sekaantumista Vuoristo-Karabahin kiistaan. Armenia ja Azerbaidžan ovat kiistelleet alueen hallinnasta aina Neuvostoliiton hajoamisesta asti.

Viimeksi kiista paheni sodaksi asti vuonna 2020, jolloin Azerbaidžan valloitti suuren osan alueesta takaisin. Tuolloin Turkki tuki Azerbaidžania vahvasti toimittamalla sille muun muassa Bayraktar-lennokkeja, jotka ovat sen jälkeen saavuttaneet kuuluisuutta panssarien tuhoajina Ukrainassakin.

Auton virallinen omistaja on Gor V:n sisar, joka asuu samassa osoitteessa. Siksi on epäselvää, kenelle julisteet kuuluivat. Viranomaisten mukaan yliajoa tutkitaan tällä hetkellä ensisijaisesti psyykkisesti sairaan ihmisen tahallisena tekona, ei terroritekona.

SUOMEN UUTISET