Viime perjantaina Ranskassa opettajan surmannut muslimimies on julistautunut Isis-terroristiksi. Ennen hyökkäystä nauhoitetulla videolla hän vannoo uskollisuutta Isis-terrorijärjestölle. Turvatoimia on kiristetty kaikkialla Ranskassa ja kaduille lähetetään lisää sotilaista. Presidentti ja hallitus vannovat karkottavansa maasta kaikki radikalisoituneet islamistit. Kouluhyökkääjä olisi voitu karkottaa Ranskasta jo vuonna 2014.

Arrasin kaupungin yläasteen koulussa tapahtui islamistinen terrori-isku perjantai-aamuna ennen yhtätoista, kun 20-vuotias muslimimies hyökkäsi koululle huutaen ”Allahu akbaria” ja puukotti ranskan opettajaa. Hyökkääjä on ilmeisesti koulun entisiä oppilaita.

Surmansa saanut ranskan opettaja oli 57-vuotias. Lisäksi hyökkääjä haavoitti kahta muuta koulun henkilökuntaan kuuluvaa. Voimistelunopettaja ja vahtimestari saivat vakavia vammoja ja heidät vietiin sairaalaan kriittisessä tilassa.

Opettajan surmaamisesta epäilty Mohammed M. on poliisin hallussa. Rikosta tutkitaan terroritekona. Poliisi otti kiinni useita henkilöitä epäiltyinä avunannosta terrori-iskuun. Syyttäjä tulee vaatimaan ainakin miehen pikkuveljen ja serkun vangitsemista avunannosta epäiltyinä, kertoo France TV Info.

Vannoi uskollisuutta Isis-terrorijärjestölle

Epäillyn kännykästä löytyi video, jossa hän kertoi toimivansa Isisin nimissä. Kymmenen minuutin pituisella videolla hyökkääjä vannoo arabiaksi uskollisuutta Isis-järjestölle. Video on liitteenä sähköpostiviestissä, joka oli tarkoitus lähettää juuri ennen kouluhyökkäystä, mutta on jostain syystä jäänyt lähettämättä.

Syyttäjän mukaan epäilty kertoo videolla vihaavansa Ranskaa, ranskalaisia ja demokratiaa. Hän ilmaisee tukensa ”Irakin, Aasian ja Palestiinan muslimeille” mutta ei liitä tekoaan suoranaisesti Gazan ja Israelin tapahtumiin.

Piti poistaa maasta jo 2014

Hyökkääjä on Tšetšenian naapuritasavallassa Ingušiassa syntynyt Venäjän kansalainen. Hän tuli Ranskaan viisivuotiaana perheensä kanssa. Perhe ilmeisesti haki turvapaikkaa Venäjän Tšetšeniassa käymään sotaan vedoten.

Figaro-lehden tietojen mukaan koko perhe oli tarkoitus poistaa maasta jo vuonna 2014. Vanhemmat ja heidän viisi lastaan oli jo kuljetettu lentokentälle, jossa heidät oli tarkoitus laittaa Moskovan koneeseen, mutta lento peruuntui huonon sään takia.

Viranomaiset peruuttivat perheen maasta poistaminen kokonaan sen jälkeen kun erilaiset kansalaisjärjestöt olivat vedonneet käännytyksen estämiseksi. Esimerkiksi kommunistipuolueen paikallisosasto vetosi siihen, että perhe on opetellut ranskaa, lapset käyvät koulua ja kaikki ovat kotoutuneet hyvin.

Kouluhyökkäyksestä kiinni otettu mies ja hänen veljensä olivat turvallisuuspalvelu DGSI:n tarkkailussa jo pitkään ennen perjantain terrori-iskua. Isoveli vangittiin vuonna 2019 pieleen menneeseen terrori-iskuun liittyen. Perheen isä karkotettiin maasta vuonna 2018.

Samuel Patyn murhan vuosipäivän alla

Kolme vuotta aiemmin historian opettaja Samuel Paty, 47, murhattiin julmalla tavalla, koska hän oli näyttänyt ilmaisunvapautta käsitelleellä tunnilla oppilailleen Charlie Hebdo -lehdessä aikoinaan julkaistuja Muhammed-pilakuvia. Murhaaja leikkasi hänen päänsä irti.

Murhaaja oli 18-vuotias tšetšeenimies, joka oli tullut Ranskaan turvapaikanhakijana ja saanut pakolaisstatuksen. Myös hänellä oli sympatioita Lähi-Idässä toimivia terroristiryhmiä kohtaan.

Macron haluaa karkottaa radikalisoituneet nuoret

Ranskaan tuli noin 30 000 tšetšeeniä turvapaikanhakijoina 2000-luvun alussa, kun tšetšeenit kävivät sotaa Venäjää vastaan. Monet Kaukasiasta lapsina Ranskaan tulleet musliminuoret ovat radikalisoituneet.

Presidentti Emmanuel Macron haluaa nopeuttaa karkotuslistalla olevien islamistien maasta poistamista. Hän vaatii hallitukselta armotonta toimintaa kaikkia terrorismin tukijoita kohtaan.

Sisäministeri Gérald Darmanin kehottaa viranomaisia kiinnittämään erityistä huomiota Kaukasuksen alueelta peräisin oleviin 16-25-vuotiaisiin miehiin. Tarkoituksena on varmistaa, että kaikki toimeenpantavissa olevat karkotusmääräykset todellakin toteutetaan. Venäjän hyökkäys Ukrainaan pysäytti Venäjälle suuntautuvat karkotukset.

Seitsemän tuhatta sotilasta lisää kaduille

Ranskassa aseistetut sotilaat ovat partioineet kaduilla koko ajan vuoden 2015 terrori-iskujen jälkeen. Nyt valmiustila on nostettu korkeimmilleen ja sotilaiden määrää lisätään seitsemällä tuhannella.

Turvatoimia koulujen ja synagogien lähistöllä on lisätty. Oikeusministeri uhittelee, että jokainen Hamasille tai muille islamistisille terrorijärjestöille tukea osoittava laitetaan viideksi vuodeksi vankilaan.

Ranskassa on Euroopan suurin juutalaisyhteisö, noin puoli miljoonaa juutalaista. Muslimeja on kymmenen kertaa enemmän: ainakin viisi miljoonaa eli kymmenesosa maan väestöstä.

SUOMEN UUTISET