Tänään hyväksytyssä päätöslauselmassa mepit tuomitsevat jyrkästi brutaalit terrori-iskut Israelia vastaan, ilmaisevat tukensa Israelia ja sen kansaa kohtaan sekä toteavat, että ”terroristijärjestö Hamas on saatava hävitettyä”.


Parlamentti tuomitsee vahvasti Hamasin terrori-iskut Israelia vastaan ja toteaa, että Israelilla on oikeus puolustautua kansainvälisen oikeuden rajoissa.

Europarlamentaarikot vaativat myös kaikkien Hamasin sieppaamien panttivankien vapauttamista.

– Parlamentti suree satoja, jotka kuolivat äskettäisessä iskussa Al-Ahlin sairaalaan Gazassa ja vaatii riippumatonta kansainvälistä tutkintaa asiasta. Jos isku oli tahallinen, kyseessä on sotarikos, jonka syylliset on saatava vastuuseen teoistaan, europarlamentaarikot toteavat.

Iranin tuki terroristeille tuomittava

Parlamentti tuomitsee Iranin tuen Hamasille ja muille Gazassa toimiville terroristijärjestöille. Mepit toistavat, että Libanonissa toimiva Hizbollah ja Iranin islamilaisen vallankumouskaarti on lisättävä kokonaisuudessaan EU:n terroristiluetteloon. Lisäksi Iranin, Qatarin ja Venäjän roolia terrorismin tukijoina ja rahoittajina Lähi-idässä on tutkittava.

Päätöslausemassa myös tuomitaan Libanonista ja Syyriasta Israeliin tehdyt raketti-iskut ja kehotetaan osapuolia lievittämään jännitteitä Itä-Jerusalemissa sekä Länsirannalla.

Humanitaarinen apu tiukkaan syyniin

Parlamentissa ollaan huolissaan Gazan tilanteesta ja kehotetaan kansainvälistä yhteisöä jatkamaan ja lisäämään humanitaarista apuaan alueen siviiliväestölle. Samalla komissiota vaaditaan tarkastelemaan kaikkea EU:n Palestiinalle antamaa taloudellista tukea sen varmistamiseksi, ettei millään EU:n varoilla rahoiteta suoraan tai välillisesti terroristijärjestöjä.

Parlamentti tähdentää, että rauhanprosessia alueella on heti jatkettava. Se tukee kahden suvereenin ja demokraattisen valtion neuvotteluratkaisua, joka noudattaa vuoden 1967 rajoja ja jossa Jerusalem on kummankin valtion pääkaupunki.

Juutalaiset hyökkäysten kohteena

Europarlamentissa kannetaan huolta myös juutalaisvastaisesta puheesta ja juutalaisiin kohdistuvista hyökkäyksistä, jotka ovat lisääntyneet Hamasin iskujen jälkeen.

Heidän mukaansa komission ja EU-jäsenmaiden on tehtävä kaikkensa juutalaisten suojaamiseksi.

SUOMEN UUTISET